Καταστατικό του «Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου»



Περιεχόμενα
Άρθρο 1ο ΙΔΡΥΣΗ – ΕΔΡΑ
Άρθρο 2ο ΣΚΟΠΟΙ
Άρθρο 3ο ΜΕΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ
Άρθρο 4ο ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Άρθρο 5ο ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ
Άρθρο 6ο ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΟΥΣ
Άρθρο 7ο ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ
Άρθρο 8ο ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Άρθρο 9ο ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Άρθρο 10ο ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Άρθρο 11ο ΤΡΟΠΟΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ
Άρθρο 12ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
Άρθρο 13ο ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
Άρθρο 14ο ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Άρθρο 15ο ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ Δ.Σ.
Άρθρο 16ο ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Άρθρο 17ο ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
Άρθρο 18ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
Άρθρο 19ο ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Άρθρο 20ο ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Άρθρο 21ο ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Άρθρο 22ο Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Άρθρο 23ο ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 24ο ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤAΙΟ


ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ


Του Επιστημονικού Συλλόγου με την επωνυμία: «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ»

Άρθρο 1ο  ΙΔΡΥΣΗ – ΕΔΡΑ


1. Ιδρύεται Επιστημονικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία "Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου"

2. Έδρα του Συλλόγου ορίζεται η πόλη του Πειραιά

3. Ο Σύλλογος μπορεί να ιδρύει γραφεία στην Ελαφόνησο, σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο Εξωτερικό όπως Αυστραλία, Αμερική, Ευρώπη κ.α.

Άρθρο 2ο  ΣΚΟΠΟΙ

Σκοποί του Επιστημονικού Συλλόγου είναι:

1. Η δυνατότητα αξιοποίησης των επιστημονικών γνώσεων, της κατάρτισης και της ειδίκευσης των μελών του Συλλόγου για ένα σύγχρονο πλέον σχεδιασμό και προγραμματισμό που θα στοχεύει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της Ελαφονήσου.

2. Η καταγραφή του Απανταχού της Γης Επιστημονικού Δυναμικού της Ελαφονήσου και η διαρκής και απρόσκοπτη επαφή όλων των Ελαφονησιωτών επιστημόνων και φοιτητών με τη διαμόρφωση των σύγχρονων δομών και διαύλων επικοινωνίας, που μπορούν να μας εξασφαλίσουν οι νέες τεχνολογίες.

3. Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του Συλλόγου, η ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών και απόψεων, καθώς και η δημιουργία και καλλιέργεια κλίματος αλληλεγγύης και αγωνιστικής συνεργασίας.

4. Η προώθηση των επιστημονικών, καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών ενδιαφερόντων των μελών του.

5. Η υποστήριξη των μελών του Συλλόγου στο Επιστημονικό τους έργο, η προώθηση της διαρκούς επιμόρφωσής τους σε συνεργασία με διάφορους επιμορφωτικούς φορείς και οργανισμούς, η ενημέρωση και πίεση για τη δημιουργία νέων επιστημονικών θέσεων εργασίας στην Ελαφόνησο και η στήριξη εν γένει των ανέργων μελών του συλλόγου στην προσπάθειά τους για ανεύρεση εργασίας.

6. Η υποστήριξη και ανάδειξη του επιστημονικού έργου, των επιστημονικών δημοσιεύσεων και συγγραμμάτων, καθώς και των επιστημονικών επιτευγμάτων και ανακαλύψεων των Ελαφονησιωτών Επιστημόνων και η φροντίδα για την ανάπτυξη των επαγγελματικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων τους σε διάφορους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής μας ζωής.

7. Η επισήμανση της αξίας του σπάνιου Φυσικού Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως αναπόσπαστου στοιχείου της βιώσιμης οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης.

8. Η προστασία του σπάνιου Φυσικού και Πολιτισμικού Περιβάλλοντος της Ελαφονήσου με παρεμβάσεις και ενέργειες ή και ένδικα μέσα, προς τα αρμόδια όργανα, υπηρεσίες και φορείς της χώρας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξένων χωρών καθώς και αντίστοιχων διεθνών οργανισμών.

9. Η μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελαφονήσου και των περιοχών της στη Ν. Πελοπόννησο (Πούντα, Παυλοπέτρι, Λίμνη Στρογγύλη) μαζί με κάθε γειτονική περιοχή (Βάτικα, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Επτάνησα, Μονεμβάσια, Ν. Πελοπόννησο κ.α.) που έστω και για συγκεκριμένη μόνο περίοδο λειτούργησαν ενιαία μαζί της, με προσέγγιση όλων των τομέων της ανθρώπινης ζωής και δράσης στην περιοχή (Πολιτισμική, Κοινωνική, Οικονομική, Πολιτική, Εκκλησιαστική κ.α., ιστορία, ιστορία γλώσσας, γραμμάτων, τέχνης κ.α. ) καθώς και του Ελαφονησιώτικου περιβάλλοντος (φυσική ιστορία, γεωλογική ιστορία, Γεωπολιτισμική ιστορία κ.α.)

10. Η θέσπιση Βραβείων, Τιμητικών Διακρίσεων, Επιστημονικών Εκδηλώσεων, Συνεδρίων κ.α. και η τιτλοφόρηση για πρώτη φορά αυτών των πνευματικών και πολιτισμικών δράσεων, καθώς και η σύνδεσή τους με ιστορικά γεγονότα, πολιτισμικές διαδρομές κ.α. που αποτελούν κόσμημα για τον Πολιτισμό της Ελαφονήσου και τις τροπικές περιοχές του (Πούντα, Παυλοπέτρι, Λίμνη Στρογγύλη) όπως Παυλοπέτρια, Ιστορικής Επετείου της 6ης Ιουλίου κ.α.

11. Η ενιαία μελέτη του Θαλασσοκεντρικού, Σμιγοπέλαγου και Νησοστέφανου Πολιτισμού του Νότου, αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην έρευνα, μελέτη και ανάδειξη του Προϊστορικού Κέντρου αυτού του σπάνιου Πολιτισμού, γνωστού σήμερα με τον εκχριστιανισμένο επιθετικό προσδιορισμό του ως Παυλοπέτρι.

12. Η διάδοση των μελετών και των συμπερασμάτων κατά προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία και στους Απανταχού Ελαφονησιώτες, με έμφαση κυρίως στους νέους και τα παιδιά.

13. Η ανάδειξη και προβολή της Ναυτικής, Νησιώτικης και Πολιτισμικής Φυσιογνωμίας της Ελαφονήσου και του Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού της.

14. Η διάδοση των μελετών και των συμπερασμάτων για το λαμπρό Πολιτισμό της Ελαφονήσου στην Επιστημονική Κοινότητα της Ελλάδος, της Ευρώπης, καθώς και σ’ ολόκληρη τη Διεθνή Επιστημονική Κοινότητα.

15. Η παρέμβαση σε ιστορικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, λαογραφικά, εικαστικά, καλλιτεχνικά και
άλλα θέματα που αφορούν την Ελαφόνησο και τους Ελαφονησιώτες.

16. Η μελέτη, η ενημέρωση και η παρέμβαση για την ενίσχυση της Νησιώτικης και Παραδοσιακής Φυσιογνωμίας και Αρχιτεκτονικής του οικισμού και η παρέμβαση για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου Νησιώτικου Πολεοδομικού και Οικιστικού Σχεδίου με υψηλή Αισθητική, για τους οικισμούς που θα δημιουργηθούν στην Ελαφόνησο και στις περιοχές του νησιού.

17. Η παρέμβαση για τη δημιουργία και λειτουργία σύγχρονου Ιστορικού και Αρχαιολογικού Μουσείου, αντάξιου του Λαμπρού πολιτισμού της Ελαφονήσου και της Αρχαιότερης Βυθισμένης Πόλης στο Κόσμο στο Παυλοπέτρι, με ηλεκτρονικά μηχανήματα αφής με χρήση ιστορικών αναφορών και πολιτισμικών πλαισιώσεων σ’ όλες τις διεθνείς γλώσσες.

18. Η συμβολή για τη θεσμοθέτηση Πολιτιστικών και Ναυτικών εκδηλώσεων.

19. Η συμβολή για τη θεσμοθέτηση και ανάδειξη σπουδαίων Ιστορικών γεγονότων, καθώς και η σηματοδότηση πολιτισμικών χώρων (σε συνεργασία με το Δήμο και τους άλλους φορείς).

20. Η διοργάνωση ομιλιών, συζητήσεων, σεμιναρίων, ημερίδων και Επιστημονικών εκδηλώσεων που θα τιτλοφορούνται με ονομασίες εμπνευσμένες από το σπάνιο Πολιτισμικό, Ιστορικό και Φυσικό Περιβάλλον της Ελαφονήσου και των τροπικών περιοχών του (Πούντα, Παυλοπέτρι, Λίμνη Στρογγύλη).

21. Η παρέμβαση για την σχεδίαση του οικιστικού χάρτη με τοπωνύμια και οδωνύμια που θα αναδεικνύουν τη Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ελαφονήσου.

22. Η διοργάνωση τοπικών, περιφερειακών και διεθνών συνεδρίων που θα τιτλοφορούνται με ονομασίες εμπνευσμένες από το σπάνιο Πολιτισμικό και Ιστορικό Περιβάλλον της.

23. Η υποστήριξη της παραγωγής τυπογραφικών και ηλεκτρονικών εκδόσεων και η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων, επιστημονικών εκδηλώσεων και επισκέψεων, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό για τη διάδοση της Λαογραφίας, της παράδοσης και του Λαφονησιώτικου πολιτισμού.

24. Η προώθηση της ιστορικής έρευνας για την Ελαφόνησο από τα AEI/ΤΕΙ, φορείς, υπηρεσίες της πολιτείας, Αρχαιολογικές Σχολές, ανεξάρτητους ερευνητές, Διεθνείς Οργανισμούς κ.α.

25. Η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Επιστημονικών Συλλόγων, Επιστημονικών Εταιρειών και Επιστημονικών Ινστιτούτων και η ενθάρρυνση διεπιστημονικών δραστηριοτήτων ιδιαίτερα στο Σμιγοπέλαγο Πολιτισμό του Νότου (Ελαφόνησο, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Βάτικα), στο ευρύτερο, Λακωνικό, Πελοποννησιακό, Επτανησιακό, Κρητικό, Νησιώτικο και Αττικό περιβάλλον, καθώς και σε Χώρες του Εξωτερικού όπου το Λαφονησιώτικο και το Νησιώτικο πληθυσμιακό και Επιστημονικό στοιχείο είναι έντονο.

26. Η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Επιστημονικών Φορέων, Δήμων, Πολιτιστικών και Λοιπών Μαζικών Φορέων που αφορούν τα μικρονήσια της Ελλάδος.

27. Η συνεργασία με παρόμοιους Επιστημονικούς Συλλόγους σε άλλους νομούς-περιφέρειες, περιοχές και νησιά και η δυνατότητα ένταξης του Συλλόγου με τη δομή ομότιμου παραρτήματος σε οποιαδήποτε Πανελλαδική Ομοσπονδία κοινών σκοπών και στόχων ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

28. Η υποστηρικτική επιστημονική και επαγγελματική δράση σε συλλογικούς φορείς κοινωνικοπολιτικής έκφρασης των Ελαφονησιωτών, ιδιαίτερα δε στον τομέα της επιστημονικής στοιχειοθέτησης θέσεων.

29. Η συνεργασία με το Δήμο της Ελαφονήσου, με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Πειραιά, της Ελαφονήσου και της Αυστραλίας, με τους Συλλόγους Διδασκόντων και με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του νησιού, με τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Ελαφονήσου και με τους Λοιπούς Λαφονησιώτικους μαζικούς και Συλλογικούς Φορείς που τυχόν θα συσταθούν, συγγενείς συλλόγους ή φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού για την υλοποίηση των προαναφερόμενων στόχων.

30. Η υπεράσπιση της ανεμπόδιστης διακίνησης ιδεών και απόψεων της νεολαίας και όλων των Ελαφονησιώτικων Συλλογικών Φορέων καθώς και όλων των Ελαφονησιωτών και η στήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων και πλαισίου κανόνων που προάγουν μια Παλλαφονησώτικη Δεοντολογία, με στόχο την αναβάθμιση των πολιτισμικών, κοινωνικών και οικονομικών δομών.

31. Η εξασφάλιση και προάσπιση της ισότητας, δικαιοσύνης στην ποιότητα ζωής και ίσης αντιμετώπισης και για τους κατοίκους της απομακρυσμένης Ελαφονήσου.

32. Η ενεργοποίηση όλων των Απανταχού Ελαφονησιωτών για τα εν γένει συμφέροντα της Ελαφονήσου και των Ελαφονησιωτών.

33. H δημιουργία και λειτουργία σύγχρονης βιβλιοθήκης με δυνατότητες εξέλιξης σε ψηφιακή βιβλιοθήκη, απολύτως προσαρμοσμένης στις ανάγκες απομακρυσμένων και απομονωμένων περιοχών και νησιών

34. Η δημιουργία αρχείων εικόνας και ήχου και ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, κατάλληλων για τη Δόμηση του Νησιώτικου Ψηφιακού Πολιτισμού της Ελαφονήσου και της Ν. Πελοποννήσου.

35. H συγκρότηση συλλογών αντικειμένων, κειμηλίων, έργων τέχνης, εγγράφων, διπλωμάτων, φωτογραφιών κ.α. που έχουν σχέση με την Ελαφόνησο και το Λαφονησιώτικο Πολιτισμό και η δημιουργία και λειτουργία Εκθέσεων και χώρων προβολής τους.

36. Η υποστήριξη και αναβάθμιση της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής της Ελαφονήσου ως δομικού συστατικού της Κοινωνικο-οικονομικής διάρθρωσης, της ευημερίας και της ανάπτυξης.

37. Η προβολή και ανάδειξη με κάθε πρόσφορο τρόπο των Εκπαιδευτικών μονάδων της Ελαφονήσου και του έργου τους και η προώθηση κάθε πρωτοβουλίας και ενέργειας που θα αποβλέπει στην αναβάθμισή τους και στη βελτίωση του προσφερόμενου από αυτές εκπαιδευτικού έργου.

38. Η συμβολή με μελέτες, έρευνες και ενημερώσεις, καθώς και με παρεμβάσεις, ενέργειες και πιέσεις προς τα αρμόδια όργανα, τις υπηρεσίες και τους φορείς της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των μεγάλων, διακαών και διαρθρωτικών προβλημάτων της Λαφονησιώτικης Οικονομίας και για τη δημιουργία σοβαρής και σύγχρονης τεχνικο-οικονομικής υποδομής που θα ανταποκρίνεται προς τη φημισμένη Ελαφόνησο, το σπάνιο Φυσικό και Πολιτισμικό της περιβάλλον, την αυξημένη επισκεψιμότητα, καθώς και προς τις προκλητικές προοπτικές ανάπτυξής της (ιδιαίτερα κατά την τελευταία 15 ετία).

Πιο συγκεκριμένα:
  • Επέκταση του κορεσμένου οικισμού της.
  • Δημιουργία νέων νησιώτικων παραδοσιακών οικισμών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες οικιστικές και τουριστικές ανάγκες της Ελαφονήσου (όπως συμβαίνει σε άλλα μικρά νησιά με ελάχιστο πληθυσμό – κάτω των 100 κατοίκων- και πολύ λιγότερο τουρισμό). (Αποτελεί κυρίαρχο, δομικό και στρατηγικό στόχο που θα συμβάλει καθοριστικά και για την επίλυση των παρακάτω προβλημάτων)
  • Προστασία και ανάδειξη του σπάνιου Φυσικού και Πολιτισμικού Περιβάλλοντος της Ελαφονήσου και των σπάνιων περιοχών της στη Ν.Α. Πελοπόννησο (Πούντα, Παυλοπέτρι κ.α.)
  • Αποπεράτωση του λιμανιού στον οικισμό, διάπλαση και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με σύγχρονες τουριστικές προδιαγραφές και δημιουργία λιμενοβραχιόνων σ’ όλους τους Τουριστικούς προορισμούς του νησιού (Κάτω Νησί, Σίμος, Λεύκη κ.α.) .
  • Δημιουργία περιφερειακού δρόμου και χώρων στάθμευσης.
  • Εκκίνηση όλων των συγκοινωνιών του ΚΤΕΛ κ.α. μέσα από το Νησί (αφετηρία, τερματισμός) και αύξηση των δρομολογίων κατά του θερινούς μήνες.
  • Δημιουργία Τοπικής συγκοινωνίας.
  • Ακτοπλοϊκή Σύνδεση της Ελαφονήσου (που υπήρχε τα μέσα του 20 ου αιώνα) με τον Πειραιά και όλους τους Τουριστικούς προορισμούς της Ν. Ελλάδας (Μονεμβάσια, Νεάπολη, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Μάνη-Καλαμάτα, Κυκλάδες, Κρήτη, κ.α.)
  • Βελτίωση των υποδομών για σύγχρονη ύδρευση.
  • Επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ.
  • Λειτουργία Λυκείου και Επαγγελματικών Σχολών (κατά προτίμηση ναυτικών-ναυτιλιακών και τουριστικών επαγγελμάτων).
  • Δημιουργία Αθλητικών χώρων και παιδότοπου.
  • Κεντρική πλατεία με Δημόσια κτίρια, Δημοτικό μέγαρο, Πνευματικό και Πολιτιστικό κέντρο Σύγχρονη βιβλιοθήκη κ.α. με Νησιώτικη αρχιτεκτονική (όπως σε άλλα μικρά νησιά με λιγότερο πληθυσμό και πολύ λιγότερο τουρισμό).
  • Δενδροφύτευση του νησιού και ιδιαίτερα των πολυσύχναστων χώρων.
  • Δημιουργία και λειτουργία σύγχρονου ιατρείου.
  • Λειτουργία Δημόσιων Υπηρεσιών (Τράπεζες, Μουσείο, ΕΛΤΑ, ΚΕΠ, ΔΟΥ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, υποσταθμοί Αστυνομίας, Λιμεναρχείο κ.α.) όπως σε άλλα μικρά νησιά με λιγότερο πληθυσμό και πολύ λιγότερο τουρισμό.
  • Δημιουργία αρκετών Επιστημονικών και Διοικητικών θέσεων Εργασίας που θα αποτελέσουν το πρόπλασμα για την ανάπτυξη του νησιού.
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και απασχόλησης για τους νέους.
  • Μελέτη προγραμματικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του Πολιτισμικού και Φυσιολατρικού τουρισμού με δυνατότητες επέκτασης και σε άλλες μορφές τουρισμού.
  • Επεξεργασία σχεδίου στήριξης των ψαράδων, των επαγγελματιών, των αγροτών και των συνταξιούχων που αποτελούν τους στυλοβάτες του οικιστικού ιστού μας.
39. Η έρευνα και μελέτη για τη δυνατότητα δημιουργίας και λειτουργίας Δημοτικών επιχειρήσεων με πολιτιστικό και τουριστικό περιεχόμενο.

40. Η έρευνα και ενημέρωση για την αξιοποίηση Εθνικών, Κοινοτικών και Διεθνών προγραμμάτων και για τη συμμετοχή σε επενδυτικά προγράμματα.
41. Η έρευνα και ενημέρωση για τη λήψη χορηγιών, δωρεών, ενισχύσεων, συγχρηματοδοτήσεων, δανείων και άλλων οικονομικών πόρων που θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και στην ανάπτυξη του νησιού.

42. Η ενημέρωση για προγράμματα ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων από τη νεολαία, προώθησης νέων τεχνολογικών μέσων στον Εκπαιδευτικό χώρο, ψηφιακής τεχνολογίας και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης, εθελοντισμού, διαπολιτισμικότητας, εκπαίδευσης ενηλίκων, εκπαιδευτικών καινοτομιών, πολιτιστικών παραγωγών κ.α.

43. Η με όλους τους τρόπους και τα μέσα καλλιέργεια, επικαιροποίηση γνώσεων, συμμετοχή σε επιμορφωτικά προγράμματα, επιμόρφωση σε νέες τεχνολογίες και συμμετοχή σε δράσεις συνυφασμένες με τις προτεραιότητες των ευρωπαϊκών πολιτικών για την εκπαίδευση και κατάρτιση, για την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Ελαφονήσου.

44. Η ενσωμάτωση και η μεταφορά πρακτικών για αειφορική διάσταση στην οικονομία, για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, για την ενίσχυση της ιδιότητος του ευρωπαίου πολίτη, για την άμβλυνση των ανισοτήτων πρόσβασης στο εκπαιδευτικό σύστημα, για περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων και ικανοτήτων επικοινωνίας των Απανταχού Ελαφονησιωτών μέσω των νέων τεχνολογιών.

Άρθρο 3ο ΜΕΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Οι σκοποί του Επιστημονικού Συλλόγου θα επιτευχθούν με τις ακόλουθες δράσεις:

1. Υλοποίηση συναντήσεων με φορείς, αρμόδιες υπηρεσίες με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την Ελαφόνησο, τους Ελαφονησιώτες καθώς και τους Επιστήμονες και τους Φοιτητές της Ελαφονήσου.

2. Ανάληψη τομέων επιστημονικής ευθύνης από τα μέλη του Δ.Σ., σύμφωνα με τις επιστημονικές τους γνώσεις, την εμπειρία, την κατάρτιση και την ειδίκευση τους.

3. Συγκρότηση ομάδων εργασίας με απόφαση του Δ.Σ με στόχο την επεξεργασία και αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων που εντάσσονται στους στόχους και στη δράση του Συλλόγου. Στις ομάδες αυτές δύνανται να συμμετάσχουν και Ελαφονησιώτες που δεν έχουν την επιστημονική ή φοιτητική ιδιότητα, αλλά υιοθετούν τους στόχους του Συλλόγου και διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία για την υλοποίησή τους, καθώς και επιστήμονες και φοιτητές άλλων περιοχών που ενστερνίζονται τους στόχους του Συλλόγου.

4. Υποβολή ερευνών, μελετών, υπομνημάτων, αναφορών και καταγγελιών σε φορείς, διοικητικές αρχές και αρμόδιες υπηρεσίες για ζητήματα που αφορούν τους σκοπούς και τη δράση των μελών του Συλλόγου.

5. Απλοποίηση των διαδικασιών επικοινωνίας, ενημέρωσης και λήψης αποφάσεων μεταξύ των Απανταχού Ελαφονησιωτών Επιστημόνων και Φοιτητών, καθώς και των Ελαφονησιώτικων φορέων, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση των νέων τεχνολογιών και η ψηφιακή επικοινωνία.

6. Εκπροσώπηση του Συλλόγου σε όλες τις συναντήσεις που αφορούν τα προβλήματα και το μέλλον της Ελαφονήσου.

7. Αξιοποίηση των ειδικευμένων επιστημόνων και τεχνιτών.

8. Συμβολή στη σύσταση Παλλαφονησιώτικης Ομοσπονδίας και Παλλαφονησιώτικων Επιτροπών που θα προσβλέπουν στην εκπροσώπηση του Δήμου, των Πολιτιστικών, Επαγγελματικών και Εκπαιδευτικών Φορέων, καθώς και στην εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών τάξεων (νεολαίας, φοιτητών, επιστημόνων, επαγγελματιών, ψαράδων, ναυτικών, αγροτών, συνταξιούχων, γυναικών κ.α.).

9. Συμβολή του Συλλόγου για τη θέσπιση τακτικών Γενικών Λαϊκών Συνελεύσεων στην Ελαφόνησο, στον Πειραιά και την Αθήνα για την δημοκρατική αντιμετώπιση όλων των διαρθρωτικών και διακαών προβλημάτων του νησιού όπως: οικιστικό, νέοι οικισμοί, προστασία Φυσικού και Πολιτισμικού Περιβάλλοντος, Νησιώτικη Αρχιτεκτονική, Συγκοινωνίες και έργα υποδομής, Μορφές Εναλλακτικού Τουρισμού και σχεδιασμός τουριστικής ανάπτυξης, συμμετοχή σε προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης, νέες θέσεις εργασίας καθώς και θέματα νεολαίας,
εκπαίδευσης, υγείας, καθαριότητας και Δημοσίων Υπηρεσιών. Δυνατότητα ενημέρωσης των Συνελεύσεων από επιστήμονες, ειδικούς αναλυτές, καταρτισμένα στελέχη, επιστημονικούς και μαζικούς φορείς κ.α. και δέσμευση του Δήμου και όλων των συλλογικών Φορέων για την υλοποίηση όλων των Συλλογικών αποφάσεων.

10. Διαμόρφωση ειδικού προγράμματος (ηλεκτρονική πλατφόρμα – σύστημα), που να επιτρέπει την ηλεκτρονική ενημέρωση και την ηλεκτρονική συμμετοχή των Απανταχού Ελαφονησιωτών, καθώς και τη διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα ως άνω ζητήματα και προβλήματα.

11. Μαζική συμμετοχή των μελών του συλλόγου σε εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες και παραστάσεις που άπτονται των σκοπών του Συλλόγου.

Άρθρο 4ο ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τα μέλη που μπορούν να εγγραφούν στον Επιστημονικό Σύλλογο είναι όλοι οι Ελαφονησιώτες Απανταχού της Γης και οι σύζυγοί τους καθώς και όσοι κατάγονται από την Ελαφόνησο (έστω και από τον ένα γονέα ή ένα πρόγονο) και οι σύζυγοί τους που εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες, όπως επίσης και οι περιπτώσεις που επισημαίνονται σ’ αυτές.

Τακτικά Μέλη
α. Ελαφονησιώτες Πτυχιούχοι Ελληνικών Πανεπιστημίων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ/ΤΕΙ-ΑΤΕΙ) ή ισότιμων Σχολών, καθώς και Πτυχιούχοι Πανεπιστημίων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εξωτερικού, αναγνωρισμένων από το Ελληνικό Κράτος.

β. Επιστήμονες και Πτυχιούχοι των ως άνω Σχολών, που έχουν επιλέξει ως τόπο διαμονής τους την
Ελαφόνησο.

γ. Επιστήμονες υψηλού κύρους που ερευνούν και προβάλλουν το Λαμπρό Πολιτισμού της Ελαφονήσου και το σπάνιο φυσικό περιβάλλον του νησιού και της Πούντας, όπως ερευνητές για το Παυλοπέτρι, το Σίμο, το Κάτω Νησί κ.α.

Έκτακτα Μέλη
α. Επαγγελματίες Ελαφονησιώτες με Πανεπιστημιακή ή Ανώτατη μόρφωση (ΑΕΙ/ΤΕΙ-ΑΤΕΙ) Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων.

β. Ελαφονησιώτες Φοιτητές Ελληνικών Πανεπιστημίων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ/ΤΕΙ-ΑΤΕΙ) ή ισότιμων Σχολών, καθώς και Φοιτητές Πανεπιστημίων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εξωτερικού, αναγνωρισμένων από το Ελληνικό Κράτος. Οι Φοιτητές μετά τη λήψη του Πτυχίου τους εντάσσονται στα Τακτικά Επιστημονικά Μέλη. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι Διδάκτορες εντάσσονται υποχρεωτικά στα Τακτικά μέλη ως πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ-ΑΤΕΙ.

γ. Επιστήμονες που προσφέρουν προσωρινά τις υπηρεσίες τους στην Ελαφόνησο όπως Καθηγητές, Δάσκαλοι, Γιατροί κ.α.

Ομότιμα Μέλη
Ελαφονησιώτες Αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού όπως Πλοίαρχοι, Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι κ.α. (εν ενεργεία ή μη), και λοιπά επαγγέλματα για την άσκηση των οποίων πλέον απαιτείται πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Επίτιμα Μέλη
α. Ελαφονησιώτες (με ιδιότητα επιστημονική ή μη) που διακρίνονται για την προσφορά τους στους παραδοσιακούς, πνευματικούς, πολιτισμικούς και πολιτιστικούς τομείς δράσεις όπως Ιστορία, Πολιτισμό, μουσική, χορό, τέχνες, λογοτεχνία, ποίηση, Ψηφιακό Πολιτισμό κ.α.

β. Διακεκριμένοι Επιστήμονες που ενστερνίζονται τους στόχους του Συλλόγου και στηρίζουν τη δράση του, καθώς και Επιστήμονες που με το έργο τους και τη δράση τους προάγουν την Ιστορία, τον Πολιτισμό και τη Λαογραφία της Ελαφονήσου και συμβάλλουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού.

Αρωγά και Φιλικά Μέλη
Όλοι οι Απανταχού Ελαφονησιώτες, όλοι οι φοιτητές και οι επιστήμονες άλλων περιοχών, όλοι οι επισκέπτες και φίλοι της Ελαφονήσου και των Ελαφονησιωτών και όλα τα άτομα εν γένει που υιοθετούν τους στόχους του Συλλόγου και στηρίζουν το έργο του.

Προϋποθέσεις εγγραφής μελών
α) Για τα τακτικά μέλη και τους πτυχιούχους των άλλων κατηγοριών: Επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου και επί πλέον για τους πτυχιούχους εξωτερικού επικυρωμένο αντίγραφο αναγνώρισης του τίτλου (ΔΙΚΑΤΣΑ, Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π κ.α.) ή κατάθεση στοιχείων ότι πρόκειται για Ίδρυμα Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης, αναγνωρισμένο από το Ελληνικό Κράτος (ΔΙΚΑΤΣΑ, Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π, κ.α.).

β) Για τους φοιτητές: Επικυρωμένη βεβαίωση εγγραφής ή φοίτησης σε ΑΕΙ/ΑΤΕΙ και για τους πτυχιούχους εξωτερικού επικυρωμένη βεβαίωση ή κατάθεση στοιχείων ότι πρόκειται για Ίδρυμα Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης, αναγνωρισμένο από το Ελληνικό Κράτος.

γ) Για τα ομότιμα μέλη επικυρωμένο αντίγραφο Διπλώματος, ή σχετική βεβαίωση ή υπεύθυνη δήλωση για την άσκηση του επαγγέλματος Π.χ. Πλοιάρχου, Μηχανικού κ.α.

Τα τακτικά και έκτακτα μέλη επίσης δύνανται κατά την εγγραφή τους, αντί των ως άνω επικυρωμένων αντιγράφων να καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση που να αναφέρει τα εξής: ότι είναι πτυχιούχοι ή φοιτητές Ελληνικών ΑΕΙ/ΤΕΙ- ΑΤΕΙ (όνομα, σχολή, τμήμα) ή ισότιμων Σχολών ή ξένων πανεπιστημίων (όνομα, σχολή, τμήμα) αναγνωρισμένων από το Ελληνικό Κράτος.

Για την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους του Συλλόγου ο υποψήφιος υποβάλλει στα γραφεία του
Συλλόγου «Αίτηση εγγραφής», συνοδευόμενη από τα ως άνω δικαιολογητικά.

Η «Αίτηση εγγραφής» και τα σχετικά δικαιολογητικά μπορούν να σταλούν και ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά ή με τηλεομοιοτυπικό τρόπο, συνοδευόμενα και με το αποδεικτικό καταβολής του ποσού της εγγραφής και της ετήσιας εισφοράς.

Άρθρο 5ο ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

Τα μέλη του Σωματείου οφείλουν :

α. Να συντελούν στην εκπλήρωση των σκοπών του Σωματείου.

β. Να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Σωματείου.

γ. Να συμμετέχουν στις ενέργειες του Σωματείου.

δ. Να συμμορφώνονται με την νομοθεσία που αφορά τα Σωματεία και τις διατάξεις του Καταστατικού, τις αρχές του Σωματείου και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνελεύσεως των μελών.

ε. Να καταβάλλουν τη δαπάνη της εγγραφής και της συνδρομής τους στο Σωματείο. Το ποσό της εγγραφής των μελών ανέρχεται στα 10 ευρώ και η ετήσια συνδρομή ανέρχεται στα 20 ευρώ.

Κατ’ εξαίρεση το αντίτιμο της ετήσιας συνδρομής ανέρχεται για τα αρωγά και φιλικά μέλη στα 15 ευρώ και για τους φοιτητές στα 5 ευρώ.

Το ύψος των ποσών της εγγραφής και της ετήσιας συνδρομής δύνανται να αναπροσαρμόζεται από την Τακτική Γενική Συνέλευση μετά από πρόταση του Δ.Σ. Κάθε μέλος του Συλλόγου είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει την εισφορά εγγραφής και την ετήσια συνδρομή.

Για τις κατηγορίες συμμετοχής μελών προβλέπονται τα εξής:

Τακτικά μέλη
Δικαιούνται να μετέχουν στις γενικές συνελεύσεις, διαδικασίες και αποφάσεις του Συλλόγου, να εκλέγουν τα όργανα του Συλλόγου και να εκλέγονται σε αυτά. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τις πράξεις της διοίκησης, να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου με δικαίωμα λόγου, να προτείνουν θέματα προς συζήτηση και να εισηγούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο προτάσεις για κάθε ζήτημα που αφορά το Σύλλογο.

Τα Τακτικά μέλη υποχρεούνται:

1. Να τηρούν το καταστατικό του Συλλόγου
2. Να λογοδοτούν στη Γ.Σ. για τις πράξεις που αναφέρονται έμμεσα ή άμεσα στο σύλλογο, ιδιαίτερα δε όταν είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Συλλόγου.

Έκτακτα Μέλη
Δικαιούνται να μετέχουν στις γενικές συνελεύσεις, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του Συλλόγου.
Δικαιούνται να εκλέγουν τα όργανα του Συλλόγου και μέχρι τρία μέλη να εκλέγονται στο Δ.Σ.
Τα Έκτακτα Μέλη έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τα Τακτικά Μέλη.

Τα ομότιμα
Δικαιούνται να μετέχουν στις γενικές συνελεύσεις, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του Συλλόγου.
Δικαιούνται να εκλέγουν τα όργανα του Συλλόγου και με εισήγηση του Δ.Σ. και απόφαση της Γ.Σ. ένα μέλος να εκλέγεται στο Δ.Σ. Στην περίπτωση αυτή τα έκτακτα μέλη μαζί με το ομότιμο μέλος που θα εκλέγονται στο Δ.Σ. δεν μπορούν να είναι περισσότερα από τρία (3).

Αρωγά και φιλικά μέλη
Τα αρωγά και φιλικά μέλη μπορούν να συμμετέχουν στις Γ.Σ. χωρίς να έχουν δικαίωμα ψήφου και χωρίς να εκλέγονται σε οποιοδήποτε όργανο του Συλλόγου εκτός από τις ομάδες εργασίας και τις επιτροπές.
Όλες οι κατηγορίες μελών μπορούν να παρευρίσκονται στις Γενικές Συνελεύσεις.

Άρθρο 6ο ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

Μέλος του Συλλόγου δεν μπορεί να είναι όποιος εκφράζει ή διαδίδει με λόγια ή έργα αντιδημοκρατικές ιδέες και πρακτικές.

Άρθρο 7ο ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

Κάθε μέλος του Συλλόγου μπορεί να αποχωρήσει όποτε θέλει, κατόπιν εγγράφου παραιτήσεώς του, η οποία κατατίθεται στον Γραμματέα του Συλλόγου και απευθύνεται στο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.).
Μέλη του Σωματείου που αποχωρούν, μπορούν να επανεγγραφούν.
Διαγράφεται από το Σύλλογο με απόφαση της Γ.Σ. κάθε μέλος στις επόμενες περιπτώσεις:

1. Αν δεν τηρεί το καταστατικό του Συλλόγου ή δε σέβεται τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Αν η δραστηριότητά του στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα και τους σκοπούς του Συλλόγου.

3. Αν δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο όταν διαπιστώσει ότι για ένα μέλος συντρέχουν μία ή παραπάνω περιπτώσεις του παρόντος άρθρου, ενημερώνει το μέλος αυτό εγγράφως για την πρόθεση του να εξετάσει το ενδεχόμενο της διαγραφής του. Το ενδιαφερόμενο μέλος οφείλει να απαντήσει, εντός τριών εβδομάδων από τη λήψη του σχετικού εγγράφου, στις αιτιάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί το μέλος αυτό σε συνάντηση, και τότε μόνο αποφασίζει για τη διαγραφή ή μη του μέλους, η δε σχετική απόφαση του Δ.Σ. επικυρώνεται από την επόμενη Γενική Συνέλευση.

Άρθρο 8ο ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Πόροι του Συλλόγου είναι:
Τακτικοί
α. Το δικαίωμα εγγραφής των μελών, το ύψος του οποίου ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση.
β. Η ετήσια εισφορά των μελών, το ύψος της οποίας ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση.

Έκτακτοι
Τα εισοδήματα από εισφορές, εκδηλώσεις, συνεστιάσεις, εκδόσεις, συνέδρια, εκδρομές, λαχειοφόρους αγορές, οικονομικές ενισχύσεις, κρατικές και κοινοτικές επιχορηγήσεις ή ενισχύσεις από διεθνείς οργανισμούς, τόκους καταθέσεων, εισοδήματα από περιουσιακά στοιχεία του Συλλόγου, δωρεές, κληρονομιές και άλλα έσοδα που περιέχονται με νόμιμο τρόπο στο ταμείο του Συλλόγου.
Ο Σύλλογος δεν μπορεί να δεχθεί εισφορές και ενισχύσεις από κομματικούς οργανισμούς ή άλλες πολιτικές οργανώσεις.
Ουδεμία δωρεά γίνεται δεκτή αν περιέχει όρους που αντιστρατεύονται τους σκοπούς του Συλλόγου.
Όλα τα έσοδα καταγράφονται στα βιβλία του Συλλόγου.
Το οικονομικό έτος διαρκεί από την απολογιστική τακτική Γ.Σ. μέχρι την επόμενη απολογιστική τακτική Γ.Σ. Η Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο των μελών του Συλλόγου έχει το δικαίωμα να αναπροσαρμόζει τα ποσά του δικαιώματος εγγραφής και της ετήσιας εισφοράς.
Τα έσοδα του Συλλόγου προερχόμενα από τους παραπάνω τακτικούς και έκτακτους πόρους κατατίθενται όλα, σε ένα υποκατάστημα Τράπεζας το οποίο επιλέγει το Δ.Σ.
Ο τραπεζικός λογαριασμός είναι πάντοτε προσβάσιμος από οποιοδήποτε μέλος του συλλόγου και οποιαδήποτε χρονική στιγμή ύστερα από αίτηση του στο Δ.Σ. Μετά τη διάλυση του συλλόγου η περιουσία του θα δοθεί για κοινωφελή έργα της Ελαφονήσου, που κατά προτίμηση θα αφορούν τους πνευματικούς, επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτισμικούς τομείς.

Άρθρο 9ο ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Όργανα του Συλλόγου είναι:
α. Η Γενική Συνέλευση των μελών
β. Το Διοικητικό Συμβούλιο
γ. Το Εποπτικό Συμβούλιο

Άρθρο 10ο ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Η Γενική Συνέλευση των μελών είναι το ανώτατο και κυρίαρχο διοικητικό όργανο του Συλλόγου.
Λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις σ’ όλα τα ζητήματα του Συλλόγου. Τροποποιεί το καταστατικό και
αποφασίζει για την διάλυση του Συλλόγου. Οι Γενικές Συνελεύσεις διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες.
1. Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών συγκαλείται από το Δ.Σ μία φορά το χρόνο με ακριβή ημερομηνία και αντικείμενο, τα οποία ανακοινώνονται στα μέλη τουλάχιστον οκτώ (8) εργάσιμες μέρες πριν την ημερομηνία σύγκλησης της Γ.Σ.
2. Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις καλούνται όταν κρίνει τούτο αναγκαίο η διοίκηση του Συλλόγου ή όταν το ζητήσει τουλάχιστον το 1/5 των μελών του Συλλόγου με αίτηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο στην οποία αναφέρονται τα προς συζήτηση θέματα.
Οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων είναι άκυρες αν δεν υπάρχει απαρτία. Στις Γενικές Συνελεύσεις, για να υπάρξει απαρτία, πρέπει να παρίσταται τουλάχιστον το 1/3 των μελών.
Αν δεν υπάρξει απαρτία συγκαλείται συνέλευση πάλι εντός οκτώ (8) ημερών απ΄ τη ματαιωθείσα ημερομηνία και θεωρείται ότι υπάρχει απαρτία ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων μελών.

Στην πρόσκληση για Γενική Συνέλευση το Δ.Σ. υποχρεωτικά αναφέρει:

· Αν πρόκειται για Τακτική ή Έκτακτη Γενική Συνέλευση

· Τον τόπο και το χρόνο της Συνέλευσης

· Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Στην Τακτική Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ανακοινώνει τα πεπραγμένα της Διοικήσεως
καθώς και το πρόγραμμα δράσης του Συλλόγου. Κάθε μέλος του Συλλόγου έχει το δικαίωμα να προτείνει στη Γενική Συνέλευση προς συζήτηση οποιοδήποτε θέμα αρκεί να αναφέρεται στους σκοπούς του Συλλόγου και να εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση.
Συνέλευση των μελών, στην οποία καλούνται τα μέλη, τουλάχιστον με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη:
1. Έκθεση πεπραγμένων του Προεδρείου για την περίοδο της θητείας του.
2. Έκθεση του ταμία.
3.Έκθεση του Εποπτικού Συμβουλίου.
4. Απόφαση για το ύψος της συνδρομής.
5. Εκλογή εκλογικής επιτροπής.
6. Εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου.
7. Εκλογή τεσσάρων αναπληρωματικών μελών του Διοικητικού συμβουλίου.
8. Εκλογή του εποπτικού συμβουλίου.
9. Εκλογή της Επιτροπής Διάδοσης της Παράδοσης, της Λαογραφίας και του Πολιτισμού της Ελαφονήσου
10. Διάφορα.

Η Γενική Συνέλευση των μελών εκλέγει με απλή πλειοψηφία τριμελές προεδρείο, τον Πρόεδρο και το Γραμματέα του προεδρείου και την Εκλογική Επιτροπή (αποτελούμενη από τρία μέλη), η οποία διεξάγει την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής ορίζεται από τα εκλεγέντα μέλη. Οι υποψήφιοι για την Εκλογική (εφορευτική) επιτροπή είναι τακτικά, έκτατα ή ομότιμα μέλη του Συλλόγου, ενώ δεν είναι συμβατή η ιδιότητα του υποψηφίου για το Διοικητικό Συμβούλιο και για το Εποπτικό Συμβούλιο με αυτήν του υποψηφίου για την Εκλογική επιτροπή.
Το προεδρείο συντονίζει τη συζήτηση, κάνει καταμέτρηση ψήφων στις ψηφοφορίες, φροντίζει για την εφαρμογή του καταστατικού και κρατάει τα πρακτικά που καταχωρούνται στη συνέχεια στο βιβλίο πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων. Τα πρακτικά που συντάσσονται από το Γραμματέα καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο και υπογράφονται από το Προεδρείο.

Τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης επικυρώνονται από το Δ.Σ. στην πρώτη του συνεδρίαση μετά τη Συνέλευση.

Άρθρο 11ο ΤΡΟΠΟΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

Οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων λαμβάνονται κατόπιν ψηφοφορίας, με ανάταση του χεριού και με πλειοψηφία των μισών συν μίας ψήφου από τα μέλη που είναι παρόντα.
Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που αναφέρονται στην τροποποίηση του καταστατικού, στην διάλυση του Συλλόγου, στην συμμετοχή σε Ομοσπονδία, στην μεταβολή του σκοπού του, στην διαγραφή μέλους, οπότε, στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται παρουσία των 2/3 από τα Τακτικά, Έκτακτα και Ομότιμα Μέλη του Συλλόγου και πλειοψηφία των 3/4 από τους παρόντες. Οι ψηφοφορίες στις παραπάνω περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις προσωπικών θεμάτων γίνονται μυστικά.

ΑΡΘΡΟ 12ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται από την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών μέχρι και την ημέρα
σύγκλησης της Γ.Σ. είτε στο Δ.Σ. είτε στον Πρόεδρο της Γ.Σ.
Με απόφαση του Δ.Σ. ή της Γ.Σ. οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβάλλονται τρεις ημέρες νωρίτερα από την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών.
Η εκλογική επιτροπή που θα εκλεγεί από τη Γ.Σ. κατατάσσει τα ονόματα των υποψηφίων κατ' απόλυτη αλφαβητική σειρά στα ψηφοδέλτια και με την ιδιότητά τους (Καθηγητής, Πτυχιούχος Νομικής, φοιτητής ΑΤΕΙ Αθηνών κ.α.) και μεριμνά για την ανάρτηση σχετικού πίνακα στο χώρο της Γ.Σ. καθώς και την προμήθεια του απαραίτητου υλικού (ψηφοδελτίων φακέλων κ.λ.π.) για την ψηφοφορία.
Εντός δέκα ημερών από τις εκλογές και με φροντίδα του πρώτου σε αριθμό σταυρών υποψηφίου συγκροτείται το Δ.Σ. σε σώμα και εκλέγει μεταξύ των μελών του τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Σύμβουλο Επιστημονικών Συνεδρίων και Επιμόρφωσης, το Γραμματέα, τον Επιστημονικό Υπεύθυνο Δημ. Σχέσεων και τον Ταμία. Η κατανομή των παραπάνω θέσεων γίνεται με μυστική ψηφοφορία από το νέο Δ.Σ. στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογή του που συγκαλείται με τη φροντίδα του τακτικού μέλους που πλειοψήφησε.

Άρθρο 13ο ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

Κάθε δύο (2) χρόνια η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών συγκαλείται για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.
Κάθε μέλος του Συλλόγου μπορεί να θέτει υποψηφιότητα για την ανάδειξή του στο Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 5 του καταστατικού. Καταρτίζεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τα τακτικά μέλη και ο κάθε εκλογέας θέτει μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης και ενιαίο ψηφοδέλτιο για τα έκτακτα μέλη όπου ο κάθε εκλογέας θέτει μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης. Οι τέσσερις πρώτοι σε ψήφους από το ενιαίο ψηφοδέλτιο των τακτικών μελών και οι τρεις πρώτοι σε ψήφους από το ενιαίο ψηφοδέλτιο των έκτακτων μελών εκλέγονται ως μέλη του Δ.Σ. Οι δυο πρώτοι επιλαχόντες από κάθε ψηφοδέλτιο ορίζονται ως αναπληρωματικά μέλη και αντικαθιστούν εκλεγμένα μέλη στο ψηφοδέλτιο που συμμετείχαν. Επίσης στην θέση του Προέδρου δεν μπορεί να εκλέγεται μέλος για 5η συνεχόμενη θητεία.
Ομοίως για την εκλογή του τριμελούς Εποπτικού Συμβουλίου τα ονόματα τίθενται κάτω από τα ονόματα των υποψηφίων του Δ.Σ και στο ενιαίο ψηφοδέλτιο για τα τακτικά μέλη ο κάθε εκλογέας θέτει μέχρι δυο (2) σταυρούς προτίμησης και στο ενιαίο ψηφοδέλτιο για τα έκτακτα μέλη ο κάθε εκλογέας θέτει ένα (1) σταυρό. Οι δυο πρώτοι σε ψήφους από το ενιαίο ψηφοδέλτιο των τακτικών μελών και ο πρώτος σε ψήφους από το ενιαίο ψηφοδέλτιο των έκτακτων μελών εκλέγονται ως μέλη του Δ.Σ. Οι δυο πρώτοι επιλαχόντες από κάθε ψηφοδέλτιο ορίζονται ως αναπληρωματικά μέλη και αντικαθιστούν εκλεγμένα μέλη στο ψηφοδέλτιο που συμμετείχαν.
Η εκλογή των μελών του Δ.Σ και του Ε.Σ. γίνεται με μυστική ψηφοφορία και στα ψηφοδέλτια αναγράφονται και οι σταυροί προτίμησης.
Η Εκλογική Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την διενέργεια αδιάβλητων εκλογών, ανακοινώνει την έναρξη και λήξη της ψηφοφορίας και τα αποτελέσματα, αποφαίνεται για οποιοδήποτε άλλο θέμα που αφορά την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Διαδικασία εκλογών:
Με πρόταση του Δ.Σ. και απόφαση της Γ.Σ. μέλη του Συλλόγου που διαμένουν στο εξωτερικό ή εκτός της περιφέρειας Αττικής ή κωλύονται μπορούν να ψηφίσουν ταχυδρομικά. Ο εκλογέας εσωκλείει το ψηφοδέλτιο του σε σφραγισμένο εσωτερικό φάκελο χωρίς καμιά ένδειξη και τον αποστέλλει στην εκλογική επιτροπή. Το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός του μητρώου και η υπογραφή του αναγράφονται μόνο στον εξωτερικό φάκελο. Η ταχυδρομική και άλλη αλληλογραφία παραλαμβάνεται μέχρι και την τελευταία ώρα πριν την ψηφοφορία. Η εκλογική επιτροπή ανοίγει τον εξωτερικό φάκελο και ρίχνει τον σφραγισμένο εσωτερικό φάκελο στην κάλπη στο τέλος της ψηφοφορίας των παρόντων μελών και πριν το άνοιγμα της κάλπης, αφού διαπιστωθεί ότι ο αποστολέας τους δεν προσήλθε προσωπικά. Αν ο υποψήφιος έχει προσέλθει το ταχυδρομικό ψηφοδέλτιο καταστρέφεται χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο του.
Ο εκλογέας στον εξωτερικό φάκελο αποστολής του ψηφοδελτίου μπορεί να αποστείλει και φωτοαντίγραφο της ταχυδρομικής επιταγής, ή απόδειξη Τραπέζης για την ταμειακή του τακτοποίηση.
Η Εκλογική Επιτροπή στο τέλος της ψηφοφορίας αποσφραγίζει την κάλπη και κάνει την καταμέτρηση των φακέλων. Στη συνέχεια αποσφραγίζονται οι φάκελοι, ελέγχεται η εγκυρότητα των ψηφοδελτίων που αριθμούνται και υπογράφονται από τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής.
Τα αποτελέσματα της διαλογής των ψηφοδελτίων και των σταυρών προτίμησης αναγράφονται σε πίνακα διαλογής και η Εκλογική επιτροπή ανακηρύσσει τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη για τα διοικητικά όργανα του Συλλόγου.
Σε περίπτωση κρίσιμης ισοψηφίας γίνεται κλήρωση ανάμεσα σε εκείνους που ισοψήφησαν.
Μετά την εκλογή τους τα μέλη του Δ.Σ., με πρωτοβουλία του τακτικού μέλους που έλαβε τις περισσότερες ψήφους, από το ψηφοδέλτιο των τακτικών μελών συνεδριάζουν και συγκροτούνται σε σώμα εκλέγοντας τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Σύμβουλο Επιστημονικών Συνεδρίων και Επιμορφώσεων, το Γραμματέα, τον Επιστημονικό Υπεύθυνο Δημ. Σχέσεων και τον Ταμία.

Άρθρο 14ο ΔΙΟΙΚΗΣΗ

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποτελείται από επτά (7) μέλη.
2. Μέχρι τρία (3) μέλη από τα Έκτακτα, δύνανται να συμμετάσχουν στο Δ.Σ. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τα μέλη αυτά μπορούν να περιοριστούν στα δύο, οπότε και οι σταυροί προτίμησης περιορίζονται μέχρι και τους δύο (2).
3. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι διετής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον μία φορά το μήνα και έκτακτα όταν το συγκαλέσει ο πρόεδρος ή τουλάχιστον τέσσερα από τα μέλη του. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει έγκυρα αν είναι παρόντα τα 4/7 των μελών του. Κατά την συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο ερευνά, αποφασίζει και ενεργεί για οτιδήποτε είναι αναγκαίο, χρήσιμο ή ωφέλιμο για την προαγωγή των σκοπών του Συλλόγου. Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να παρευρίσκονται τα μέλη του Συλλόγου με δικαίωμα λόγου για κάθε θέμα που αναφέρεται στο σύλλογο και στους σκοπούς του.

Άρθρο 15ο ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ Δ.Σ.

Το Δ.Σ. διοικεί υπεύθυνα το Σύλλογο σύμφωνα με τους νόμους, εφαρμόζοντας το Καταστατικό και εκτελώντας τις αποφάσεις και τις εντολές της Γενικής Συνέλευσης των μελών. Εκπροσωπεί το Σύλλογο σ’ όλες του τις σχέσεις και τις συναλλαγές, αποφασίζει για κάθε ζήτημα που αναφέρεται στην εκπλήρωση των σκοπών του και παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που απασχολούν τον Σύλλογο. Διαχειρίζεται την περιουσία του Συλλόγου, αποδέχεται τις προσφορές και δωρεές, εγκρίνει αρχικά τον προϋπολογισμό και τον υποβάλλει στη Γ.Σ. Οι δραστηριότητες του Δ.Σ. ελέγχονται από τη Γ.Σ. την οποία εκπροσωπεί.
Το Δ.Σ. συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας για τη μελέτη ειδικών θεμάτων επαγγελματικού ή
επιστημονικού χαρακτήρα και την οργάνωση εκδηλώσεων από μέλη ή σε συνεργασία με άλλα άτομα και φορείς. Το Δ.Σ. εκπροσωπείται υποχρεωτικά στις ομάδες αυτές και ενημερώνει τα μέλη για την πορεία τους. Τα πορίσματα των επιτροπών προτείνονται εισηγητικά στο Δ.Σ. για έγκριση και παρουσιάζονται στη Γ.Σ

Αρμοδιότητες Δ.Σ.
Οι αρμοδιότητες του Δ.Σ. είναι:
α) Η πιστή εκτέλεση των όρων του καταστατικού και των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων
β) Ο καθορισμός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης
γ) Η πρόταση για αύξηση ή μείωση των συνδρομών των μελών του Συλλόγου
δ) Η συνεργασία του Συλλόγου με τους φορείς και τα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 2 για την επίτευξη των σκοπών του συλλόγου
ε) Η διοίκηση του Συλλόγου και η διαχείριση της περιουσίας του
στ) Η κατάρτιση και η εισήγηση στη Γ.Σ. του ισολογισμού και προϋπολογισμού
ζ) Ο προσδιορισμός της ημέρας εκλογής του Δ.Σ.

Αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Σύμβουλο Επιστημονικών Συνεδρίων και Επιμορφώσεων, το Γραμματέα, τον Επιστημονικό Υπεύθυνο Δημ. Σχέσεων και τον Ταμία.
Η δραστηριότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τιμητική (άνευ αποδοχών).
Στην πρώτη συνεδρίαση του συγκροτημένου σε σώμα Δ.Σ. καλείται ο Πρόεδρος, ο Γραμματέας και ο Ταμίας του απερχόμενου Δ.Σ. και παραδίδουν στο νέο Δ.Σ. οτιδήποτε αφορά στο Σύλλογο.
Στις περιπτώσεις που ένα μέλος του Δ.Σ. απουσιάζει αδικαιολόγητα για πέντε (5) συνεχείς συνεδριάσεις του Δ.Σ. ή υποβάλλει γραπτά την παραίτηση του, ή για οποιοδήποτε λόγο αποβάλλει την ιδιότητα του τακτικού μέλους και αντικαθίσταται από το πρώτο αναπληρωματικό μέλος.
Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά μια φορά το μήνα και έκτακτα όταν αυτό θεωρείται αναγκαίο από τον Πρόεδρο ή μετά από αίτηση τριών τουλάχιστον μελών.
Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία με την παρουσία τεσσάρων (4) τουλάχιστον μελών του.
Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι ανοιχτές για παρακολούθηση σε όλα τα μέλη του Συλλόγου. Αν το Δ.Σ. κρίνει σκόπιμο μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή μόνο στη συζήτηση μελών του Συλλόγου που δεν ανήκουν στο Δ.Σ. Δικαίωμα λόγου έχουν και οι υπεύθυνοι των επιτροπών και ομάδων εργασίας.
Η Ημερήσια Διάταξη μπορεί να συμπληρωθεί, μετά από απόφαση του Δ.Σ. στην έναρξη της συνεδρίασης, με έκτακτα θέματα που προτείνονται από μέλη του Δ.Σ. ή από τρία τουλάχιστον μέλη εκτός Δ.Σ.
Τα θέματα αυτά συζητούνται στο τέλος της συνεδρίασης και με τη σειρά που ορίζεται στην απόφαση του Δ.Σ.
Οι αποφάσεις του Δ.Σ. παίρνονται με φανερή ψηφοφορία και απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών.
Η ψηφοφορία είναι μυστική όταν το Δ.Σ. κρίνει πως είναι αυτό αναγκαίο ή όταν πρόκειται για προσωπικά θέματα.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου το εκπροσωπεί σε όλες τις δημόσιες αρχές και σε όλες τις σχέσεις συναλλαγής και διαφορές. Ακόμα, προεδρεύει και διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ., εκτελεί τις αποφάσεις του Δ.Σ. και των Γενικών Συνελεύσεων, εκδίδει αντίγραφα και υπογράφει όλα τα έγγραφα, καθώς και τα πρακτικά του Δ.Σ. και των Γενικών Συνελεύσεων.

Πρόεδρος
Ό Πρόεδρος του Συλλόγου
α. Συγκαλεί τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και διευθύνει τις εργασίες του.
β. Υπογράφει με το Γραμματέα κάθε εξερχόμενο έγγραφο και με τον Ταμία τα εντάλματα πληρωμών.
Στα έγγραφα που κοινοποιούνται αναφέρει πάντα την ιδιότητά του.
γ. Εκπροσωπεί τον Σύλλογο σε κάθε αρχή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο και σε κάθε Δικαστήριο.
δ. Είναι συνυπεύθυνος με το Γραμματέα για την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ. και την εύρυθμη λειτουργία των γραφείων του Συλλόγου. Τον Πρόεδρο κωλυόμενο, αναπληρώνει σε όλες τις αρμοδιότητες του ο Αντιπρόεδρος.

Αντιπρόεδρος
Ο Αντιπρόεδρος αντικαθιστά τον Πρόεδρο όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται στην άσκηση των καθηκόντων του. Όταν και ο Αντιπρόεδρος απουσιάζει αντικαθίσταται από τον Σύμβουλο Επιστημονικών Συνεδρίων και Επιμορφώσεων.

Σύμβουλος Επιστημονικών Συνεδρίων και Επιμορφώσεων
Είναι υπεύθυνος για τα επιστημονικά Συνέδρια, τις Ημερίδες, τις ομιλίες, τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, τις επιστημονικές εκδηλώσεις, τα σεμινάρια και τα προγράμματα επιμόρφωσης που θα αφορούν τους φοιτητές και επιστήμονες, τους επαγγελματίες στον τουρισμό κ.α., καθώς και τον Πολιτισμικό Τουρισμό, την Ιστορία, τον Πολιτισμό κ.α.

Γραμματέας
Ο Γραμματέας φυλάσσει τη σφραγίδα του Συλλόγου και τα κλειδιά του αρχείου, τηρεί αρχείο μελών και πρωτόκολλο, κρατάει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. ή της Γ.Σ., που καταχωρεί σε ειδικά βιβλία, συνυπογράφει έγγραφα μαζί με τον Πρόεδρο καθώς και όλα τα έγγραφα ή βιβλία τα σχετικά με το Σύλλογο.

Επιστημονικός Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων
Εκπροσωπεί το Σύλλογο στις σχέσεις του με τους άλλους συλλόγους και τους επιστημονικούς φορείς, στις σχέσεις του με το Δήμο και τα ΜΜΕ, καθώς και σε επιστημονικά Συνέδρια, Ημερίδες, Ομιλίες, Επιστημονικές εκδηλώσεις, σεμινάρια κ.α. που οργανώνονται από άλλους φορείς (σε συνεργασία με το Σύμβουλο Επιστημονικών Συνεδρίων και Επιμορφώσεων) όπως περιγράφονται στους στόχους του Συλλόγου.

Ταμίας
Ο Ταμίας τηρεί το Βιβλίο Ταμείου, εισπράττει τις εισφορές, πληρώνει κάθε οφειλή του Συλλόγου έπειτα από έγκριση της σχετικής δαπάνης από το Δ.Σ. τα οποία υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα και σφραγίζονται με τη σφραγίδα του Συλλόγου.
Ο Ταμίας καταθέτει σε τραπεζικό λογαριασμό, που διατηρεί ο Σύλλογος, όλα τα χρήματα του Συλλόγου, έχει όμως το δικαίωμα να διατηρεί ένα ταμείο με το ποσό που χρειάζεται για την πληρωμή των τρεχουσών δαπανών του Συλλόγου κάθε μήνα. Ανάληψη χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό του Συλλόγου δικαιούνται από κοινού ο Πρόεδρος με τον Ταμία.
Παραλαμβάνει το Ταμείο από τον προκάτοχο του με την παρουσία του Εποπτικού Συμβουλίου, διαχειρίζεται την περιουσία του Συλλόγου σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. και των Γ.Σ.
Συντάσσει κάθε έτος τον απολογισμό του οικονομικού έτους, που πέρασε, και τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Υποβάλλει τα παραπάνω στο Δ.Σ. για έγκριση και υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο τον απολογισμό με τα δικαιολογητικά και τον προϋπολογισμό μετά την έγκριση τους, τα υποβάλλει στο Εποπτικό Συμβούλιο για έλεγχο και τέλος τα υποβάλλει για έγκριση στην Ετήσια Τακτική Γεν. Συνέλευση.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ

Ο Σύλλογος, για την πραγμάτωση των στόχων του, όπως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 2, αξιοποιεί την επιστημονική γνώση, την εμπειρία, την κατάρτιση και την ειδίκευση των μελών του και κατανέμει τομείς επιστημονικής ευθύνης στα μέλη του ως εξής:
1. Επιστημονικός Υπεύθυνος Νεολαίας, Νέων Τεχνολογιών και Θέσεων Εργασίας
2. Επιστημονικός Υπεύθυνος της Εκπαίδευσης
3. Επιστημονικός Υπεύθυνος των Οικονομικών
4. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Φυσικού Περιβάλλοντος και των Οικισμών
5. Επιστημονικός Υπεύθυνος της Υγείας
6. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Πολιτιστικού Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού
7. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Πολιτισμικού και Φυσιολατρικού Τουρισμού

Με απόφαση της Γ.Σ. ή του Δ.Σ οι τομείς Επιστημονικής ευθύνης μπορούν να αυξηθούν (Λογοτεχνία, Θετικές Επιστήμες, Λαογραφία, Τεχνικών υποδομών κ.α.) και να ανατεθούν και σε εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες του συλλόγου που δεν αποτελούν μέλη του Δ.Σ.
Το Δ.Σ. έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της επιστημονικής ιδιότητας των μελών του (πτυχιούχος- φοιτητής ΑΕΙ/ΤΕΙ-ΑΤΕΙ κ.α.) και ιδιαίτερα για τα αξιώματα του Πρόεδρου, του Αντιπρόεδρου, του Συμβούλου Επιστημονικών Συνεδρίων και Επιμορφώσεων για το Δ.Σ. και του Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου, καθότι οι υποψήφιοι γι’ αυτές τις θέσεις θα πρέπει να είναι πτυχιούχοι Ελληνικού ΑΕΙ/ΤΕΙ – ΑΤΕΙ ή ισότιμων σχολών ή πρέπει να διαθέτουν τίτλο αναγνωρισμένου από το Ελληνικό Κράτος Πανεπιστημίου Εξωτερικού ή ισότιμης σχολής.

Άρθρο 16ο ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1. Το Εποπτικό Συμβούλιο αποτελείται από τρία (3) μέλη, τα οποία δεν επιτρέπεται να ανήκουν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το Εποπτικό Συμβούλιο εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση για διάρκεια δύο (2) ετών με σχετική πλειοψηφία και η διαδικασία που ακολουθείται είναι αντίστοιχη με εκείνη για την εκλογή του Δ.Σ. Σε περίπτωση κρίσιμης ισοψηφίας γίνεται κλήρωση.
Δύο μέλη του προέρχονται από τα τακτικά και ένα από τα έκτακτα μέλη.
Στην πρώτη του συνεδρίαση σε διάστημα δέκα (10) ημερών εκλέγει τον πρόεδρο και το γραμματέα από τα τακτικά μέλη και τον αναπληρωτή γραμματέα. Μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής που αποχωρεί αντικαθίσταται από τον πρώτο επιλαχόντα του ψηφοδελτίου που συμμετείχε.
Ο πρόεδρος του Εποπτικού συμβουλίου διευθύνει τις εργασίες του. Το Εποπτικό Συμβούλιο επιβλέπει τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου, το ταμείο και την υλοποίηση των αποφάσεων των συνελεύσεων του συλλόγου. Σε περίπτωση κατάφωρης καταπάτησης του καταστατικού και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης από το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί το Εποπτικό Συμβούλιο να συγκαλέσει εγγράφως έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών αναφέροντας τους λόγους.
Η πρόσκληση για την έκτακτη Γενική Συνέλευση πρέπει να εμπεριέχει την ημερήσια διάταξη, η δε Γενική Συνέλευση πρέπει να λάβει χώρα εντός τεσσάρων (4) εβδομάδων.
Επίσης έχει όλες τις αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Επιτροπής όπως την έκθεση απολογισμού και οικονομικής διαχείρισης του Δ.Σ. του Συλλόγου, την ενημέρωση οποτεδήποτε για τη διαχείριση των πόρων του Συλλόγου και τον έλεγχο των σχετικών βιβλίων.
Συντάσσει σχετική έκθεση που υπογράφεται από όλα τα μέλη του και υποβάλλεται μαζί με τον απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου στην Γ. Συνέλευση για την τελική έγκριση.

Άρθρο 17ο ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

Για την ανάδειξη και διάδοση της παράδοσης, για την έρευνα και προβολή της λαογραφίας και για την ανάδειξη και προβολή του λαμπρού πολιτισμού της Ελαφονήσου προβλέπεται η δημιουργία της «Επιτροπής Διάδοσης της Παράδοσης, της Λαογραφίας και του Πολιτισμού της Ελαφονήσου» (Ε.ΔΙ.ΠΑ.ΛΑ.ΠΟ.ΕΛ.)
Η Επιτροπή αποτελείται από τρία (3) μέλη, που εκλέγουν μεταξύ τους τον Πρόεδρο και το Γραμματέα με μυστική ψηφοφορία κατόπιν υποβολής υποψηφιοτήτων.
Ως υποψήφιοι συμμετέχουν Ελαφονησιώτες (με ιδιότητα επιστημονική ή μη και από όλες τις κατηγορίες των μελών του συλλόγου) που διακρίνονται για την προσφορά τους στους παραδοσιακούς, πνευματικούς, πολιτισμικούς και πολιτιστικούς τομείς δράσεις όπως μουσική, χορός, τέχνες, ιστορία, πολιτισμός, λογοτεχνία, ποίηση, ψηφιακός πολιτισμός κ.α. Με απόφαση της Γ.Σ. μπορεί να συμμετάσχει και ένα μέλος από άλλη περιοχή, που προάγει όμως την παράδοση, και τον πολιτισμό της Ελαφονήσου.
Η Επιτροπή εκλέγεται απ’ όλα τα μέλη του συλλόγου. Καταρτίζεται ενιαίο ψηφοδέλτιο, κατά αλφαβητική σειρά και με αναφορά στην ιδιότητα των υποψηφίων (μουσικός, χορογράφος, λαογράφος κ.α.) και ο κάθε εκλογέας θέτει μέχρι τρεις (3) σταυρούς. Οι τρεις πρώτοι σε ψήφους εκλέγονται ως μέλη της Επιτροπής. Οι δυο πρώτοι επιλαχόντες ορίζονται ως αναπληρωματικά μέλη.
Για τη θητεία και την παραίτηση της ισχύουν τα ίδια κατά αντιστοιχία με το Δ.Σ.
Με απόφαση του Δ.Σ. και για θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες της Επιτροπής, το Δ.Σ του Συλλόγου και το Εκτελεστικό Συμβούλιο της (Ε.ΔΙ.ΠΑ.ΛΑ.ΠΟ.ΕΛ.) δύναται να συζητούν και να συναποφασίζουν από κοινού (ως ενιαίο συμβούλιο) και οι αποφάσεις τους να καταχωρούνται στο βιβλίο πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.
Στο τέλος της θητείας της συντάσσεται έκθεση πεπραγμένων από τον Πρόεδρο της Επιτροπής που υπογράφεται από όλα τα μέλη της και υποβάλλεται μαζί με τον απολογισμό του Δ.Σ. στην Γ.Σ


Άρθρο 18ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

α. Μέλη του Συλλόγου που ζουν ή εργάζονται εκτός Αττικής, στην Ελαφόνησο και στο Εξωτερικό (Αυστραλία, Αμερική κ.α.) μπορούν να συγκροτήσουν ένα επιστημονικό παράρτημα.
Για τη σύσταση των παραρτημάτων απαιτούνται οι υπογραφές δέκα (10) τουλάχιστον ταμειακά εντάξει τακτικών μελών που υποβάλλονται στο Δ.Σ. του Συλλόγου. Για την ίδρυση του παραρτήματος αποφασίζει κάθε φορά η Τακτική Γενική Συνέλευση μετά από πρόταση του Δ.Σ. ή των ενδιαφερόμενων μελών.
β. Τα παραρτήματα προωθούν τους σκοπούς του Συλλόγου και αποτελούν συνεκτικούς κρίκους του Συλλόγου με τοπικούς φορείς και άτομα στην περιφέρεια και στο Εξωτερικό. Τα μέλη του παραρτήματος εξακολουθούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από το καταστατικό του Συλλόγου.
γ. Το παράρτημα διοικείται από τριμελή (3) Διοικούσα Επιτροπή με Πρόεδρο, Γραμματέα και Ταμία με θητεία αντίστοιχη των κεντρικών οργάνων. Τα μέλη της Επιτροπής εκλέγονται κάθε δυο χρόνια στην διάρκεια της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Η Επιτροπή μπορεί να γίνει πενταμελής (5), αν τα μέλη του παραρτήματος ξεπερνούν τα εκατό (100) άτομα. Τα μέλη της Επιτροπής ενημερώνουν εγγράφως στη διάρκεια της θητείας τους το Δ.Σ. του Συλλόγου για τις δραστηριότητες τους και το Δ.Σ. μεταφέρει στη Διοικούσα Επιτροπή τις απόψεις του ενημερώνοντάς την αντίστοιχα για όλα τα θέματα του Συλλόγου, τις αποφάσεις και τις δραστηριότητες του. Κάθε παράρτημα υποχρεώνεται να υποβάλλει στο Δ.Σ. γραπτή έκθεση πεπραγμένων ένα μήνα πριν την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση. Η λειτουργία του παραρτήματος καθορίζεται από τα αντίστοιχα άρθρα του καταστατικού αυτού.
δ. Τα παραρτήματα μπορούν να κρατήσουν το πενήντα τοις εκατό (50%) των συνδρομών των μελών τους για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας τους. Έχουν επίσης το δικαίωμα να κρατήσουν το εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) όλων των έκτακτων πόρων από την περιφέρεια δικαιοδοσίας τους εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από τον χρηματοδότη.


Άρθρο 19ο ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να απονεμηθούν βραβεία και διακρίσεις σε μαθητές και φοιτητές για τις επιδόσεις τους, σε Λαφονησιώτες Επιστήμονες για την εξαιρετική συμβολή τους στην έρευνα, στην ανάδειξη και προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Ελαφονήσου (Επίτιμος Πρόεδρος Συλλόγου, Παυλοπέτριο Αριστείο Πολιτισμού, Αριστείο Μυκηναϊκού πολιτισμού στην Παναγιά, Βραβείο Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού κ.α), σε Έλληνες και Ξένους επιστήμονες για την εξαιρετική συμβολή τους στην ανάδειξη του Πολιτισμού του νησιού, όπως οι ερευνητές του Παυλοπετρίου (Παυλοπέτριο Αριστείο Ερευνών) κ.α.
18
Γενικότερα η τιτλοφόρηση των Βραβείων, των Διακρίσεων και των πολιτισμικών Δράσεων, θα εμπνέεται από ονομασίες, πρόσωπα και γεγονότα που αφορούν το Πολιτισμικό, Ιστορικό, Μυθολογικό και Φυσικό Περιβάλλον της.
Π.χ. για τα Συνέδρια (1 ο Παυλοπέτριο Επιστημονικό συνέδριο Ελαφονήσου, Συνέδριο Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού κ.α.), για τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις (Παυλοπέτρια, Επετειακές εκδηλώσεις 6ης Ιουλίου), για τις επιδόσεις μαθητών (Βραβείο Θεάς Αθηνάς της Βιγκλαίας), για τη Λαογραφία (Αριστείο Λαφονησιώτικης Λαογραφίας), για τη ποίηση και τη Λογοτεχνία (Βραβείο Πελαγόσμικτου Σίμου, Τροπικής Πούντας, Κυματοβατούσας Ελαφονήσου, Τροπικής και Νησοστέφανης Παναγιάς, Σμιγοπέλαγου νησιού κ.α.), για τις Έρευνες (Βραβείο N.C. Flemming, δρ Χέντερσον ), για τη Ναυτιλία (Αριστείο Οδυσσέα, Βραβείο Μιαούλη, Γλαύκου, Κόδριγκτον κ.α.) για την Ιστορία (Βραβείο Κινάδη, Δον Ζουάν, Κολοκοτρώνη, Α. Λόντου κ.α.), για το περιβάλλον (οικολογικές δράσεις Σίμου, Kάτω Νησιού, Πούντας), για τις τέχνες και την αισθητική (Αριστείο της Σμιγοπέλαγης θεάς Αφροδίτης), για τον τουρισμό (Βραβείο του Λευκιώτη Απόλλωνα) και πολλά άλλα.

Άρθρο 20ο ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογος διαλύεται οποτεδήποτε με απόφαση των μελών, σε περίπτωση που τα μέλη γίνουν λιγότερα από δέκα, καθώς και σε κάθε άλλη περίπτωση που προβλέπεται από τον Αστικό Κώδικα ή τους κείμενους νόμους περί Σωματείων.

Άρθρο 21ο ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογος τηρεί τα παρακάτω βιβλία:
1. Μητρώο Μελών
2. Πρακτικών Γενικής Συνέλευσης
3. Πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου
4. Εισπράξεων και πληρωμών
5. Ενταλμάτων πληρωμών και αποδείξεων εισπράξεως (φάκελος αρχείου)
6. Κάθε άλλο βιβλίο που επιβάλλεται από το Νόμο.
7. Ο Σύλλογος μπορεί να τηρεί τα παραπάνω βιβλία και σε ηλεκτρονική μορφή με βάση ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Άρθρο 22ο Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η σφραγίδα του Συλλόγου είναι κυκλική, στην περιφέρεια του κύκλου έχει την επωνυμία του Συλλόγου και στο κέντρο παράσταση από το Προϊστορικό Παυλοπέτρι.

Άρθρο 23ο ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Καθετί που δεν προβλέπεται από το παρόν Καταστατικό ρυθμίζεται από τον Αστικό Κώδικα και τους νόμους περί σωματείων.

Άρθρο 24ο ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤAΙΟ

Το καταστατικό αυτό αποτελούμενο από (24) είκοσι τέσσερα άρθρα εγκρίθηκε σήμερα απ΄ τους ιδρυτές και θα ισχύσει από την εγγραφή του σωματείου στα τηρούμενα βιβλία των σωματείων του Πρωτοδικείου Πειραιά.


Πειραιάς 08.01.2011
ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Ονοματεπώνυμο      Πατρώνυμο      Διεύθυνση     Ιδιότητα     Υπογραφή

Σχετικά

Από το Blogger.