Η ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΊΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ



ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΕ: ΜΕ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ- ΤΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΟΚΝΕΣ

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΔΡ ΚΩΝ/ΝΟΥ

ΣΠ. ΜΕΝΤΗ, ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ,

ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,
ΜΕ

ΜΕ ΤΗ Δ 486/23.8.2002 ΓΝΩΜΟΔΌΤΗΣΗ ΤΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΊΑΣ ... ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΌ ΔΙΆΤΑΓΜΑ 54/2003 / ΦΕΚ 59/Α/7.3.2003, ΚΑΙ

ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΌΠΟΥΛΟΥ)




ΜΕΓΑΛΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ



ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ



ΤΗΝ 6Η ΙΟΥΛΙΟΥ (ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΑΝΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ)





Την Ιστορική αυτή επέτειο της ένωσης της


Ελαφονήσου με την Ελλάδα γιόρτασε για


πρώτη φορά  η Ελαφόνησος και ο


Σμιγοπέλαγος Πολιτισμός του Νότου στις

6 Ιουλίου του 2003,

μετά από 153 ολόκληρα χρόνια, με το
Προεδρικό Διάταγμα 54/2003

 (ΦΕΚ 59/Α/7.3.2003).



Η θέσπιση της Ιστορικής Επετείου της
Ελαφονήσου στηρίχθηκε στα
Ιστορικά Ντοκουμέντα του 

Συγγραφέα - Πανεπιστημιακού 

               Δρ.  Κων/νου Σπ. Μέντη 

(φωτ, κατω)
και στον επίπονο και μακρόχρονο αγώνα του
(που οδήγησε) και στις ομόφωνες αποφάσεις


 υπ’ αριθ.: 29/12.3.2001
του Νομαρχιακού


Συμβουλίου 


της Λακωνίας και 85/2000 της Κοινότητας 





της Ελαφονήσου,


όπως επίσης στην πρόταση του Υφυπουργού
των Εσωτερικών 
και στη  Δ 
486/23.8.2002



γνωμοδότηση του Συμβουλίου



Επικρατείας.









  




ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΌ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΈΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΉΣ 

ΕΠΕΤΕΊΟΥ ΤΟΥ ΠΡΏΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΗΜΈΝΟΥ 

ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΎ ΝΗΣΙΟΎ ΜΕΤΆ ΑΠΌ 153 ΧΡΌΝΙΑ ... 

ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΌ ΔΙΆΤΑΓΜΑ 54/2003 (ΦΕΚ 59/

Α/7.3.2003) ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΏΝΕΙ ΤΗΝ 6Η ΙΟΥΛΊΟΥ ΩΣ 

ΔΗΜΌΣΙΑ ΕΟΡΤΉ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ


Η Ιστορική πλεύση της Ελαφονήσου στον Κυθηραϊκό και Επτανησιακό Χώρο περιγράφεται λεπτομερώς στο πρώτο Ιστορικό βιβλίο της Ελαφονήσου και του Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού
( «Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί», Μέντης Κων/νος, Πειραιάς 1993 σελ. 46-97 ).
Στο βιβλίο αυτό παρέχονται αρκετά ιστορικά στοιχεία και αναφέρεται ρητά - για πρώτη φορά - η 6η Ιουλίου ως Ιστορική επέτειος της Ελαφονήσου (σελ. 96-97), όπως επίσης και ότι η Ελαφόνησος αποτελεί το πρώτο κατοικημένο νησί των Επτανήσων που ενώθηκε με την Ελλάδα.
Οι Ιστορικές αυτές αποκαλύψεις απασχόλησαν Επιστημονικά Συνέδρια, το Λακωνικό, τον Επτανησιακό, τον Ημερήσιο τύπο και τον τύπο του Εξωτερικού, την Τηλεόραση και το θέμα έφθασε μέχρι τη Βουλή με την υπ’ αρ. 474/07.07.2000 ερώτηση του Βουλευτή Αθανάσιου Δαβάκη.
Η 6η Ιουλίου του 2000, βρήκε την Ελαφόνησο να μη γιορτάζει την 150η επέτειό της και τα δημοσιεύματα πλήθαιναν. Για την αποκατάσταση της Ιστορικής αλήθειας ο Δρ. Μέντης Κ. (φωτ. κάτω δεξιά) απέστειλε προς όλους τους αρμόδιους φορείς και προς τον τύπο πάνω από 2000 επιστολές και σχετικά έγγραφα.
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ
Η ιστορική αυτή εκκρεμότητα για τον τόπο μας προκάλεσε το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Κων/νος Στεφανόπουλος (φωτ. κάτω αριστερά) αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα (έστειλε πρώτος προσωπική επιστολή στο Δρ. Μέντη Κ.), όπως επίσης και ο Υπουργός Πολιτισμού κος Πάγκαλος και ο Πρωθυπουργός κος Κων/νος Σημίτης με το υπ’ αρ. πρωτ. Κ 4771/12-7-2000 έγγραφο του πολιτικού του γραφείου συνέστησε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 6Η ΙΟΥΛΙΟΥ
Στη συνέχεια είχαμε την υπ’ αριθ. 85/2000 ομόφωνη απόφασή της Κοινότητας της Ελαφονήσου, την υπ’ αριθ. 29/12.3.2001 ομόφωνη απόφασή του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Λακωνίας, την προώθηση του θέματος στο Υπουργείο των Εσωτερικών, τη Δ 486/23.8.2002 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας, την πρόταση του υφυπουργού των Εσωτερικών, της Δημόσιας Διοίκησης και της Αποκέντρωσης κου Λάμπρου Παπαδήμα και τέλος την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 54/2003 (ΦΕΚ 59/Α/7.3.2003), με το οποίο αίρεται τελικά μια ανεπίτρεπτη ιστορική εκκρεμότητα για την Ελαφόνησο, για τα Κύθηρα και για τα Επτάνησα.
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΌ ΔΙΆΤΑΓΜΑ 54/2003 (ΦΕΚ 59/Α/7.3.2003) ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΏΝΕΙ ΤΗΝ 6Η ΙΟΥΛΊΟΥ ΩΣ ΔΗΜΌΣΙΑ ΕΟΡΤΉ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ


Το Προεδρικό Διάταγμα 54/2003 (ΦΕΚ 59/Α/7.3.2003) καθιερώνει την 6η Ιουλίου ως Δημόσια τοπική εορτή της Ελαφονήσου (Ιστορική Επέτειο της Ελαφονήσου)1. Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη ιστορική σπουδαιότητα για την Ελαφόνησο, για τα Κύθηρα, για τα Επτάνησα και για το Σμιγοπέλαγο πολιτισμό του Νότου για τους εξής λόγους:
Με την εφαρμογή του Π.Δ. 54/2003:
1. Γιορτάστηκε το 2003 για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελαφονήσου η Δημόσια Τοπική της Επέτειος.
2. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Απελευθέρωση του πρώτου Κυθηραϊκού Νησιού.
3. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Απελευθέρωση του πρώτου κατοικημένου νησιού των Επτανήσων.
4. «Γιορτάστηκε» επίσης κι’ ένα σπάνιο Ιστορικό γεγονός: «Η καθιέρωση μιας Νησιώτικης Ιστορικής Επετείου μετά από 153 ολόκληρα χρόνια, που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στα Ιστορικά χρονικά της Χώρας μας»!!
ΠΗΓΕΣ
1. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ KΑΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 1991-2016: ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
2. Συντακτική Επιτροπή, 2003: «Το Χρονικό για την Καθιέρωση της Ιστορικής Επετείου», εφημ. Η Ελαφόνησος, Πειραιάς, Μάρτιος – Απρίλιος, σ. 1 και 2.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ ... ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ:
1.
Α. ΚΑΙ ,,,, ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ (ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΙ) ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ Π.Δ. 54/2003, ΤΗΡΟΎΝ ΕΥΛΑΒΩΣ ΤΟ ΝΟΜΟ: 2121/1993 (ΦΕΚ Α΄ 25/ 4.3.1993) ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ («Πνευµατική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώµατα και πολιτιστικά θέµατα»)... ΌΠΩς: ΣΑΦΗΣ ΑΝΑΦΟΡΆ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΜΕ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥς, ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ Ή ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ Κ.Α.
Β, ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ (ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΙ) ΛΟΓΟΙ  ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ:
Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ (ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗς ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ... ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ)
ΙΙ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ -ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ)
ΙΙΙ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΏΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΠΩς Ο ΝΟΜΟΣ: 2121/1993 (ΦΕΚ Α΄ 25/ 4.3.1993), ΟΡΊΖΕΙ κ.α.
2.
ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΚΉΣ ΕΠΕΤΕΊΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ - ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΨΙΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΕΒΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ (ΓΝΩΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Ως; ΥΒΡΙΣ), ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΩΣ ΑΝΩ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.
ΤΥΧΟΝ ΔΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ 54/2003 (ΦΕΚ 59/Α/7.3.2003) - ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗ Ν. ΕΛΛΑΔΑ - ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ... ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ,, ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΕΡΗΣΗΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ... ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ




ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ
ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ
(ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ
ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ
ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)
«Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που γλυκολαμπυρίζει τις χιλιοπλούμιστες ομορφιές του μέσα στην κρυσταλλένια θάλασσα του Μοριά και στα γαλαζένια νερά του Σμιγοπέλαγου.

Ένα γαλαζόβλεφο προπύλι στον ορίζοντα του Μινωικού, του Αιγαιοπελαγίτικου και Ιονιοπελαγίτικου πολιτισμού, ένα πελαγοδρόμι στις ανταύγειες του γλαυκού ονείρου, ένα γλυκολάλημα της χαράς στο φιλί της Γαλάζιας Άνοιξης, ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6).

ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: 

η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο


«Η



ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ - ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ





ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ - ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ - ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ - ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ



Η προϊστορική πόλη της Ελαφονήσου βρίσκεταιβυθισμένη σε τιρκουάζ θαλάσσια χρώματα– μεταξύ νησίδων – και το νεκροταφείοτης φωλιάζει σε τροπικούς αμμόλοφουςκαι σπάνιους κέδρους, μεταξύ μιαςσμαραγδένιας θάλασσας, ενός καναλιούκαι μιας γραφικής και προστατευόμενηςλίμνης (Νatura 2000 και Rasmar), στην τροπικήπαραλία της Πούντας, ανατολικά τουκαναλιού για το πέρασμα στη ΣμιγοπέλαγηΕλαφόνησο και αποτελεί σπάνιο Παγκόσμιο Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος.Παγκόσμιο Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού καιΠολιτιστικού Περιβάλλοντος.


Προϊστορικό κέντρο του


Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού



Τ

ο Παυλοπέτρι

συνδυάζει όλες τις πρώτες φάσεις καιαποχρώσεις του Ελληνικού Πολιτισμού (Εποχή Χαλκού, Μεσοελλαδικό πολιτισμό,Μινωικό Πολιτισμό, Μυκηναϊκό Πολιτισμό,επιρροές Κυκλαδίτικου Πολιτισμού κ.α.).Σύμφωνα με τον Άγγλο αρχαιολόγο N.C.Flemming το Παυλοπέτρι χάθηκε μαζί με τοπερίφημο κράτος της Ατλαντίδας.Ολαμπρός αυτός πολιτισμός της εποχήςτου Χαλκού, έθεσε τις βάσεις τηςκοινωνικής, οικονομικής και οικιστικήςοργάνωσης και μεταλαμπαδεύτηκε σε όλατα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ο σπάνιοςπολιτισμός του Παυλοπετρίου διήνυσεδυο χιλιετίες και το τέλος του σημαδεύτηκεαπό βιβλικές καταστροφές.


Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΣΠΑΝΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥΤο νεκροταφείοστο Παυλοπέτρι επισκέφθηκε το 1806 οLeake,το 1904 ο πρώτος πρόεδρος της ΑκαδημίαςΑθηνών Φωκίων ΝέγρηςΝέγρηςανέφερε την ύπαρξη της Βυθισμένης πόληςκαι μετά την ίδρυση του νέου Συνοικισμούτης Ελαφονήσου από τους Μανιάτες, οΠασχάληςΓερακαράκηςενημέρωσε επίσημα την κυβέρνηση το 1840για την ύπαρξη των προϊστορικώνκαταλοίπων.Ησπάνια προϊστορική πόλη με οικιστικόσχέδιο (κτίσματα, δρόμους, πλατείες), τοπογραφήθηκε από το Ινστιτούτο τηςΩκεανογραφίας του Κέιμπριτζ το 1968.Στην Ελλάδαπροβλήθηκε για πρώτη φορά βιβλιογραφικάτη δεκαετία του 1990 μέσα από τα βιβλίατου Δρ. Κων/νου ΜέντηΚων/νου Μέντη. Παράλληλα ο συγγραφέας ξεκίνησε μακροχρόνιο αγώνα για Παράλληλα ο συγγραφέας ξεκίνησεμακροχρόνιο αγώνα για «τη διάσωση, προβολή και ανάδειξη του Παυλοπετρίου»διάσωση, προβολή και ανάδειξη τουΠαυλοπετρίου»και τα επιστημονικά του άρθρα, καθώς και τα υπομνήματά του, απασχόλησαν επίμακρόν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στοΕξωτερικό, τα Επιστημονικά Συνέδρια,τα αρμόδια Υπουργεία και την ΕλληνικήΒουλή.Τοέτος 2009, ξεκίνησαν υποβρύχιες έρευνεςμε τα πλέον σύγχρονα μέσα από τοΠανεπιστήμιοτουΝότιγχαμμευπεύθυνο τον Dr Jon HendersonJon Hendersonκαι με τη συμμετοχή Ελλήνων αρχαιολόγωνόπως της κας Γάλλου ΧρΧρ., του κου του κου Σπονδύλη ΗλίαΗλίακ.α. (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται απότο Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας,το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τηΒρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών).
ΗΥΠΟΒΥΧΙΑ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣΕπτακόσιαμέτρα Β.Α. του Αγίου Σπυρίδωνος τηςΕλαφονήσου βρίσκεται το νησάκι Παυλοπέτριαπό το οποίο έλαβε την ονομασία ολόκληρηη περιοχή. Το νησάκι αυτό απέχει μόλις200 μέτρα από την ακτή της Πούντας καιστο θαλάσσιο χώρο που περικλείεταιμεταξύ του Παυλοπετρίου της απέναντιακτής και του πολύ μικρού νησιού πουβρίσκεται Β.Α. από το Παυλοπέτρι (απέναντιαπό το κανάλι και το νεκροταφείο)βρίσκεται βυθισμένη η προϊστορική πόλητης Ελαφονήσου. Ο κύριος όγκος της πόληςβρίσκεται 200 μέτρα Ν.Δ. της νησίδας πουείναι απέναντι από το κανάλι και 70-100μέτρα απέναντι από τις ακτές της Πούνταςσε βάθος 2-3 μέτρων.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣΤΟΥ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙΟΥΈνα σπάνιοσχεδιάγραμμα, σχεδόν μοναδικό στηνΗπειρωτική Ελλάδα, μας προσφέρει ηπροϊστορική τοποθεσία της Ελαφονήσουστο Παυλοπέτρι, όπως παρουσιάστηκε απότην επιστημονική Αγγλική ομάδα το 1968.Προσδιορίστηκαν και ερευνήθηκαν 15χωριστά κτίσματα, με 5 δρόμους και 39προϊστορικούς τάφους, ενώ σχετικόδημοσίευμα ακολούθησε στο περιοδικόΒSΑ του 1969 από τους Άγγλους αρχαιολόγους του 1969 από τους Άγγλους αρχαιολόγουςANTHONY F. HARDING,GERALD CADOGAN και ROGER HOWELL.
Ηοικιστική Αρχιτεκτονική της ΒυθισμένηςΠόλης στην Εποχή του Χαλκού.Το χωρομετρικόσχεδιάγραμμα της βυθισμένης πόλης τηςΕλαφονήσου, περιλαμβάνει δέκα (10)συνοικίες, κτίσματα των 9-10 δωματίων,προαύλιους χώρους, κλιμακοστάσια,λιθόστρωτους κεντρικούς δρόμους μεπλάγιους σταυροειδείς τοίχους κ.α. Το ως άνωοικιστικό σχέδιο της προϊστορικής πόληςθα ζήλευαν σήμερα αρκετά σύγχρονα καιπροβεβλημένα τουριστικά θέρετρα.
ΣτοΠαυλοπέτρι κείται το ΑρχαιότεροΒυθισμένο Παλάτι Ηγεμόνων στον κόσμοΑρκετοίΗγήτορες του Παυλοπετρίου, που προηγήθηκανκατά χιλιετίες του Μενέλαου και τουΑγαμέμνονα, διοργάνωναν οικονομικέςδραστηριότητες με τα Κύθηρα, την Κρήτη,τις Κυκλάδες, την Εύβοια και τις άλλεςσημαντικές περιοχές του τότε γνωστούκόσμου. Το Παυλοπέτρι μαζί με τα Κύθηραέλεγχαν ένα από τα σπουδαιότεραΠροϊστορικά περάσματα του τότε ΓνωστούΚόσμου.
ΤΟΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΗΝΑΚΤΗ ΤΗΣ ΠΟΥΝΤΑΣΜια σπάνιασύνθεση προϊστορικής τοποθεσίας μαςπροσφέρει η πανέμορφη τοποθεσία στοΠαυλοπέτρι, με τη βυθισμένη πόλη τωνπέντε χιλιετηρίδων μπροστά και τονεκροταφείο της σκαρφαλωμένο Β.Α. στιςυφαλοράχες των ακτών της Πελοποννήσου. Το νεκροταφείοτης ακτής αποτελείται από 60 τάφους εκτων οποίων μερικοί είναι τώρα κάτω απότο νερό της θάλασσας, ενώ όταν ο Leakeεπισκέφθηκε την περιοχή το 1806, πιθανόννα είδε όλους τους τάφους.Οι τάφοι ήταν συγκεντρωμένοι σε ομάδες και οιπερισσότεροι είχαν είσοδο από ταανατολικά. Οι τάφοι είναιθαλαμωτοί σε στρογγυλό σχήμα και μερικέςφορές σε σχήμα νεφρού, διαθέτουν δρόμουςκαι έχουν μέση διάμετρο 1,40 μ. και ύψοςπερίπου 1 μ. Οι δρόμοι των τάφων είναιορθογώνιοι ή σφηνοειδείς, συχνά μεστρογγυλεμένη άκρη, έχουν μήκος πάνωαπό 1μ. και πλάτος 0,50 μ. Στο νεκροταφείουπάρχει, ο μεγάλος τάφος, ο οποίοςδιατηρείται ακόμη και σήμερα σε καλήσχεδόν κατάσταση, διαθέτει ένα μακρύδρόμο μήκους 2,12 μ. και πλάτους 0,94 -1,00 μ.,με δυο κανονικές λαξευμένες βαθμίδεςστην αρχή του, ο θάλαμός του είναισχήματος νεφρού και έχει διαστάσειςμεγαλύτερες από 5,22 μ. Χ 2,95μ. Χ 2,95 μ., ενώ επικοινωνεί εσωτερικάμε διπλανό τάφο. Πιο κοντάστη θάλασσα υπάρχουν 4 πιο μικροί τάφοιοι οποίοι πρέπει να χρησιμοποιήθηκανγια ενταφιασμό νεογνών ή παιδιών.
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΚΑΙ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣΤοκανάλι βρίσκεται στο Β.Α. άκρο τηςυφαλοράχης, έχει περίπου 23 μ. μήκος, τοπλάτος του είναι 0,80 μ. έως 1,36 μ. καιδιακόπτεται σε τρία σημεία από τάφουςτου νεκροταφείου, ενώ στην είσοδο τουδιαθέτει φράκτη για τον έλεγχο τουθαλάσσιου ύδατος που θα διοχέτευε στηλιμνοθάλασσα.Ηγέφυρα πάνω από το κανάλι έχει προφανώςσχήμα κεντρικού θολόλιθου με μια αψίδα,αρκετά στρογγυλή. Δυστυχώς η σημαντικήαυτή Ρωμαϊκή γέφυρα, που επέζησε γιαχιλιάδες χρόνια και ερευνήθηκε από τουςΆγγλους το 1968, καταστράφηκε επί τωνήμερων μας και το Ιστορικό κανάλι τηςπεριοχής δέχθηκε σημαντικές αλλοιώσειςκαι καταστροφές.Ηοικονομική ζωή των προϊστορικών κατοίκωντης ΕλαφονήσουΤοΠαυλοπέτρι παρουσιάζει μια ενιαίαοικιστική μονάδα, μεγάλου μεγέθους γιατα δεδομένα της εποχής, και αρκετάεύπορης, με υψηλό οικονομικό επίπεδοζωής. Αποτελούσε σημαντικό κέντρο τηςπεριοχής. Ανέπτυξε την καλλιέργεια τηςγης, την κτηνοτροφία και την υφαντικήκαι τα όστρακα πορφύρας αποδεικνύουντην ενασχόληση με τη θάλασσα και τηνπιθανή χρήση της πορφύρας για βαφή.Ηεπικοινωνία με τα νησιά δείχνει τοδιευρυμένο εμπορικό και πολιτιστικόεπίπεδο της περιοχής. Η προϊστορικήΕλαφόνησος φαίνεται να έχει περισσότερουςδεσμούς και σχέσεις με τα νησιά τουΑιγαίου, τα Κύθηρα την Κρήτη και τηνανατολική Μεσόγειο, παρά με την υπόλοιπηΠελοπόννησο και ειδικότερα με τοεσωτερικό της.Ηκεραμεική της προϊστορικής πόληςΜπορούμε ναδιακρίνουμε 2 διαφορετικά επίπεδα: τηνπρώιμη εποχή του χαλκού που περιέχειερυθρά καστανά θραύσματα από αμμώδημάλλον και πολύ μαρμαρυγιακό πηλό καιχαλαζία και στα υψηλότερα επίπεδα όπουπαρουσιάζονται θραύσματα με κιτρινωπό- πράσινο με μαύρη σχιστολιθικήπεριεκτικότητα ενώ μερικά έχουν στρώμααπό στιλπνό μαύρο χρώμα. Ηπρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη υδρόλυτηπροϊστορική πόλη στον κόσμοΤο 2011 τοΠαυλοπέτρι έγινε η πρώτη ψηφιακάαναπαριστώμενη υδρόλυτη προϊστορικήπόλη και η τρισδιάστατη απεικόνιση τουπροβλήθηκε για πρώτη φορά διεθνώς στις9 Οκτωβρίου 2011, ημέρα Κυριακή και ώρα 20.00, ( https://www.youtube.com/watch?v=XA7bAUp-hiI )https://www.youtube.com/watch?v=XA7bAUp-hiI) από το BBC.το BBC.

ΤΑΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗΣ.. ΚΑΙΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ.. ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣτη βυθισμένηΛακωνική πόλη της εποχής του χαλκούεντοπίστηκαν αρκετά προϊστορικά ευρήματαμεταξύ των οποίων περισυλλέγησαν ταεξής: Ειδώλιο ζώου από τέλειο πορτοκαλόχρουνερυθρό - πηλό, βαρίδι αργαλειού σκούρουερυθρού πηλού, βαρίδι με κωνικές οπέςαπό γκρίζο ασβεστόλιθο, 20 λάμες οψιανούκαι ένας μικρός κύλινδρος (στο νησίΠαυλοπέτρι), μικρή λάμα από πυρίτη (νησίΠαυλοπέτρι), χάλκινο αντικείμενο καιχάλκινο γυναικείο ειδώλιο με μαλλιάδεμένα στο κεφάλι (κότσο), αποθηκευτικοίπίθοι κ.α. Τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματαεμπλουτίστηκαν σημαντικά και με τιςπρόσφατες έρευνες. Στο Παυλοπέτρι, τα κύματα της θάλασσας ξεχύνονται μέσα από κύμβες, υδρίες, κύλικες, κύαθους και αμφορείς!!Παυλοπέτρι, τα κύματα της θάλασσαςξεχύνονται μέσα από κύμβες, υδρίες,κύλικες, κύαθους και αμφορείς!!» (ΣΕΕ,Επιστ. Επιμ. 2015:ΜέντηςΚ. ).
ΤΑΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
 ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ
ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 18506 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1850«Ταχίλια τελευταία χρόνια ξενοκρατίας ηΕλαφόνησος, μετά τηνκαταστροφήτης από τους Σαρακηνούςσταμέσα του  9ου αι. περιήλθε το 1207 στηνκατοχή του Μ. Βενιέρη, το 1316 στο ΛέονταΚασιμάτη, το 1364 στους Ενετούς, το 1385 στονοίκο Βενιέρη, το 16ο αι. στους Ενετούς,το 1715 στους Τούρκους και το 1797 στουςΓάλλους με την συνθήκη του Καμποφόρμιο.Το 1800 με τη συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεωςαναγνωριζόταν η Επτάνησος Πολιτεία,που συμπεριλάμβανε και την Ελαφόνησοστα Επτάνησα, όπως ρητά ανέφερε και το ψήφισμα της νομοθετικής Συνέλευσης,στις 22 Ιανουαρίου του1804.Το1807 η Ελαφόνησος περιήλθε πάλι στηνκατοχή των Γάλλων και το 1809 στην κατοχήτων Άγγλων.Ηαπελευθέρωση του Πρώτου κατοικημένουΕπτανησιακού νησιού - της Ελαφονήσου -στις 6 Ιουλίου του 1850 και   η συμβολήτης Μάνης στο ιστορικό αυτό γεγονόςΤο1828 ο Καποδίστριας προέβη στην  de factoπροσάρτηση της Ελαφονήσου στην Ελλάδα.Ακολούθησε  Αγγλοελληνική διένεξη που κορυφώθηκε(μαζί και με μία σειρά άλλων γεγονότων)το 1849-1850.      Οι Άγγλοιαπέκλεισαν  Ελληνικά λιμάνια (γεγονότα γνωστά ως Παρκερικά) και τοθέμα απασχόλησε τη Γαλλική Εθνοσυνέλευσηκαι τη Ρωσία που μέσω του Περσιάνιδιαμήνυσε ότι προστατεύει (μαζί με τηΓαλλία) τας νήσους Ελαφόνησον καιΣαπιέντζαν.  Τέλος στις 6 Ιουλίου του1850, ο υπουργός των εξωτερικών ΑνδρέαςΛόντος, υπέγραψε σύμβαση με την Αγγλίαμε την οποίαν  η Ελαφόνησος και ηΣαπιέντζα ενώνονταν οριστικά με τηνΕλλάδα (Δρ Μέντης Κ. 1993: 44-97, 1991-2016).Ήτανμάλιστα το πρώτο κατοικημένο νησί τωνΕπτανήσων που απελευθερωνόταν από τουςΆγγλους.. αλλά και το πρώτο Κυθηραϊκόνησί που αποκτούσε της ανεξαρτησία του.Σημαντικήήταν και η συμβολή της Μάνης στηναπελευθέρωση της Ελαφονήσου, διότι οΤζανετάκης (από τη ξακουστή οικογένειατων Γρηγοράκηδων) ίδρυσε το 1837 το   συνοικισμό της Ελαφονήσου. Σημειωτέονότι το νησί την ίδια περίοδο ανήκε στουςΆγγλους και μ΄ αυτόν τον ισχυρισμό κυρίως οι Ελληνικές κυβερνήσεις διεκδίκησαν το Λαφονήσι.Σημείωση: Την Ιστορική αυτή επέτειο της ένωσης της Ελαφονήσου με την Ελλάδα γιόρτασε για πρώτη φορά  η Ελαφόνησος και ο Σμιγοπέλαγος Πολιτισμός του Νότου στιςΤην Ιστορική αυτή επέτειο της ένωσηςτης Ελαφονήσου με την Ελλάδα γιόρτασεγια πρώτη φορά  η Ελαφόνησος και οΣμιγοπέλαγος Πολιτισμός του Νότου στις6Ιουλίου του 2003, μετά από 153 ολόκληρα χρόνια, με το μετά από 153 ολόκληρα χρόνια, με τοΠροεδρικόΔιάταγμα54/2003 (ΦΕΚ 59/Α/7.3.200359/Α/7.3.2003).Ηθέσπιση της Ιστορικής Επετείου τηςΕλαφονήσου στηρίχθηκε κυρίως σταΙστορικά Ντοκουμέντα του Συγγραφέα - Πανεπιστημιακού- ΠανεπιστημιακούΔρ.Κων/νου Σπ. Μέντηκαιστον επίπονο και μακρόχρονο αγώνα του (που οδήγησε) και στις ομόφωνες αποφάσεις υπ’ αριθ.: 29/12.3.2001  του Νομαρχιακού ΣυμβουλίουΣυμβουλίουτης Λακωνίας και 85/2000 της Κοινότητας της Ελαφονήσουτης Ελαφονήσου, όπως επίσης στην πρόταση του όπως επίσης στην πρόταση του Υφυπουργού των Εσωτερικώντων Εσωτερικώνκαι στη  Δ 486/23.8.2002486/23.8.2002γνωμοδότηση του Συμβουλίου ΕπικρατείαςΕπικρατείας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΗΓΕΣ
Α. ΒΙΒΛΙΑ
Β. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

    1. Annual of the British school at Athens (1956, 1960, 1961, 1969).
    2. Ανωμήτρης Τζώρτζης, 1984-1996: Λαογραφικά και Ιστορικά Δημοσιεύματα στην εφημερίδα “Η Ελαφόνησος”, Πειραιάς, Εκδόσεις  από τον Φιλόπατρι
    3. BCH 1958
    4. Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου (ΣΕΕ), Επιστημ. Επιμέλεια 2015:  Μέντης Κωνσταντίνος, Παυλοπέτρι Ελαφονήσου: Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, Πειραιάς, Εκδ.  ΣΕΔΔΕ
 Γ. ΙΔΙΩΤΙΚΑ
ΑΡΧΕΙΑ KΑΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ 
ΙΣΤΟΡΙΚΟ 
ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ 1991-2016:
 ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ  ΤΟΥ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟΥ 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  ΤΟΥ  ΝΟΤΟΥ

                                                             ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ




6-7-016

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ


ιστορικο αφιερωμα για την ιστορική

επετειο τησ ελαφονήσου



Περίπου 106.000 αποτελέσματα (0,38 δευτερόλεπτα) 




ΕΠΤΑΝΗΣΑ
http://vlahatasamis.gr/kefalonia
http://vlahatasamis.gr/kefalonia/panafores-sto-parelthon/item/19029-istoriko-afieroma-gia-tin-istoriki-epeteio-tis-elafonisou-stis-6-iouliou-kai-gia-to-pavlopetri-arxitektoniko-thavma-tis-proistorias-kai-proplasma-tou-astikou-politismou-elafonisos-to-smigopelago-nisi


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ

ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ

(ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ

ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)


ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΤΟ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΝΗΣΙ





 ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ: Η ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ {ΠΟΥΝΤΑ – ΚΑΝΑΛΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ – ΛΙΜΝΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ - ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤ. - ΣΤΟ ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ - Η ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ (ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑΤΟΥΡΑ) } ( /www.facebook.com/Mintzas-view-504314053082192/) ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ: ΒΙΓΚΛΑΦΙΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΣΠΗΛΙΑ ΚΑΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΦΩΤ, Mintzas view, από Ανδρέα Γ. Μίντζα)



ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ: Η ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΚΑΙ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ {ΠΟΥΝΤΑ – ΚΑΝΑΛΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ – ΛΙΜΝΗ



ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ - ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤ. - ΣΤΟ ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ

/www.facebook.com/Mintzas-view-504314053082192/) ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ:



ΘΑΛΑΣΣΑΣ - Η ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ (ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑΤΟΥΡΑ) } (

ΒΙΓΚΛΑΦΙΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΣΠΗΛΙΑ ΚΑΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΦΩΤ, Mintzas view, από Ανδρέα

Γ. Μίντζα)
«Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που

γλυκολαμπυρίζει τις χιλιοπλούμιστες ομορφιές του μέσα στην κρυσταλλένια

θάλασσα του Μοριά και στα γαλαζένια νερά του Σμιγοπέλαγου.


Ένα γαλαζόβλεφο προπύλι στον

ορίζοντα του Μινωικού, του Αιγαιοπελαγίτικου και Ιονιοπελαγίτικου

πολιτισμού, ένα πελαγοδρόμι στις ανταύγειες του γλαυκού ονείρου, ένα

γλυκολάλημα της χαράς στο φιλί της Γαλάζιας Άνοιξης, ένα πελαγίσιο υφάδι
στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6).

ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο
«Η ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ - ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ - ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ



Η προϊστορική πόλη της Ελαφονήσου βρίσκεται βυθισμένη σε τιρκουάζ θαλάσσια χρώματα – μεταξύ νησίδων – και το νεκροταφείο της φωλιάζει σε τροπικούς αμμόλοφους και σπάνιους κέδρους, μεταξύ μιας σμαραγδένιας θάλασσας, ενός καναλιού και μιας γραφικής και προστατευόμενης λίμνης (Νatura 2000 και Rasmar), στην τροπική παραλία της Πούντας, ανατολικά του καναλιού για το πέρασμα στη Σμιγοπέλαγη Ελαφόνησο και αποτελεί σπάνιο Παγκόσμιο Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος.

Προϊστορικό κέντρο του Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού
Το Παυλοπέτρι συνδυάζει όλες τις πρώτες φάσεις και αποχρώσεις του Ελληνικού Πολιτισμού (Εποχή Χαλκού, Μεσοελλαδικό πολιτισμό, Μινωικό Πολιτισμό, Μυκηναϊκό Πολιτισμό, επιρροές Κυκλαδίτικου Πολιτισμού κ.α.). Σύμφωνα με τον Άγγλο αρχαιολόγο N.C. Flemming το Παυλοπέτρι χάθηκε μαζί με το περίφημο κράτος της Ατλαντίδας.
Ο λαμπρός αυτός πολιτισμός της εποχής του Χαλκού, έθεσε τις βάσεις της κοινωνικής, οικονομικής και οικιστικής οργάνωσης και μεταλαμπαδεύτηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ο σπάνιος πολιτισμός του Παυλοπετρίου διήνυσε δυο χιλιετίες και το τέλος του σημαδεύτηκε από βιβλικές καταστροφές.
Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΣΠΑΝΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

Το νεκροταφείο στο Παυλοπέτρι επισκέφθηκε το 1806 ο Leake, το 1904 ο πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρης ανέφερε την ύπαρξη της Βυθισμένης πόλης και μετά την ίδρυση του νέου Συνοικισμού της Ελαφονήσου από τους Μανιάτες, ο Πασχάλης Γερακαράκης ενημέρωσε επίσημα την κυβέρνηση το 1840 για την ύπαρξη των προϊστορικών καταλοίπων.
Η σπάνια προϊστορική πόλη με οικιστικό σχέδιο (κτίσματα, δρόμους, πλατείες), τοπογραφήθηκε από το Ινστιτούτο της Ωκεανογραφίας του Κέιμπριτζ το 1968.
Στην Ελλάδα προβλήθηκε για πρώτη φορά βιβλιογραφικά τη δεκαετία του 1990 μέσα από τα βιβλία του Δρ. Κων/νου Μέντη. Παράλληλα ο συγγραφέας ξεκίνησε μακροχρόνιο αγώνα για «τη διάσωση, προβολή και ανάδειξη του Παυλοπετρίου» και τα επιστημονικά του άρθρα, καθώς και τα υπομνήματά του, απασχόλησαν επί μακρόν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, τα Επιστημονικά Συνέδρια, τα αρμόδια Υπουργεία και την Ελληνική Βουλή.
Το έτος 2009, ξεκίνησαν υποβρύχιες έρευνες με τα πλέον σύγχρονα μέσα από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ με υπεύθυνο τον Dr Jon Henderson και με τη συμμετοχή Ελλήνων αρχαιολόγων όπως της κας Γάλλου Χρ., του κου Σπονδύλη Ηλία κ.α. (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών).
Η ΥΠΟΒΥΧΙΑ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ

Επτακόσια μέτρα Β.Α. του Αγίου Σπυρίδωνος της Ελαφονήσου βρίσκεται το νησάκι Παυλοπέτρι από το οποίο έλαβε την ονομασία ολόκληρη η περιοχή. Το νησάκι αυτό απέχει μόλις 200 μέτρα από την ακτή της Πούντας και στο θαλάσσιο χώρο που περικλείεται μεταξύ του Παυλοπετρίου της απέναντι ακτής και του πολύ μικρού νησιού που βρίσκεται Β.Α. από το Παυλοπέτρι (απέναντι από το κανάλι και το νεκροταφείο) βρίσκεται βυθισμένη η προϊστορική πόλη της Ελαφονήσου. Ο κύριος όγκος της πόλης βρίσκεται 200 μέτρα Ν.Δ. της νησίδας που είναι απέναντι από το κανάλι και 70-100 μέτρα απέναντι από τις ακτές της Πούντας σε βάθος 2-3 μέτρων.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙΟΥ
Ένα σπάνιο σχεδιάγραμμα, σχεδόν μοναδικό στην Ηπειρωτική Ελλάδα, μας προσφέρει η προϊστορική τοποθεσία της Ελαφονήσου στο Παυλοπέτρι, όπως παρουσιάστηκε από την επιστημονική Αγγλική ομάδα το 1968. Προσδιορίστηκαν και ερευνήθηκαν 15 χωριστά κτίσματα, με 5 δρόμους και 39 προϊστορικούς τάφους, ενώ σχετικό δημοσίευμα ακολούθησε στο περιοδικό ΒSΑ του 1969 από τους Άγγλους αρχαιολόγους ANTHONY F. HARDING, GERALD CADOGAN και ROGER HOWELL.
Η οικιστική Αρχιτεκτονική της Βυθισμένης Πόλης στην Εποχή του Χαλκού.
Το χωρομετρικό σχεδιάγραμμα της βυθισμένης πόλης της Ελαφονήσου, περιλαμβάνει δέκα (10) συνοικίες, κτίσματα των 9-10 δωματίων, προαύλιους χώρους, κλιμακοστάσια, λιθόστρωτους κεντρικούς δρόμους με πλάγιους σταυροειδείς τοίχους κ.α.
Το ως άνω οικιστικό σχέδιο της προϊστορικής πόλης θα ζήλευαν σήμερα αρκετά σύγχρονα και προβεβλημένα τουριστικά θέρετρα.Στο Παυλοπέτρι κείται το Αρχαιότερο Βυθισμένο Παλάτι Ηγεμόνων στον κόσμο
Αρκετοί Ηγήτορες του Παυλοπετρίου, που προηγήθηκαν κατά χιλιετίες του Μενέλαου και του Αγαμέμνονα, διοργάνωναν οικονομικές δραστηριότητες με τα Κύθηρα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, την Εύβοια και τις άλλες σημαντικές περιοχές του τότε γνωστού κόσμου. Το Παυλοπέτρι μαζί με τα Κύθηρα έλεγχαν ένα από τα σπουδαιότερα Προϊστορικά περάσματα του τότε Γνωστού Κόσμου.
ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΗΣ ΠΟΥΝΤΑΣ
Μια σπάνια σύνθεση προϊστορικής τοποθεσίας μας προσφέρει η πανέμορφη τοποθεσία στο Παυλοπέτρι, με τη βυθισμένη πόλη των πέντε χιλιετηρίδων μπροστά και το νεκροταφείο της σκαρφαλωμένο Β.Α. στις υφαλοράχες των ακτών της Πελοποννήσου.
Το νεκροταφείο της ακτής αποτελείται από 60 τάφους εκ των οποίων μερικοί είναι τώρα κάτω από το νερό της θάλασσας, ενώ όταν ο Leake επισκέφθηκε την περιοχή το 1806, πιθανόν να είδε όλους τους τάφους.
Οι τάφοι ήταν συγκεντρωμένοι σε ομάδες και οι περισσότεροι είχαν είσοδο από τα ανατολικά. Οι
τάφοι είναι θαλαμωτοί σε στρογγυλό σχήμα και μερικές φορές σε σχήμα νεφρού, διαθέτουν δρόμους και έχουν μέση διάμετρο 1,40 μ. και ύψος περίπου 1 μ. Οι δρόμοι των τάφων είναι ορθογώνιοι ή σφηνοειδείς, συχνά με στρογγυλεμένη άκρη, έχουν μήκος πάνω από 1μ. και πλάτος 0,50 μ. Στο νεκροταφείο υπάρχει, ο μεγάλος τάφος, ο οποίος διατηρείται ακόμη και σήμερα σε καλή σχεδόν κατάσταση, διαθέτει ένα μακρύ δρόμο  μήκους 2,12 μ. και πλάτους 0,94 -1,00 μ., με δυο κανονικές λαξευμένες βαθμίδες στην αρχή του, ο θάλαμός του είναι σχήματος νεφρού και έχει διαστάσεις μεγαλύτερες από 5,22 μ. Χ 2,95 μ., ενώ επικοινωνεί εσωτερικά με διπλανό τάφο.
Πιο κοντά στη θάλασσα υπάρχουν 4 πιο μικροί τάφοι οι οποίοι πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν για ενταφιασμό νεογνών ή παιδιών.
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΚΑΙ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Το κανάλι βρίσκεται στο Β.Α. άκρο της υφαλοράχης, έχει περίπου 23 μ. μήκος, το πλάτος του είναι 0,80 μ. έως 1,36 μ. και διακόπτεται σε τρία σημεία από τάφους του νεκροταφείου, ενώ στην είσοδο του διαθέτει φράκτη για τον έλεγχο του θαλάσσιου ύδατος που θα διοχέτευε στη λιμνοθάλασσα.
Η γέφυρα πάνω από το κανάλι έχει προφανώς σχήμα κεντρικού θολόλιθου με μια αψίδα, αρκετά στρογγυλή. Δυστυχώς η σημαντική αυτή Ρωμαϊκή γέφυρα, που επέζησε για χιλιάδες χρόνια και ερευνήθηκε από τους Άγγλους το 1968, καταστράφηκε επί των ήμερων μας και το Ιστορικό κανάλι της περιοχής δέχθηκε σημαντικές αλλοιώσεις και καταστροφές.
Η οικονομική ζωή των προϊστορικών κατοίκων της Ελαφονήσου
Το Παυλοπέτρι παρουσιάζει μια ενιαία οικιστική μονάδα, μεγάλου μεγέθους για τα δεδομένα της εποχής, και αρκετά εύπορης, με υψηλό οικονομικό επίπεδο ζωής. Αποτελούσε σημαντικό κέντρο της περιοχής. Ανέπτυξε την καλλιέργεια της γης, την κτηνοτροφία και την υφαντική και τα όστρακα πορφύρας αποδεικνύουν την ενασχόληση με τη θάλασσα και την πιθανή χρήση της πορφύρας για βαφή. Η επικοινωνία με τα νησιά δείχνει το διευρυμένο εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής. Η προϊστορική Ελαφόνησος φαίνεται να έχει περισσότερους δεσμούς και σχέσεις με τα νησιά του Αιγαίου, τα Κύθηρα την Κρήτη και την ανατολική Μεσόγειο, παρά με την υπόλοιπη Πελοπόννησο και ειδικότερα με το εσωτερικό της.
Η κεραμεική της προϊστορικής πόλης
Μπορούμε να διακρίνουμε 2 διαφορετικά επίπεδα: την πρώιμη εποχή του χαλκού που περιέχει ερυθρά καστανά θραύσματα από αμμώδη μάλλον και πολύ μαρμαρυγιακό πηλό και χαλαζία και στα υψηλότερα επίπεδα όπου παρουσιάζονται θραύσματα με κιτρινωπό - πράσινο με μαύρη σχιστολιθική περιεκτικότητα ενώ μερικά έχουν στρώμα από στιλπνό μαύρο χρώμα.
Η πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη υδρόλυτη προϊστορική πόλη στον κόσμο
Το 2011 το Παυλοπέτρι έγινε η πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη υδρόλυτη προϊστορική πόλη και η τρισδιάστατη απεικόνιση του προβλήθηκε για πρώτη φορά διεθνώς στις 9 Οκτωβρίου 2011, ημέρα Κυριακή και ώρα 20.00, ( https://www.youtube.com/watch?v=XA7bAUp-hiI ) από το BBC.
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗΣ.. ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ.. ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟ
Στη βυθισμένη Λακωνική πόλη της εποχής του χαλκού εντοπίστηκαν αρκετά προϊστορικά ευρήματα μεταξύ των οποίων περισυλλέγησαν τα εξής: Ειδώλιο ζώου από τέλειο  πορτοκαλόχρουν ερυθρό - πηλό, βαρίδι αργαλειού σκούρου ερυθρού πηλού, βαρίδι με κωνικές οπές από γκρίζο ασβεστόλιθο, 20 λάμες οψιανού και ένας μικρός κύλινδρος (στο νησί Παυλοπέτρι), μικρή λάμα από πυρίτη (νησί Παυλοπέτρι), χάλκινο αντικείμενο και χάλκινο γυναικείο ειδώλιο με μαλλιά δεμένα στο κεφάλι (κότσο), αποθηκευτικοί πίθοι κ.α. Τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα εμπλουτίστηκαν σημαντικά και με τις πρόσφατες έρευνες.
Στο Παυλοπέτρι, τα κύματα της θάλασσας ξεχύνονται μέσα από κύμβες, υδρίες, κύλικες, κύαθους και αμφορείς!!» (ΣΕΕ, Επιστ. Επιμ. 2015: Μέντης Κ. ).
ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ
ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1850
«Τα χίλια τελευταία χρόνια ξενοκρατίας η Ελαφόνησος, μετά την καταστροφή της από τους Σαρακηνούς στα μέσα του 9ου αι. περιήλθε το 1207 στην κατοχή του Μ. Βενιέρη, το 1316 στο Λέοντα Κασιμάτη, το 1364 στους Ενετούς, το 1385 στον οίκο Βενιέρη, το 16ο αι. στους Ενετούς, το 1715 στους Τούρκους και το 1797 στους Γάλλους με την συνθήκη του Καμποφόρμιο. Το 1800 με τη συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως αναγνωριζόταν η Επτάνησος Πολιτεία, που συμπεριλάμβανε και την Ελαφόνησο στα Επτάνησα, όπως ρητά ανέφερε και το ψήφισμα της νομοθετικής Συνέλευσης, στις 22 Ιανουαρίου του1804.
Το 1807 η Ελαφόνησος περιήλθε πάλι στην κατοχή των Γάλλων και το 1809 στην κατοχή των Άγγλων.
Η απελευθέρωση του Πρώτου κατοικημένου Επτανησιακού νησιού - της Ελαφονήσου -στις 6 Ιουλίου του 1850 και η συμβολή της Μάνης στο ιστορικό αυτό γεγονός
Το 1828 ο Καποδίστριας προέβη στην de facto προσάρτηση της Ελαφονήσου στην Ελλάδα.
Ακολούθησε Αγγλοελληνική διένεξη που κορυφώθηκε (μαζί και με μία σειρά άλλων γεγονότων) το 1849-1850. Οι Άγγλοι απέκλεισαν Ελληνικά λιμάνια (γεγονότα γνωστά ως Παρκερικά) και το θέμα απασχόλησε τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και τη Ρωσία που μέσω του Περσιάνι διαμήνυσε ότι προστατεύει (μαζί με τη Γαλλία) τας νήσους Ελαφόνησον και Σαπιέντζαν. Τέλος στις 6 Ιουλίου του 1850, ο υπουργός των εξωτερικών Ανδρέας Λόντος, υπέγραψε σύμβαση με την Αγγλία με την οποίαν η Ελαφόνησος και η Σαπιέντζα ενώνονταν οριστικά με την Ελλάδα (Δρ Μέντης Κ. 1993: 44-97, 1991-2016).
Ήταν μάλιστα το πρώτο κατοικημένο νησί των Επτανήσων που απελευθερωνόταν από τους Άγγλους.. αλλά και το πρώτο Κυθηραϊκό νησί που αποκτούσε της ανεξαρτησία του.
Σημαντική ήταν και η συμβολή της Μάνης στην απελευθέρωση της Ελαφονήσου, διότι ο Τζανετάκης (από τη ξακουστή οικογένεια των Γρηγοράκηδων) ίδρυσε το 1837 το συνοικισμό της Ελαφονήσου. Σημειωτέον ότι το νησί την ίδια περίοδο ανήκε στους Άγγλους και μ΄ αυτόν τον ισχυρισμό κυρίως οι Ελληνικές κυβερνήσεις διεκδίκησαν το Λαφονήσι.
Σημείωση: Την Ιστορική αυτή επέτειο της ένωσης της Ελαφονήσου με την Ελλάδα γιόρτασε για πρώτη φορά η Ελαφόνησος και ο Σμιγοπέλαγος Πολιτισμός του Νότου στις 6 Ιουλίου του 2003, μετά από 153 ολόκληρα χρόνια, με το Προεδρικό Διάταγμα 54/2003 (ΦΕΚ 59/Α/7.3.2003).
Η θέσπιση της Ιστορικής Επετείου της Ελαφονήσου στηρίχθηκε κυρίως στα Ιστορικά Ντοκουμέντα του Συγγραφέα - Πανεπιστημιακού Δρ. Κων/νου Σπ. Μέντη και στον επίπονο και μακρόχρονο αγώνα του (που οδήγησε) και στις ομόφωνες αποφάσεις υπ’ αριθ.: 29/12.3.2001 του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Λακωνίας και 85/2000 της Κοινότητας της Ελαφονήσου, όπως επίσης στην πρόταση του Υφυπουργού των Εσωτερικών και στη Δ 486/23.8.2002 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΗΓΕΣ
Α. ΒΙΒΛΙΑ 1. Δρ Μέντης Κωνσταντίνος, 2004: Η Ωραιόσπηλη και Πυργοστόλιστη Μάνη, β΄ έκδοση, Εκδόσεις Πολιτισμικής Λογοτεχνίας, Πειραιάς 2. Dr Mentis konstantinos, 2000: ΜΟΝΕΜVΑSΙΑ “Rosemary of the East”, Ζ. Μendis Editions Cultural Literature, Piraeus 3. Dr Mentis Konstantinos, 1994: S. PELOPONNESUS -. KITHIRA – ELAFONISOS Μendis Editions, Piraeus (στα Αγγλικά)· - Dr Mentis Konstantinos, 1994: S. PELOPONNESUS ele sue isole «smigopelaga», Μendis Editions, Piraeus (Ιταλικά) 4. Δρ Μέντης Κωνσταντίνος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Εκδόσεις Λαφονησιώτικης Βιβλιοθήκης, Πειραιάς
Β. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
1. Annual of the British school at Athens (1956, 1960, 1961, 1969).
2. Ανωμήτρης Τζώρτζης, 1984-1996: Λαογραφικά και Ιστορικά Δημοσιεύματα στην εφημερίδα “Η Ελαφόνησος”, Πειραιάς, Εκδόσεις από τον Φιλόπατρι
3. BCH 1958 4. Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου (ΣΕΕ), Επιστημ. Επιμέλεια 2015: Μέντης Κωνσταντίνος, Παυλοπέτρι Ελαφονήσου: Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο, Πειραιάς, Εκδ. ΣΕΔΔΕ
Γ. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ KΑΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 1991-2016: ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ







Η ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΊΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ (Η ...

https://plus.google.com/106136503631688206600/posts/GP3sYQVEiyw
Πριν από 2 ημέρες - Η ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΊΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ (Η ΟΠΟΙΑ ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΕ: ΜΕ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΟΚΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕ ΣΤΟΥ ΔΡ ...





Η Η Salma Hayek και οι ανασφάλειές της και οι ανασφάλειές της ...

mediaportalgr.blogspot.com/2016/06/salma-hayek.html
Η Η Salma Hayek και οι ανασφάλειές της και οι ανασφάλειές της ... ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ. Πριν από 18 ώρες.

To Γέλιο...: Τ α πιο παράξενα αεροπλάνα

https://poliastio.blogspot.com/2012/11/blog-post_4774.html
7 Νοε 2012 - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ - *ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ...
19 Μαΐ 2014 - Παραφροσύνη ή προδοσία; Ο Σαμαράς άνοιξε την πόρτα της . .... ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ - *ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ **ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ...
22 Μαΐ 2016 - Συντελεστές υπολογισμού ΕΝΦΙΑ για οικόπεδα sfsf. Αναρτήθηκε ..... ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ.
11 Μαΐ 2011 - Φαίνεται πως κατά την διάρκεια κρίσιμων καμπών της ιστορίας και της γεωπολιτικής πορείας .... ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ - *ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ **ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ...

ΚΕΝΤΡΙ: Νοεμβρίου 2009

aletri.blogspot.com/2009_11_01_archive.html
1 Νοε 2009 - Ημερίδα για την ανακύκλωση από τη Ν.Α. Άρτας ...... *ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ **ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ...

Βρέθηκαν νέφη νερού εκτός του ηλιακού μας συστήματοςΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

apocalypsejohn.com/vrethikan-nefi-nerou-ektos-tou-iliakou-mas-sistimatos/
Πριν από 2 ημέρες - Αφιέρωμα για την Ιστορική επέτειο της Ελαφονήσου στις 6 Ιουλίου του 1850. Ιούλ 5, 2016. Ιστορία petroglyph ...


www.pronews.gr/.../istoria/.../afieroma-gia-tin-istoriki-epeteio-apeleytherosis-tis-elafo...
Πριν από 2 ημέρες - Αφιέρωμα για την ιστορική επέτειο απελευθέρωσης της Ελαφονήσου (vid) ... Η προϊστορική πόλη της Ελαφονήσου βρίσκεται βυθισμένη σε ...


www.pronews.gr/portal/.../i-bmw-giortazei-ta-100-hronia-tis-kai-tima-tin-istoriki-r5-f...28 Μαΐ 2016 - Αφιέρωμα για την ιστορική επέτειο απελευθέρωσης της Ελαφονήσου (vid) ... Η BMW γιορτάζει τα 100 χρόνια της και τιμά την ιστορική R5 (φωτό).




Πριν από 5 ημέρες - ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΤΟ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΝΗΣΙ «Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που γλυκολαμπυρίζει τις χιλιοπλούμιστες ομορφιές του μέσα ... της Γαλάζιας Άνοιξης, ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6).

Εμφάνιση άρθρων βάσει ετικέτας: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ...

vlahatasamis.gr/.../Ανακαλύφθηκαν%20οι%20πρόγονοι%20των%20«Χόμπιτ»%20της...
Πριν από 5 ημέρες - ... ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ) ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΤΟ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΝΗΣΙ · ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ: Η ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ... «Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που γλυκολαμπυρίζει τις χιλιοπλούμιστες ομορφιές του ... ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6).


Ιστορικό αφιέρωμα για την επέτειο της Ελαφονήσου, στις 6 Ιουλίου ...

www.lykavitos.gr › Ελλάδα
Πριν από 5 ημέρες - Ιστορικό αφιέρωμα για την επέτειο της Ελαφονήσου, στις 6 Ιουλίου ... τα βιβλία του Δρ. Κων/νου Μέντη. Παράλληλα ο συγγραφέας ξεκίνησε .... Η θέσπιση της Ιστορικής Επετείου της Ελαφονήσου στηρίχθηκε κυρίως στα Ιστορικά Ντοκουμέντα του ΣυγγραφέαΠανεπιστημιακού Δρ. Κων/νου Σπ. Μέντη και στον ...

Η Καρυούπολις στήν ιστορία τής Μάνης

kariopoliskontostavlifokades.blogspot.com/
Κων/νου Μέντη. Παράλληλα ο συγγραφέας ξεκίνησε μακροχρόνιο αγώνα για «τη .... στα Ιστορικά Ντοκουμέντα τουΣυγγραφέα - Πανεπιστημιακού Δρ. Κων/νου Σπ.
7 Μαΐ 2016 - Σημείωση: Την Ιστορική αυτή επέτειο της ένωσης της Ελαφονήσου με την Ελλάδα γιόρτασε για πρώτη ... στηρίχθηκε κυρίως στα Ιστορικά Ντοκουμέντα του Συγγραφέα - Πανεπιστημιακού Δρ. Κων/νου Σπ. Μέντη και στον επίπονο ...

Απελευθέρωση - Google+

https://plus.google.com/.../related?...
Πριν από 5 ημέρες - ΑΓΝΩΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΤΗ Ν. ΕΛΛΑΔΑ ... ΤΟΥ 1850 ( του Συγγραφέα - Πανεπιστημιακού Δρ. Κων/νου Σπ. Μέντη, φωτ) .... στα Ιστορικά Ντοκουμέντα του Συγγραφέα - Πανεπιστημιακού Δρ. Κων/νου ...

LamiaTimes.gr

lamiatimes1.rssing.com/
07/06/16--14:04: Αφιέρωμα για την Ιστορική επέτειο της Ελαφονήσου στις 6 Ιουλίου ..... Ντοκουμέντα του Συγγραφέα - ΠανεπιστημιακούΔρ. Κων/νου Σπ. Μέντηκαι ...

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ - Vlahatasamis.gr

vlahatasamis.gr/kefalonia/panafores-sto-parelthon
«Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που γλυκολαμπυρίζει τις χιλιοπλούμιστες ομορφιές του ... Άνοιξης, ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6). ... ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ) ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΤΟ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΝΗΣΙ.

Η Καρυούπολις στήν ιστορία τής Μάνης

kariopoliskontostavlifokades.blogspot.com/
6 Ιουλίου 2016 ... ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΤΟ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΝΗΣΙ «Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που γλυκολαμπυρίζει τις χιλιοπλούμιστες ομορφιές του μέσα στην ... τη συμμετοχή Ελλήνων αρχαιολόγων όπως της κας Γάλλου Χρ., του κου Σπονδύλη Ηλία κ.α. .... Δρ Μέντης Κωνσταντίνος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Εκδόσεις ...

Эллинизмос | OK.RU

https://ok.ru/group/54650031439877
ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΤΟ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΝΗΣΙ «Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που ... Άνοιξης, ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6).

Реквием - Одноклассники

https://ok.ru/group/54650031439877/.../643601923658...
ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΤΟ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΝΗΣΙ «Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που ... Άνοιξης, ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6).
Επαναλειτουργεί από χθες Δευτέρα 4/6 το Μουσείο Ελιάς Πυλάρου, στα Μακρυώτικα. .... ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ) ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΤΟ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΝΗΣΙ ... «Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που γλυκολαμπυρίζει τις χιλιοπλούμιστες ομορφιές του μέσα ... ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6).

Πολύδροσος Παρνασσού: 07/05/16

polydrososparnassou.blogspot.com/2016_07_05_archive.html
Πριν από 5 ημέρες - ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΤΟ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΝΗΣΙ. «Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που γλυκολαμπυρίζει τις χιλιοπλούμιστες ομορφιές του μέσα ... της Γαλάζιας Άνοιξης, ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6).

Σχήμα - Google+

https://plus.google.com/.../related?...
ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΤΟ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΝΗΣΙ «Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που γλυκολαμπυρίζει τις χιλιοπλούμιστες ομορφιές του μέσα στην ... στο φιλί της Γαλάζιας Άνοιξης, ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6).

Sat Jul 09 2016 17:00:20 GMT-0700 (PDT)

alexander-hellas.blogspot.com/
ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΤΟ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΝΗΣΙ «Ένα πολύχρωμο ζαφείρι που γλυκολαμπυρίζει τις χιλιοπλούμιστες ομορφιές του μέσα στην ... στο φιλί της Γαλάζιας Άνοιξης, ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6).



Νέα της Κρήτης - Island News

www.island-news.gr/l/krhth/33
Πριν από 5 ημέρες - Αφιέρωμα για την Ιστορική επέτειο της Ελαφονήσου στις 6 Ιουλίου του 1850. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ...

Τα αξιοθέατα της Ελλάδας - Τοπία - Μνημεία - Ναοί Archives ...

agiotokos-kappadokia.gr/category/ω1-1-τα-αξιοθέατα-της-ελλάδας-τοπία-μνημ/
Αφιέρωμα για την ιστορική επέτειο απελευθέρωσης της Ελαφονήσου. Ιούλ 6 ... Χάλκη: Αφιέρωμα της Telegraph στο μαγευτικό νησί των Δωδεκανήσων (φωτό).



LamiaTimes.gr

lamiatimes1.rssing.com/
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ...
9 Σεπ 2015 - Σαν έλάχιστο αφιέρωμα εμείς θα σας παρουσιάσουμε τα γεγονότα και τα όσα ακολούθησαν μέσα απο μια μουσική ιστορία (με στίχους) που ...


ΘΗΒΑ GR: Γιάννης Κόρδατζης: Ως εδώ….Κε Δήμαρχε

thivagr.blogspot.com/2016/06/blog-post_561.html
24 Ιουν 2016 - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ... Η επέτειος, ο υπαίτιος, και… η επαιτεία .


Αφιέρωμα για την ιστορική επέτειο της Ελαφονήσου

mouzakinews.gr/αφιέρωμα-για-την-ιστορική-επέτειο-της/
Πριν από 5 ημέρες - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ...

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΊΟ ΤΗΣ ...

https://plus.google.com/106136503631688206600/posts/jVZB11FP4Hn
Πριν από 4 ημέρες - ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΊΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ (Η ΟΠΟΙΑ ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΕ: ΜΕ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ...


https://plus.google.com/106136503631688206600/posts/jVZB11FP4Hn
Πριν από 2 ημέρες - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ...



kithiraikanea.blogspot.com/2016/07/1.html Πριν από 5 ημέρες - Μικρή μαφιόζικη ιστορία νεοελληνικής ανάπτυξης · Τα παιδιά της Αυστραλίας στο Ποταμό ... ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ Σ..


ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ σπάνιο Παγκόσμιο... - Σύλλογος ...

https://www.facebook.com/sepistimonwnelafonisou/posts/435906126610156:0
ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ... η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο. Η ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ... ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΗΣ ΠΟΥΝΤΑΣ ... Μέντης Κωνσταντίνος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς, Εκδόσεις Λαφονησιώτικης ...

Αφιέρωμα για την ιστορική επέτειο της Ελαφονήσου

mouzakinews.gr/αφιέρωμα-για-την-ιστορική-επέτειο-της/
Πριν από 5 ημέρες - ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο. Η ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ... Στο Παυλοπέτρι κείται το Αρχαιότερο Βυθισμένο Παλάτι Ηγεμόνων στον κόσμο .... Δρ Μέντης Κωνσταντίνος, 2004: Η Ωραιόσπηλη και Πυργοστόλιστη Μάνη, ...

Η Καρυούπολις στήν ιστορία τής Μάνης

kariopoliskontostavlifokades.blogspot.com/
ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο «Η ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ - ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ - ΤΗΣ .... Δρ Μέντης Κωνσταντίνος, 2004: Η Ωραιόσπηλη και Πυργοστόλιστη Μάνη, β΄ έκδοση, ...

Эллинизмос | OK.RU

https://ok.ru/group/54650031439877
... της Γαλάζιας Άνοιξης, ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6). ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο «Η ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ Η προϊστορική πόλη της Ελαφονήσου βρίσκεται βυθισμένη ...

Реквием - Одноклассники

https://ok.ru/group/54650031439877/.../643601923658...
... της Γαλάζιας Άνοιξης, ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6). ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο «Η ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ Η προϊστορική πόλη της Ελαφονήσου βρίσκεται βυθισμένη ...
7 Μαΐ 2016 - ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο. «Η ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ - ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ... Στο Παυλοπέτρι κείται το Αρχαιότερο Βυθισμένο Παλάτι Ηγεμόνων στον κόσμο ... ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΗΣ ΠΟΥΝΤΑΣ.

LamiaTimes.gr

lamiatimes1.rssing.com/

Αποτελέσματα αναζήτησης

Ιστορικό αφιέρωμα για την επέτειο της Ελαφονήσου, στις 6 Ιουλίου ...

Πριν από 5 ημέρες - Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΣΠΑΝΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ... τον Dr Jon Henderson και με τη συμμετοχή Ελλήνων αρχαιολόγων όπως της κας Γάλλου Χρ., του κου Σπονδύλη Ηλία κ.α. .... ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1850

Η Καρυούπολις στήν ιστορία τής Μάνης

kariopoliskontostavlifokades.blogspot.com/
ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1850 ... Επτανησιακού νησιού - της Ελαφονήσου - στις 6 Ιουλίου του 1850 και η συμβολή της Μάνης στο ιστορικό αυτό γεγονός ... η Σαπιέντζα ενώνονταν οριστικά με την Ελλάδα (Δρ Μέντης Κ. 1993: 44-97, 1991-2016).

Αφιέρωμα για την Ιστορική επέτειο της Ελαφονήσου στις 6 Ιουλίου και ...

grizosgatos.blogspot.com › Εκδηλώσεις › ΕΛΛΑΔΑ
7 Μαΐ 2016 - ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ. ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1850 ... με τη Γαλλία) τας νήσους Ελαφόνησον και Σαπιέντζαν. Τέλος στις 6 Ιουλίου του 1850, ο υπουργός ... και η Σαπιέντζα ενώνονταν οριστικά με την Ελλάδα (Δρ Μέντης Κ. 1993: 44-97, 1991-2016).

LamiaTimes.gr

lamiatimes1.rssing.com/
07/07/16--14:33: _Η Εορτή της Αγίας Κ.. .... ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ. ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1850 ... νησιού - της Ελαφονήσου - στις 6 Ιουλίου του 1850 και η συμβολή της Μάνης στο ... ΔρΜέντης Κωνσταντίνος, 2004: Η Ωραιόσπηλη και Πυργοστόλιστη Μάνη, ..

Απελευθέρωση - Google+

https://plus.google.com/.../related?...
Πριν από 5 ημέρες - ... ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6). .... ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ... Δρ Μέντης Κωνσταντίνος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, ... ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1850 ...

Κύλινδρος - Google+

https://plus.google.com/.../Κύλινδρος/related?...
Πριν από 5 ημέρες - ... ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6). .... ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ... Δρ Μέντης Κωνσταντίνος, 2004: Η Ωραιόσπηλη και Πυργοστόλιστη .... ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1850 ( του ...

kolindros fire: Η Αλογόμυγα

kolindrosfire.blogspot.com/2016/06/blog-post_55.html
25 Ιουν 2016 - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ - *ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ **ΙΣΤΟΡΙΚΉ ...


Αφιέρωμα για την Ιστορική επέτειο της Ελαφονήσου ... - Γκρίζος γάτος

grizosgatos.blogspot.com › Εκδηλώσεις › ΕΛΛΑΔΑ



7 Μαΐ 2016 - Ένα γαλαζόβλεφο προπύλι στον ορίζοντα του Μινωικού, του Αιγαιοπελαγίτικου και Ιονιοπελαγίτικου πολιτισμού, ένα πελαγοδρόμι στις ...

συλλογος επιστημονων ελαφονησου-αφιερωμα για την ιστορική επετειο ...

tsirigofm.blogspot.com/2016/07/67.html



Πριν από 2 ημέρες - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6/7 & ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ.

Αφιέρωμα για την Ιστορική επέτειο της Ελαφονήσου στις 6 ... - myblogs.gr

myblogs.gr/.../afieroma-gia-tin-istoriki-epeteio-tis-elafonisoy-stis-6-ioylioy-kai-gia-to...



Αφιέρωμα για την Ιστορική επέτειο της Ελαφονήσου στις 6 Ιουλίου και για το Παυλοπέτρι. Τρί. 5 Ιουλ. 2016 - 17:00 από Γκρίζος γάτος. «Ένα πολύχρωμο ζαφείρι ...

https://cretanpatriot.wordpress.com/2016/.../πρεπει-να-φυγουν-με-οποιοδηποτε-κοστο...
Πριν από 2 ημέρες - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ .... Σημείωση: Την Ιστορική αυτή επέτειο της ένωσης της Ελαφονήσου με την Ελλάδα ...

Ειδήσεις - Αφιέρωμα για την Ιστορική επέτειο... | Palo.gr

www.palo.gr/eidhseis-ellada/afierwma-gia-tin-istoriki-epeteio-tis.../14661545/
Πριν από 1 ημέρα - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ... Η προϊστορική πόλη της Ελαφονήσου βρίσκεται βυθισμένη σε τιρκουάζ θαλάσσια ...



ΤΣΙΡΙΓΟ FM | top10news

top10news.gr/source/τσιριγο-fm-η-φωνή-των-κυθήρων-σε-όλο-τον-κόσμο
Πριν από 2 ημέρες - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6/7 & ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ. Τρίτη 5 Ιουλ.


KARDITSAS BLOG | myblogs.gr

myblogs.gr/source/karditsas-blog



ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ "ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ .... ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ...

kolindros fire: Η Αλογόμυγα

kolindrosfire.blogspot.com/2016/06/blog-post_55.html



















































































25 Ιουν 2016 - "Φύγε από πάνω μου", της λέει. ... "Λυκόσκυλο", της λέει. ..... ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ - *ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ**ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ...

ΘΗΒΑ GR: Γιάννης Κόρδατζης: Ως εδώ….Κε Δήμαρχε

thivagr.blogspot.com/2016/06/blog-post_561.html



24 Ιουν 2016 - Με έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 24/6/2016 η ....ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ - *ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ...

Κατασκευή Ιστοσελίδων Κεφαλονιά | Sami Computers Kefalonia ...

samicomputers.gr/istoselides-kefalonia-55



Διοικητική παραλαβή για χρήση του έργου «1ο και2ο Λύκεια Αργ/λίου .... ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ...

Οι Ασυμβίβαστοι: ΑΙΣΧΟΣ! ΤΟΜΑΡΙΑ κατεβάστε αμέσως αυτή τη ...

oi-asimvivastoi.blogspot.com/2012/07/blog-post_7214.html





18 Ιουλ 2012 - Σε έξαλλη κατάσταση έφυγε από την Κίνα ο Παναγιώτης . .... ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ - *ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ**ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ...

Dinatos©: Στο τέλος θα απομείνουμε εμείς, οι Τσιπροκυριάκηδες, κι οι ...

dinatos.blogspot.com/2016/06/blog-post_197.html





24 Ιουν 2016 - Πριν από όλα μια συμβουλή στους "μένουμε γίδια στο μαντρί της Ευρώπης". .... ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ - *ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ**ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ...

Totsakmaki: 15 ΚΛΙΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ...

totsakmaki.blogspot.com/2013/04/15_27.html





27 Απρ 2013 - Στηρίζοντας τον κεκλιμένο πύργο της Πίζας. .... ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ - *ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ **ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ...

ITHOMI NEWS: AΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: Αμφίπολη ...

ithominews.blogspot.com/2014/09/a-bisexual-sex-club.html





26 Σεπ 2014 - Και ενδιάμεσα ο πολιτικός που θριαμβολόγησε για την πρώτη ..... ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ**ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ...

To Γέλιο...: Τ α πιο παράξενα αεροπλάνα

https://poliastio.blogspot.com/2012/11/blog-post_4774.html





7 Νοε 2012 - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙΓΙΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ - *ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ .





archive.is/QxD8E
Της Δώρας Πλάκα Για την ιστορία της φωτογραφίας του αμερικανικού... thumb ...... ΤΗΝ ΔΕΥ... ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ 5η ΙΟΥΝΙΟ. ...... EKΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 70η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ Σ.. .... Συνοικία το όνειρο: Υ.γ: Σ'αγαπώ · ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ: 13ο "ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ".

















- (Αναδημοσίευση) ...Από την Αντιπρόεδρο του ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου
ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ του Ιωάννου, Φιλόλογο-Ιστορικό Τέχνης, Υπ. Διδάκτωρ Αγγλικού Παν/μίου
- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΑΥΤΑΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ, ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟ 2014 (ΔΙΟΤΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ 2015 ΔΕ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΡΧΗ - ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ - ΕΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ,,, ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ... ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ!!)


«Αυτός ο τόπος ο μικρός, ο μέγας …»
7 Ιουλ 2014|

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟΥ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Από την Αντιπρόεδρο του ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου

ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ του Ιωάννου, Φιλόλογο-Ιστορικό Τέχνης






Ο τόπος μας είναι μικρός. Μία νησίδα και τα περί αυτής στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου. Ο τόπος μας είναι μικρός, μα έχει παράδοση και ιστορία τεράστια, που πάει, χωρίς διακοπή, πάνω από 4000 χρόνια πριν. Ακόμα και το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός, σαν γίναμε νησί, δεν διατάραξε ετούτη τη συνέχεια. Αυτός ο μικρός, ο απομακρυσμένος τόπος, εκτός από μακρά ιστορία, έχει επιπλέον προικιστεί με ένα φυσικό δώρο που του προσδίδει – σε πείσμα της περιορισμένης του έκτασης – μιαν απλωσιά και μιαν ανοιχτοσύνη, κι ένα μέγεθος ανεξάντλητο: τη θάλασσα. Και δεν εννοώ μόνο τη φυσική ομορφιά της θάλασσας μα και την πρόκλησή της, το κάλεσμα των ανοιχτών οριζόντων που διαμορφώνει τη φυσική ροπή για το καινούργιο, το ελεύθερο πνεύμα, την αναζήτηση. Αυτός ο σπάνιος συνδυασμός της μακράς ιστορίας, της πλατιάς θάλασσας και της μικρής γης που χαρακτηρίζει αυτόν τον τόπο αποτελεί συνάμα και τη μεγάλη του δύναμη, σαν να γεννάται όλος του ο πλούτος μέσα ακριβώς από την αντίθεση των μεγεθών που τον συνιστούν. Η Ελαφόνησος είναι ένας μικρός-μεγάλος τόπος. Ένας προικισμένος τόπος.

Το μεγαλείο αυτού του μικρού τόπου γιορτάζουμε σήμερα με την επέτειο της απελευθέρωσης από τους Άγγλους και την ένωση του νησιού με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα 164 χρόνια πριν, στις 6 Ιουλίου 1850. Μα ο εορτασμός είναι διττός. Ο τόπος έχει βαθιές θρησκευτικές ρίζες, όπως μαρτυρά η αποπεράτωση του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνος, του πολιούχου και προστάτη του νησιού, στις 9 Ιουλίου 1858, την οποία επίσης τιμούμε σήμερα.

Η διπλή αυτή επέτειος καθιερώθηκε μόλις το 2003 με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα (54/2003, ΦΕΚ 59/Α/7.3.2003) χάρη στην ευγενική προσπάθεια του Ελαφονησιώτη Πανεπιστημιακού και Ιστορικού Ερευνητή, Κωνσταντίνου Σπ. Μέντη. Αν ένας τόπος δεν είναι μόνο οι φυσικές ομορφιές του, μα και οι άνθρωποι και η ιστορία του, και η ιστορική μνήμη δεν είναι απλώς χρέος μα και βαθιά ανθρώπινη ανάγκη, τότε οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την πολύτιμη συμβολή συντοπιτών μας, όπως ο Κωνσταντίνος Μέντης και ο γιατρός και αρχαιολόγος Τζώρτζης Ανωμήτρης στην έρευνα, καταγραφή, και διατήρηση αυτής της μνήμης και ιστορίας του τόπου. Σύμφωνα με τις ιστορικές αυτές μελέτες, μετά τη μακρά κατοχή της από Ενετούς, Τούρκους, και Γάλλους, η Ελαφόνησος αποτέλεσε επίσημα τμήμα της Επτανήσου Πολιτείας το 1804 – όπως άλλωστε τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα – που περιήλθε στην κυριαρχία των Άγγλων το 1809. Η ένωση του νησιού με την Ελλάδα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διπλωματικές και πολιτικές εξελίξεις της νεώτερης ιστορίας της χώρας μας. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μέντη, η Ελαφόνησος ήταν το πρώτο κατοικημένο νησί των Επτανήσων που απελευθερώθηκε από τους Άγγλους και το πρώτο Κυθηραϊκό νησί που απέκτησε την ανεξαρτησία του.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η de facto προσάρτηση της Ελαφονήσου στην Ελλάδα το 1828 από τον κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Ακολούθησε μία περίοδος αγγλο-ελληνικών διενέξεων που κορυφώθηκαν το 1849-1850 με τον αποκλεισμό ελληνικών λιμανιών από τους Άγγλους. Ύστερα από αντίδραση των Γάλλων και διπλωματικές ενέργειες των Ρώσων, που διαμήνυσαν ότι προστατεύουν «τας νήσους Ελαφόνησον και Σαπιέντζα», οι Άγγλοι δέκοψαν το εμπάργκο και ο υπουργός των Εξωτερικών Ανδρέας Λόντος υπέγραψε στις 6 Ιουλίου 1850 σύμβαση με την Αγγλία με την οποία η Ελαφόνησος ενώνονταν οριστικά με την Ελλάδα. Έτσι έληξε η ξένη κυριαρχία στο νησί, που διήρκεσε πάνω από 1000 χρόνια. Ωστόσο, καίρια ήταν η συμβολή των Μανιατών στην απελευθέρωση της Ελαφονήσου. Ο Τζανετάκης Γρηγοράκης, της ονομαστής Μανιάτικης οικογένειας των Γρηγοράκηδων, αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, ίδρυσε κατόπιν έγκρισης της Ελληνικής Κυβέρνησης το 1837, και ενώ το νησί βρισκόταν ακόμη υπό βρετανική κατοχή, τον νεώτερο οικισμό της Ελαφονήσου με την εγκατάσταση οικογενειών από τη Μάνη, τα Κύθηρα και τα γύρω χωριά των Βατίκων. Η ύπαρξη μόνιμου οικισμού αποτέλεσε σημαντικό επιχείρημα στη διεκδίκηση του νησιού από την Ελληνική κυβέρνηση.

Στις 9 Ιουλίου 1858, οχτώ χρόνια μετά την ένωση με την Ελλάδα, οικοδομήθηκε στον οικισμό της Ελαφονήσου ο ιερός ναός του Αγ. Σπυρίδωνα, προστάτη Αγίου του νησιού. «Κτήτορες Πασχάλης Γερακάρης και Φλωρούσα Δραγονίτσα σύζυγός του», διαβάζουμε σε επιγραφή του ναού. Σύμφωνα με την παράδοση, η αρχική πρόθεση ήταν ο ναός να χτιστεί σε άλλο σημείο του νησιού – στη στροφή προς το Κοντογόνι – όμως ο άγιος εμφανίστηκε στον κτήτορα και του υπέδειξε το ακριβές σημείο καθώς και το όνομα της εκκλησίας. Έτσι, ο ναός χτίστηκε πάνω στη βραχονησίδα στην είσοδο του λιμανιού, σύμβολο έκτοτε του νησιού και προστασία των ναυτικών του. Ο ναός, που ανακαινίστηκε το 1862, είναι απλός στο εσωτερικό του, έχει όμως ένα από τα ομορφότερα ιερά σκαλιστά τέμπλα και εικόνες του 19ου αιώνα. Το γραφικό γεφυράκι που ενώνει τον ναό με το λιμάνι χτίστηκε πολύ αργότερα, περίπου το 1954-1955. Όταν ακόμη δεν υπήρχε το γεφύρι, οι κάτοικοι πατούσαν πάνω στα βράχια για να πάνε στην εκκλησία.

Η διπλή αυτή επέτειος, πολιτικής και θρησκευτικής σημασίας, συνδέει επομένως και επίσημα τη μοίρα αυτού του τόπου με την ελεύθερη Ελλάδα. Η Ελαφόνησος, ελεύθερη πλέον, από το 1850 πορεύεται την ιστορική πορεία της χώρας μας από τούτο το νότιο άκρο της Πελοπονήσου, από τούτο το ακρωτήρι όχι μακριά από το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας. Ο εορτασμός αυτός μάς υπενθυμίζει ποιοι είμαστε, πώς βρεθήκαμε σε τούτο τον τόπο, τους αγώνες που έγιναν για να στεριώσουμε εδώ, και να συνδέσουμε ελεύθεροι και περήφανοι τη μοίρα μας και τον πολιτισμό μας με την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Γιατί η ιστορία του τόπου αυτού, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι αναφορές σε αρχαία κείμενα, καλύπτει πάνω από 4000 χρόνια. Το 1968 ο Άγγλος αρχαιολόγος Nicholas Flemming ανακάλυψε στον υποθαλάσσιο χώρο Παυλοπέτρι, 600 μόλις μέτρα από το λιμάνι του νησιού, έναν προϊστορικό οικισμό και εργάστηκε με ομάδα αρχαιολόγων του πανεπιστημίου Cambridge για την αποτύπωση του οικιστικού σχεδίου.


Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Σύμφωνα με τις τότε δημοσιεύσεις, η πολιτεία διαθέτει δρόμους, πλατείες, κτίσματα, και τάφους της Μυκηναϊκής εποχής, και το μέρος πιστεύεται ότι κατοικήθηκε το 2800 π.Χ. Το Παυλοπέτρι προσήλκυσε πρόσφατα το ενδιαφέρον αρχαιολόγων του πανεπιστημίου Nottingham και από το 2009 έως το 2013 εκπονήθηκε, εδώ σε τούτα τα νερά, ένα σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα Βρετανών και Ελλήνων αρχαιολόγων με τη χρήση των πιο σύγχρονων μεθόδων ενάλιας αρχαιολογίας με σκοπό τη συνέχιση των προηγούμενων ερευνών, την τοπογράφηση, την ψηφιακή αποτύπωση του βυθισμένου οικισμού, και την εκπόνηση σχεδίου προστασίας, συντήρησης και ανάδειξής του.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι το Παυλοπέτρι είναι η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, με οργανωμένη κατοίκηση ήδη από την τέταρτη χιλιετία π.Χ, δηλαδή πάνω από 1200 περίπου χρόνια απ’ ό,τι υπολόγιζαν αρχικά. Η ψηφιακή αναπαράσταση αυτής της πολιτείας παρουσιάστηκε στο γνωστό πλέον ντοκυμαντέρ του βρετανικού BBC με τίτλο «Παυλοπέτρι: Η Πόλη Κάτω από τα Κύματα». Το ντοκιμαντέρ και τα σχετικά δημοσιεύματα έκαναν την Ελαφόνησο γνωστή παγκοσμίως και δεν υπάρχει σήμερα κανείς, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που να μην μιλά με θαυμασμό για το νησί με την αρχαιότερη βυθισμένη προϊστορική πόλη στον κόσμο. Έτσι συνδέεται το νήμα της νεώτερης ιστορίας της μεταεπαναστατικής Ελλάδας με κείνο της προϊστορικής, και είμαστε σήμερα εδώ να τιμούμε τον αγώνα για ετούτα τα χώματα, ετούτες τις θάλασσες, που κρύβουν μέσα τους πολιτείες κατοικημένες χιλιάδες χρόνια πριν.

Ο τόπος μας επομένως μπορεί να είναι είναι μικρός, μα μας κάνει περήφανους για ρίζες που ανάγονται στα πιο μακρά βάθη της Ελληνικής Ιστορίας. Σ’ αυτές τις παραλίες που τις κατοίκησαν Έλληνες που, ως φαίνεται, είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα το εμπόριο και τη ναυτοσύνη, έχουμε το μοναδικό προνόμιο να ζούμε εμείς σήμερα και να μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Όχι εύκολα, όχι χωρίς δυσκολίες. Η Ελαφόνησος, παρά το πλούσιο ιστορικό της παρελθόν, βιώνει ένα παρόν που στερείται των στοιχειωδών σε βασικούς τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η ακτοπλοΐα, η αποχέτευση, η σύγχρονη ύδρευση και λιμάνι.

Επιπλέον, σε ένα νησί που διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο – και σε αρχαία κείμενα, όπως του περιηγητή Παυσανία, αναφέρεται η ύπαρξη εδώ αρχαίων ιερών – δεν υπάρχει Αρχαιολογικό Μουσείο και σχέδιο προστασίας των αρχαιολογικών του χώρων. Διαθέτουμε έναν μοναδικό πολιτιστικό θησαυρό, το Παυλοπέτρι, και είναι καιρός να ευαισθητοποιηθούμε στο θέμα αυτό. Η μελέτη, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Παυλοπετρίου είναι άμεση προτεραιότητα για λόγους ιστορικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, και οικονομικούς. Η προγραμματική σύμβαση (Μάιος 2014) μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και του Δήμου Ελαφονήσου για την προστασία και ανάδειξη του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου του Παυλοπετρίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο σημερινός εορτασμός έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο γιατί συντηρεί την ιστορική μνήμη και θρησκευτική πίστη, μα και γιατί μας καλεί όλους, ντόπιους και μη, σε περίσκεψη και ορθοφροσύνη. Αλλιώς καταντά γράμμα κενό, μάζωξη που εξαντλείται σε πανηγυρικούς. Από την άποψη αυτή, η φετινή επέτειος είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και η ορθοφροσύνη ανάγκη επιτακτική. Αν στα 1850 οι άνθρωποι αυτού του τόπου αγωνίστηκαν για την αποτίναξη της ξενοκρατίας και την ένωση με το Ελληνικό κράτος, αυτό το ίδιο κράτος σήμερα λαμβάνει αποφάσεις που δοκιμάζουν τη σημασία του εορτασμού. Σύμφωνα με απόφαση (αριθμ. 243) της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, όπως δημοσιεύτηκε στο 2883/14-11-2013 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, μεταβιβάζεται και περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), μεταξύ άλλων ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, ακίνητο έκτασης 174,787,00 τ.μ στην περιοχή των παραλιών Σίμου και Σαρακήνικου της Ελαφονήσου. Μολονότι η κρατική απόφαση χαρακτηρίζει την έκταση ως περιοχή με δασικούς, περιβαλλοντικούς και νομικούς περιορισμούς, το ίδιο το Κράτος προχωρά στην αναζήτηση υποψηφίων επενδυτών για την ανέγερση ξενοδοχείων και εξοχικών κατοικιών. Αυτό που προκαλεί κατάπληξη είναι καταρχάς ότι η απόφαση ελήφθη ερήμην του Δήμου Ελαφονήσου, χωρίς ουδεμία κοινοποίηση ή ενημέρωση των τοπικών αρχών. Κυρίως όμως η απόφαση αυτή έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την αναγνώριση της προς εκποίηση περιοχής ως δασικής προστατευόμενης περιοχής από το ίδιο το κράτος.

Ωστόσο, η εν λόγω παραβίαση αποκτά ευρύτερες διαστάσεις δεδομένου ότι εμπίπτει σε ευρωπαϊκούς περιορισμούς. Η παραλία του Σίμου-Σαρακήνικου είναι ένα από τα άλλα σπάνια δώρα με τα οποία έχει προικιστεί αυτός ο τόπος. Η παραλία, που έχει πρωταρχική θέση στις παραλίες της Μεσογείου και βρίσκεται μέσα στις δέκα ομορφότερες του κόσμου, έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του τουρισμού της Ελαφονήσου τα τελευταία χρόνια, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, και έχει γίνει πλέον σήμα κατατεθέν του νησιού – μαζί με το Παυλοπέτρι – ανά τον κόσμο. Η μοναδικότητα του Σίμου-Σαρακήνικου δεν έγκειται μόνο στο σπάνιο φυσικό κάλλος, στα εκπληκτικής ομορφιάς και καθαρότητας νερά. Η περιοχή, ως γνωστόν, έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου NATURA 2000 (σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων) λόγω των αμμοθινών και των ενδημικών ειδών που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου. Μεταξύ αυτών είναι ο περίφημος θαλασσόκεδρος, από τα σπανιότερα και απειλούμενα είδη του Αιγαίου και της Μεσογείου, ο «κρίνος της θάλασσας», επίσης σπάνιος, και το φυτό Σαπονάρια των Γιάγκελ, που έχει καταγραφεί μεταξύ των 50 νησιωτικών φυτών της Μεσογείου που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και χρήζουν προστασίας. Οι αμμοθίνες, που πλεονάζουν στο νησί, έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες. Γενικά, στην προς εκποίηση περιοχή και συνολικά στην Ελαφόνησο έχουν καταγραφεί 9 εξαιρετικά σπάνια είδη φυτών και 13 προστατευόμενα είδη πανίδας, από τα οποία τα 8 είναι απειλούμενα με πλήρη αφανισμό. Πρόκειται επομένως για περιοχή όχι μόνο σπάνιου φυσικού κάλλους αλλά και σπάνιας περιβαλλοντικής αξίας.

Ως εκ τούτου, προκαλεί τουλάχιστον κατάπληξη το γεγονός ότι το Ελληνικό Κράτος παραβλέπει τους περιορισμούς αυτούς, παρακάμπτει ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για το ειδικό καθεστώς προστασίας που ισχύει για την περιοχή Σίμου-Σαρακήνικου και προβαίνει σε αποφάσεις εκποίησης με ανυπολόγιστες οικολογικές και οικονομικές συνέπειες για τον τόπο, την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, εν τέλει την ίδια τη χώρα. Η στάση αυτή δεν φανερώνει μόνο μια κατάφωρη νομική παραβίαση αλλά και μία κοντόφθαλμη πολιτική που σπεύδει να θυσιάσει αβίαστα και αλόγιστα απαράγραπτα δικαιώματα στο βωμό μιας ασαφούς πολιτικής εκποίησης της Δημόσιας Γης. Αναρωτιέται κανείς στο όνομα ποιας «εκποίησης» θα θυσιαστούν 175 στρέμματα λευκής αμμώδους παραλίας, οικοσυστήματα μοναδικά στο είδος τους, για να ανεγερθούν στη θέση τους όγκοι μεγαλοξενοδοχείων και λοιπών εγκαταστάσεων; Αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της καταστροφής. Επιπλέον, αναρωτιέται κανείς τι απομένει τελικά στον ντόπιο από τη γη του μετά την κατ’ ευφημισμόν «εκποίηση» 175 στρεμμάτων και την ενδεχόμενη καταστρατήγηση του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης στις θάλασσες και τις παραλίες του; Μειώνεται το Δημόσιο χρέος με την εκπώληση του τοπικού φυσικού πλούτου ή εν τέλει αυξάνεται δραματικά και ανεπίστρεπτα; Και δεν εννοώ το οικονομικό χρέος μα το άλλο, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο, το ηθικό χρέος απέναντι στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας. Κάθε εκατοστό ντόπιας γης που δίδεται προς ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση αφαιρείται από το μέλλον των παιδιών αυτού του τόπου. Για τούτο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη σύμπραξη τοπικών φορέων και συλλόγων του νησιού – μεταξύ των οποίων ο νεοσύστατος Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου – ζητείται η άμεση και οριστική διαγραφή του ακινήτου του Σίμου-Σαρακήνικου από τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι ένα αίτημα που βρίσκει σύσσωμους τους Ελαφονησιώτες απανταχού, τους πολυάριθμους φίλους του νησιού στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο, και ευελπιστεί στην αμέριστη συμπαράσταση της ευρύτερης περιοχής και της Πελοποννήσου.

Η σημερινή διπλή επέτειος έχει επομένως πρωταρχική σημασία και αποκτά δραματική επικαιρότητα. Επαναφέρει τον αγώνα για ένωση και το αίτημα της αυτοδιάθεσης της 6ης Ιουλίου 1850 στην Ελλάδα του 2014 με έναν τρόπο που σχετίζεται άρρηκτα με το μέλλον αυτού του τόπου. Ενισχύει την πίστη στον προστάτη και πολιούχο του νησιού Αγ. Σπυρίδωνα και μας καλεί όλους – παρευρισκόμενους και μη – να θυμηθούμε, να αναλογιστούμε, και να πράξουμε με γνώμονα το μέτρο και τη συνείδηση του δικαίου που μας διδάσκει ο ίδιος ο τόπος μας. Ο τόπος μας είναι μικρός, μα προικισμένος με μεγάλη ιστορία, τεράστια παράδοση, απαράμιλλη φυσική ομορφιά, κι ανθρώπους ζυμωμένους χρόνια με τη θάλασσα. Κι αυτές οι θάλασσες, που μας περιβάλλουν και που τώρα κινδυνεύουν με «εκποίηση», μας μαθαίνουν από γεννησιμιού μας δύο πράγματα, πολύτιμα και αξεχώριστα: ελευθερία μα και ταπεινότητα, ανεξαρτησία μα και αίσθηση του μέτρου. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, φαίνεται πως λησμονήσαμε και την ταπεινότητα και το μέτρο στο όνομα του εύκολου, γρήγορου κέρδους. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως χάσαμε την ικανότητα που αυτές οι θάλασσες μάς άσκησαν αιώνες τώρα: Να βλέπουμε μακριά και πλατιά, να βλέπουμε συλλογικά.

Ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης παρουσίασε τον ανθρώπινο βίο και τη μεγάλη περιπέτεια του Ελληνισμού σαν μία περιπέτεια ναυτοσύνης σε ένα πέλαγος τρικυμισμένο, όπως η ιστορία της χώρας. Η θάλασσα γίνεται συμβολικά ο χώρος της ανθρώπινης και της ιστορικής περιπέτειας αλλά κι ο πολύτιμος χώρος της μνήμης και της νοσταλγίας. Σε ένα από τα τελευταία του ποιήματα απορεί ο ποιητής:

Η θάλασσα∙ πώς έγινε έτσι η θάλασσα;

[...]

Μα μπορεί να κακοφορμίσει η θάλασσα;

[...]

Κι όμως ήταν γλυκό το κύμα

όπου έπεφτα παιδί και κολυμπούσα …

Η σημερινή διπλή επέτειος τούτο μάς καλεί όλους να αναλογιστούμε και τούτο να πράξουμε: Να μην αφήσουμε τούτες τις θάλασσες να «κακοφορμίσουν». Η αφροσύνη απέναντι στα δώρα αυτού του τόπου και στο ηθικό μέτρο που θέτουν αυτά τα νερά – η ηθική της διαφάνειας, της καθαρότητας, της ίδιας της ανθρωπιάς – είναι κάτι που δεν μας επιτρέπεται. Ο σεβασμός στον άνθρωπο είναι απαράγραπτος. Μας τον επιβάλλει το ίδιο το τοπίο. Αυτός ο τόπος. Ο μικρός, ο μέγας.

(ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ του 2014 ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ)



http://www.lakoniapress.gr/aftos-o-topos-o-mikros-o-megas/


7 Ιουλ | Σχόλια (0)

Η  ΙΣΤΟΡΙΚΗ   ΕΠΕΤΕΙΟΣ   ΤΗΣ   ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟΥ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ



Από την   Αντιπρόεδρο του ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου



ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ του Ιωάννου, Φιλόλογο-Ιστορικό Τέχνης




Ο

τόπος μας είναι μικρός. Μία νησίδα και τα περί αυτής στο νοτιότερο άκρο
της Πελοποννήσου. Ο τόπος μας είναι μικρός, μα έχει παράδοση και
Ακόμα και το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός, σαν γίναμε νησί, δεν διατάραξε
ιστορία τεράστια, που πάει, χωρίς διακοπή, πάνω από 4000 χρόνια πριν.
μακρά ιστορία, έχει επιπλέον προικιστεί με ένα φυσικό δώρο που του
ετούτη τη συνέχεια. Αυτός ο μικρός, ο απομακρυσμένος τόπος, εκτός από
μιαν ανοιχτοσύνη, κι ένα μέγεθος ανεξάντλητο: τη θάλασσα. Και δεν εννοώ
προσδίδει – σε πείσμα της περιορισμένης του έκτασης – μιαν απλωσιά και
των ανοιχτών οριζόντων που διαμορφώνει τη φυσική ροπή για το καινούργιο,
μόνο τη φυσική ομορφιά της θάλασσας μα και την πρόκλησή της, το κάλεσμα το ελεύθερο πνεύμα, την αναζήτηση. Αυτός ο σπάνιος συνδυασμός της
σαν να γεννάται όλος του ο πλούτος μέσα ακριβώς από την αντίθεση των
μακράς ιστορίας, της πλατιάς θάλασσας και της μικρής γης που χαρακτηρίζει αυτόν τον τόπο αποτελεί συνάμα και τη μεγάλη του δύναμη,
Ένας προικισμένος τόπος.
μεγεθών που τον συνιστούν. Η Ελαφόνησος είναι ένας μικρός-μεγάλος τόπος.










H Ιστορική επέτειος της Ελαφονήσου και η απελευθέρωση του πρώτου κατοικημένου Επτανησιακού νησιού




07-07-2015 18:06    Γράφει η Μαρία Αρώνη*


Ο τόπος μας είναι μικρός. Μία νησίδα και τα περί αυτής στο νοτιότερο

άκρο της Πελοποννήσου. Ο τόπος μας είναι μικρός, μα έχει παράδοση και
ιστορία τεράστια, που πάει, χωρίς διακοπή, πάνω από 4000 χρόνια πριν.
Ακόμα και το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός, σαν γίναμε νησί, δεν διατάραξε
ετούτη τη συνέχεια. Αυτός ο μικρός, ο απομακρυσμένος τόπος, εκτός από μακρά ιστορία, έχει επιπλέον προικιστεί με ένα φυσικό δώρο που του
μιαν ανοιχτοσύνη, κι ένα μέγεθος ανεξάντλητο: τη θάλασσα. Και δεν εννοώ
προσδίδει – σε πείσμα της περιορισμένης του έκτασης – μιαν απλωσιά και μόνο τη φυσική ομορφιά της θάλασσας μα και την πρόκλησή της, το κάλεσμα
χαρακτηρίζει αυτόν τον τόπο αποτελεί συνάμα και τη μεγάλη του δύναμη,
των ανοιχτών οριζόντων που διαμορφώνει τη φυσική ροπή για το καινούργιο, το ελεύθερο πνεύμα, την αναζήτηση. Αυτός ο σπάνιος συνδυασμός της μακράς ιστορίας, της πλατιάς θάλασσας και της μικρής γης που
Ένας προικισμένος τόπος.
σαν να γεννάται όλος του ο πλούτος μέσα ακριβώς από την αντίθεση των
μεγεθών που τον συνιστούν. Η Ελαφόνησος είναι ένας μικρός-μεγάλος τόπος.





Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟΥ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ 




http://newsmessinia.blogspot.com/2015/07/blog-post_668.html



newsmessinia.blogspot.com/2015/07/blog-post_668.html



7 Ιουλ 2015 - ... του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ του Ιωάννου, Φιλόλογο-Ιστορικό ... Η Ελαφόνησος είναι ένας μικρός-μεγάλος τόπος.




http://www.patrasevents.gr/article/172938-i-istoriki-epeteios-tis-elafonisou


Ελαφόνησος: Η απελευθέρωση του πρώτου κατοικημένου επτανησιακού νησιού


Ελαφόνησος: Η απελευθέρωση του πρώτου κατοικημένου επτανησιακού νησιού


08 Ιούλ 2015

05:45





Η ιστορική επέτειος
Από την Αντιπρόεδρο του ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου


ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ του Ιωάννου, Φιλόλογο-Ιστορικό Τέχνης



«Αυτός ο τόπος ο μικρός, ο μέγας …»



Ο

τόπος μας είναι μικρός. Μία νησίδα και τα περί αυτής στο νοτιότερο άκρο
της Πελοποννήσου. Ο τόπος μας είναι μικρός, μα έχει παράδοση και
Ακόμα και το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός, σαν γίναμε νησί, δεν διατάραξε
ιστορία τεράστια, που πάει, χωρίς διακοπή, πάνω από 4000 χρόνια πριν.
μακρά ιστορία, έχει επιπλέον προικιστεί με ένα φυσικό δώρο που του
ετούτη τη συνέχεια. Αυτός ο μικρός, ο απομακρυσμένος τόπος, εκτός από
προσδίδει – σε πείσμα της .....



«Αυτός ο τόπος ο μικρός, ο μέγας …» : Lakonia Press – Νέα, ειδήσεις ...

www.lakoniapress.gr/aftos-o-topos-o-mikros-o-megas/
Αυτός ο τόπος ο μικρός, ο μέγας …»Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟΥ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ...
Έχετε επισκεφτεί αυτή τη σελίδα πολλές φορές. Τελευταία επίσκεψη: 4/7/2016


9 Ιουλ 2015 - Η Ελαφόνησος είναι ένας μικρός-μεγάλος τόπος. .... (ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ του 2014 ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ).

Παλαιότερες αναρτήσεις - sociologyalert

sociologyalert.blogspot.gr/search?updated-max=2015-07-08T21:28...00...
8 Ιουλ 2015 - ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ του Ιωάννου, Φιλόλογο-Ιστορικό Τέχνης. «Αυτός ο τόπος ο μικρός, ο μέγας ...» Διαβάστε περισσότερα ». Αναρτήθηκε από ...




Πολύδροσος Παρνασσού: 07/08/15


polydrososparnassou.blogspot.com/2015_07_08_archive.html
8 Ιουλ 2015 - ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ του Ιωάννου, Φιλόλογο-Ιστορικό Τέχνης. Ο τόπος μας είναι μικρός. Μία νησίδα και .... 06:45 Κοινωνία ώρα Mega Ενημέρωση για ...




ο πανηγυρικος λογος για την ιστορικη επετειο της ε... - ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΝΕΑ


kithiraikanea.blogspot.com/2014/08/2014_36.html
28 Αυγ 2014 - Μία νησίδα και τα περί αυτής στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου. Ο τόπος μας είναι μικρός, μα έχει παράδοση και ιστορία τεράστια, που πάει ...





"Ερμιονίδα μας αρέσει δεν μας αρέσει": Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ...

stamdamd.blogspot.com/2015/07/blog-post_96.html
8 Ιουλ 2015 - Μία νησίδα και τα περί αυτής στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου. Ο τόπος μας είναι μικρός, μα έχει παράδοση και ιστορία τεράστια, που πάει ...



Η ιστορική επέτειος της Ελαφονήσου & η απελευθέρωση του πρώτου ...


www.flynews.gr/a-112/

7 Ιουλ 2015 - Η ιστορική επέτειος της Ελαφονήσου & η απελευθέρωση του πρώτου ... του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου, ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ του Ιωάννου, Φιλόλογο-Ιστορικό Τέχνης ... Η Ελαφόνησος είναι ένας μικρός-μεγάλος τόπος.

9 Ιουλ 2015 - ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ του Ιωάννου, Φιλόλογο-Ιστορικό Τέχνης. «Αυτός ο τόπος ο μικρός, ο μέγας . ... Η Ελαφόνησος είναι ένας μικρός-μεγάλος τόπος.



Ανοίγει ο δρόμος για το γήπεδο της ΑΕΚ – Σε δημόσια ... - orizontes.gr


www.orizontes.gr/index.php?paged=75
10 Ιουλίου 2015, 2:00 μμ, Τοπικά σωματεία - οργανώσεις. .... Elafonisos Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ..








Περίπου 41 αποτελέσματα (0,54 δευτερόλεπτα) 



7 Ιουλ 2015 - Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟΥ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ... 07/07/2015 | 10:04 από Νίκος Σαλέπης. Από την ... ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ του Ιωάννου, Φιλόλογο-Ιστορικό Τέχνης

13 Ιουλ 2015 - Η ιστορική επέτειος της Ελαφονήσου και η απελευθέρωση του πρώτου ... Ελαφονήσου ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ του Ιωάννου, Φιλόλογο-Ιστορικό Τέχνης «Αυτός ο τόπος.







Η ιστορική επέτειος της Ελαφονήσου & η απελευθέρωση του πρώτου ...

www.flynews.gr/a-112/
7 Ιουλ 2015 - elafonisos10-flynews. Από την Αντιπρόεδρο



του ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου, ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ του ...





ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – OnairNews - RSSing.com

onairnews36.rssing.com/chan-41377076/all_p2.html
Από την Αντιπρόεδρο του ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου ΑΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ του Ιωάννου, Φιλόλογο-Ιστορικό Τέχνης «Αυτός ...










ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ



Δρ.  Κων/νου Σπ. Μέντη 

ΑΠΟ ΤΟ 2003- 2015

ΓΥΘΕΙΟ : ΜΑΝΗ -ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ : Ο

ΜΑΝΙΑΤΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ...

githio-manipedia.blogspot.com/p/6-1850-1828-de-facto.html
ΜΑΝΗ -ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ : Ο ΜΑΝΙΑΤΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ, .... δυνάμεων - που αντιμετώπισε το Ναπολέοντα, ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς κ.α.


Παυλοπέτρι Ελαφονήσου: Η Αρχαιότερη

Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο ...

www.diakonima.gr/2013/02/15/παυλοπέτρι-ελαφονήσου-η-αρχαιότερη-β/
15 Φεβ 2013 - Το θαλασσόβλημά του η Ιστορία και ο Πολιτισμός, ανάγλυφα αποτυπωμένο στους εδαφολογικούς ανασχηματισμούς του ... Του: Δρ. Μέντη Κωνσταντίνου του Σπ.

Δήμος Ελαφονήσου | Ιστορία & Πολιτισμός

elafonisos.gov.gr/ελαφόνησος/ιστορία-πολιτισμός/
13 Αυγ 2013 - Η Ελαφόνησος και η ευρύτερη περιοχή έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας ... Τζώρτζη Ανωμίτρη, καθώς και του Δρ. Κων/νου Μέντη από το έργο των οποίων ...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ - ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ...

https://www.scribd.com/.../ΣΥΛΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ-ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ-ΣΤΙΣ-6-...
1 Σεπ 2015 - της Γαλάζιας Άνοιξης, ένα πελαγίσιο υφάδι στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6). ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη ...


ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ: ΔΡ. ΜΕΝΤΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ...

utidanos.blogspot.com/2012/08/blog-post_7289.html
26 Αυγ 2012 - ΔΡ. ΜΕΝΤΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ - ΟΙ ... Μινωικό Πολιτισμό, Μυκηναϊκό Πολιτισμό, επιρροές Κυκλαδίτικου Πολιτισμού κ.α. .... Η ΣΜΙΛΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΗ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - Community - Google+

https://plus.google.com/communities/117109625911766358577
All communitiesRecommended for you. Join community. ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Public .... May 14, 2013. ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΓΥΘΕΙΟ ΜΑΝΗ http://www.manipedia.com/

PAVLOPETRI: ThassosPress: ΔΡ. ΜΕΝΤΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ...

pavlopetri-pavlopetri.blogspot.com/2013/02/thassospress.html
17 Φεβ 2013 - ThassosPress: ΔΡ. ΜΕΝΤΗΣ: ... ThassosPress: ΔΡ. ΜΕΝΤΗΣ: ... Έγραψα... EFHMERIS: Dr.Μεντης- ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ..η Ααρχαιότερη Βυθ..


26 Αυγ 2012 - ΔΡ. ΜΕΝΤΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ - ΟΙ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΕΣ ... ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ... Μινωικό Πολιτισμό, Μυκηναϊκό Πολιτισμό, επιρροές Κυκλαδίτικου Πολιτισμού κ.α.).

Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου: Συμβολή στην Ιστορία και τον ...

sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.com/p/blog-page_2903.html
ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ: Έρευνες και Δημοσιεύσεις του Δρ Μέντη Κ. ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ..... πόλη της Ελαφονήσου : Lakonia Press – Νέα, ειδήσεις,Γραφει ο Δρ Μεντης Κ., γΡ.

Mentis Konstantinos on Twitter: "ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: Η ...

https://twitter.com/Kmentis/status/303314118323097600
17 Φεβ 2013 - ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο. : Lakonia Press – Νέα, ειδήσειςΓραφει ο Δρ Μεντης Κ ...

PAVLOPETRI: ThassosPress: ΔΡ. ΜΕΝΤΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ...

pavlopetri-pavlopetri.blogspot.com/2013/02/thassospress.html
17 Φεβ 2013 - ΜΕΝΤΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡ...: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ Η ...


EFHMERIS: Dr.Μεντης- ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ..η Ααρχαιότερη Βυθισμένη ...

efhmeris.blogspot.com/2012/08/dr.html
17 Αυγ 2012 - Dr.Μεντης- ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ..η Ααρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον κόσμο. Αναρτήθηκε από .... Η ανθρωπότητα λέει αντίο στον Αρμστρονγκ και του κ. ... Δρ,Μέντης― Αφιέρωμα στις 'Σμιγοπέλαγες Παναγιές'το... ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ...

Γρεβενα-Grevena-GrevenaIN - ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

grevenain.gr/index.php/grevena-news/grevena-genikou?start=710
ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο ... ΔΡ ΜΕΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ... στο Λύκειο Καρπερού για τις ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ με συντονιστή τον Γυμναστή του σχολείου μας κ.

Ερευνα - Who is talking about Ερευνα on GOOGLE-PLUS

whotalking.com/google-plus/Ερευνα
5 Μαΐ 2016 - ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ:Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο ... ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ. Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Γραφει ο Δρ Μεντης Κ ...

Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου - Facebook logo

www.facebook.com › Places › Elafónisos, Greece
'ΕΛΛΑΔΑ TV Νομικές ενέργειες για το ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ απο την Η Arch International (Αυτά που. 'ΕΙΔΙΚΟ .... ΔΡ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠ. ΜΕΝΤΗΣ Συγγραφέας, Ιστορικός και Πολιτισμικός Ερευνητής ..... Στην εκδήλωση θα παραστεί η κ. Sophia Schultz ...

Πάκια - Google+

https://plus.google.com/.../related?...
Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ι Σ Σ Μ Ι Γ Ο Π Ε Λ Α Γ Ο Υ, Εκδόσεις Πολιτισμικής Λογοτεχνίας, ... ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΟΛΑΟΙ - Πάκια - Καταβόθρα - ΙΣΤΟΡΙΑ / ΒΙΒΛΙΑ - ΔΡ ΜΕΝΤΗΣ Κ. +1.
24 Αυγ 2012 - Αφορμή για την τοποθέτηση του κ Νταβούτογλου με τις ανιστόρητες και .... Toυ ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ · Dr.Μεντης- ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ..η Ααρχαιότερη Βυθισμένη Πόλ.. ... Δρ,Μέντης― Αφιέρωμα στις 'Σμιγοπέλαγες Παναγιές'το.

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ: Πολιτισμός στο προιστορικό Παυλοπέτρι

amfiloxia-blogs.blogspot.com/2012/08/blog-post_27.html
27 Αυγ 2012 | Posted in ΑΡΘΡΑ, ΜΕΝΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ... Μινωικό Πολιτισμό, Μυκηναϊκό Πολιτισμό, επιρροές Κυκλαδίτικου Πολιτισμού κ.α.). ... Δρ. Μέντης Κων/νος του Σπ.
25 Ιουν 2016 - 1640953 views 189 reviews 10526 ratings 3.82 rating. by amazing girl chalikia 2016-06-25. Athinas BMX tricks by amazing girl chalikia ...

#Πειραιάς - Google+

https://plus.googleapis.com/wm/4/explore/Πειραιάς
7 Ιουν 2016 - BOOKS – Dr Mentis Konstantinos – ΒΙΒΛΙΑ - Δρ. Μέντης Κωνσταντίνος ... ΜΕΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΝΗΣ .... ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ : Στην Ελλάδα το Παυλοπέτρι προβλήθηκε για πρώτη φορά ... ΥΝΑΝΠ με ΓΓ/ΙΜΟ Κ. Kitack Lim στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης ...

EFHMERIS: O Γιάννης Ρίτσος ,διαβάζει ..Ρίτσο- Ο επαναστάτης (1988)

efhmeris.blogspot.gr/2012/08/o-1988.html
3 Αυγ 2012 - Η ανθρωπότητα λέει αντίο στον Αρμστρονγκ και του κ... Όταν δάκρυσε ο ... Toυ ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ · Dr.Μεντης- ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ..η Ααρχαιότερη Βυθισμένη Πόλ.. ... Δρ,Μέντης― Αφιέρωμα στις 'Σμιγοπέλαγες Παναγιές'το.




Δήμος Ελαφονήσου | Παυλοπέτρι Ελαφονήσου


elafonisos.gov.gr/ελαφόνησος/παυλοπέτρι-ελαφονήσου/
Το 1968 ο Δρ. Nicholas Flemming επέστρεψε στο Παυλοπέτρι με ομάδα νεαρών .... δημοσιεύματα στον Ελαφονησιώτικο και Βατικιώτικο τύπο; Μέντης Κων/νος, ...



Παυλοπέτρι Ελαφονήσου: Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη ... - Ερανιστής


eranistis.net/wordpress/2013/06/25/παυλοπέτρι-ελαφονήσου-η-αρχαιότερη-β/

25 Ιουν 2013 - Το Παυλοπέτρι συνδυάζει όλες τις πρώτες φάσεις και αποχρώσεις του ... Ο Δρ. Μέντης Κωνσταντίνος του Σπ. είναι Συγγραφέας, Καθηγητής, ...
Έχετε επισκεφτεί αυτή τη σελίδα πολλές φορές. Τελευταία επίσκεψη: 12/5/2016

Σύντομο ιστορικό της νήσου - Visit Kythera

www.visitkythera.gr › Αρχική › ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ › Βιβλιοθήκη
Ιστορικά στοιχεία για το νησί της Ελαφονήσου από τον δρ. Μέντη Κωνσταντίνο. ... την Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο το Παυλοπέτρι, αρκετούς πρωτοελλαδικούς οικισμούς και γενικά ένα σπάνιο πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον.
Έχετε επισκεφθεί αυτήν τη σελίδα 4 φορές. Τελευταία επίσκεψη: 19/6/2016


Παυλοπέτρι Ελαφονήσου: Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη ... - Διακόνημα

www.diakonima.gr/2013/02/15/παυλοπέτρι-ελαφονήσου-η-αρχαιότερη-β/
15 Φεβ 2013 - Το Παυλοπέτρι συνδυάζει όλες τις πρώτες φάσεις και αποχρώσεις του Ελληνικού Πολιτισμού (Εποχή ... Του: Δρ. Μέντη Κωνσταντίνου του Σπ.

Pavlopetri / PELOPONNESE - Dr Mentis Konstantinos svouranews ...

https://plus.google.com/106136503631688206600/posts/QRaVBL7ySHR
30 Απρ 2016 - Pavlopetri / PELOPONNESE - Dr Mentis Konstantinos svouranews.blogspot.com : ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ...



δρ. μεντης: πολιτισμος και εκδηλωσεις στο προϊστορικο παυλοπετρι


utidanos.blogspot.com/2012/08/blog-post_7289.html

26 Αυγ 2012 - Σπάνιο Παγκόσμιο Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος το Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου Η προϊστορική πόλη βρίσκεται ...
Έχετε επισκεφθεί αυτήν τη σελίδα 2 φορές. Τελευταία επίσκεψη: 12/5/2016

Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου: Συμβολή στην Ιστορία και τον ...

sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.com/p/blog-page_2903.html
ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο ..... ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ: Έρευνες και Δημοσιεύσεις του Δρ Μέντη Κ. ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ...



Πολιτισμός στο προϊστορικό Παυλοπέτρι | 104fm.gr


104fm.gr/general-news/culture-in-prehistoric-pavlopetri/
16 Αυγ 2012 - του Κωνσταντίνου Μέντη Παυλοπέτρι Ελαφονήσου η Αρχαιότερη ... το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ με υπεύθυνο τον Dr Jon Henderson και με τη ...



αυλοπέτρι Ελαφονήσου: μια από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις ...


https://pneymatiko.wordpress.com/2012/08/.../παυλοπέτρι-ελαφονήσου-μια-από-τις-α...

26 Αυγ 2012 - Το 1968 ο Δρ. Nicholas Flemming επέστρεψε στο Παυλοπέτρι με ομάδα νεαρών ... του 1990 μέσα από τα βιβλία του Ελαφονησιώτη Δρ. Κων/νου Μέντη. ... του Πανεπιστήμιο του Nottingham επισκέφτηκαν το Παυλοπέτρι και σε ...

Mentis Konstantinos on Twitter: "ΘΗΒΑALARM: ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ...

https://twitter.com/kmentis/status/303549968524931072
18 Φεβ 2013 - Mentis Konstantinos · @Kmentis. Joined July 2012 .... ΘΗΒΑALARM: ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ . ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΡ. ΜΕΝΤΗ Κ.



ΙΕΡΙΣΣΙΩΤΕΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ - Η ...


ierissiotes.blogspot.com/2012/09/blog-post_16.html
16 Σεπ 2012 - Χ. και β) ότι στο Παυλοπέτρι εντοπίστηκαν Μυκηναϊκά κατάλοιπα πολύ πριν από το 1600 π.Χ, οδηγούμαστε στο ... Δρ. Μέντης Κων/νος του Σπ.



Περιβάλλον - Provoles.de


provoles.de › Ευ Ζην
Παυλοπέτρι Ελαφονήσου - Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο ... Γράφει ο Δρ. Μέντης Κωνσταντίνος του Σπ., Συγγραφέας, Καθηγητής, Ιστορικός και ...




Παυλοπέτρι Ελαφονήσου: Η αρχαιότερη ... - Paideia-News.com


www.paideia-news.com/index.php?id=109&hid=6405...Παυλοπέτρι...Η...
12 Φεβ 2013 - ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕΝΤΗ* Η Ιστορία του Σμιγοπέλαγου ... το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ με υπεύθυνο τον Dr Jon Henderson και με ...



Παυλοπέτρι Ελαφονήσου η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο ...


www.lakoniapress.gr/pavlopetri-elafonisou-i-archeoteri-vithismeni-poli-ston-kosmo-2/

9 Φεβ 2013 - Παυλοπέτρι Ελαφονήσου η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο. ... με υπεύθυνο τον Dr Jon Henderson και με τη συμμετοχή Ελλήνων αρχαιολόγων όπως της κας Γάλλου Χρ. , του κου Σπονδύλη Ηλία κ.α. ... Η πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη υδρόλυτη προϊστορική πόλη στον κόσμο ... Δρ. Μέντης Κωνσταντίνος του Σπ.
Έχετε επισκεφθεί αυτήν τη σελίδα 2 φορές. Τελευταία επίσκεψη: 12/5/2016

Pavlopetri - Dr Mentis K., ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ Η Αρχαιότερη ...

https://www.youtube.com/watch?v=QgUNirGxEEI
15 Φεβ 2013 - Μεταφορτώθηκε από Konstantinos Mentis
ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο http://meganisinews.eu/category/alles_eidhseis/ Η ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ - ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ...

https://www.scribd.com/.../ΣΥΛΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ-ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ-ΣΤΙΣ-6-...
1 Σεπ 2015 - ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο «Η ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ - ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ - ΤΗΣ .... Σαπιέντζα ενώνονταν οριστικά με την Ελλάδα (Δρ Μέντης Κ. 1993: 44-97, 1991-2016).

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου: η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο

www.island-news.gr/a/paylopetri-elafonhsoy-h-arxaioterh-vythismenh.../19356187
1 Σεπ 2015 - «Η ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ - ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ - ΤΗΣ ... Το Παυλοπέτρι συνδυάζει όλες τις πρώτες φάσεις και αποχρώσεις του Ελληνικού .... η Ελαφόνησος και η Σαπιέντζα ενώνονταν οριστικά με την Ελλάδα (Δρ Μέντης Κ.

Реквием - Одноклассники

https://ok.ru/group/54650031439877/.../643601923658...
1 Φεβ 2001 - ... στου λιβοζέφυρου το χάδι» (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6). ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο «Η ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ...
29 Ιουν 2006 - ... (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6). ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο «Η ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ – ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ...

Мельпомена- Μελπομένη - Одноклассники

https://ok.ru/group/54650031439877/.../645542247354...
1 Φεβ 2002 - ... (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6). ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο «Η ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ – ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ...

Одноклассники

https://ok.ru/group/54650031439877/.../644267613442...
24 Φεβ 2006 - ... (Δρ Μέντης Κ. 1993: 6). ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο «Η ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ – ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ...



Dr Mentis Konstantinos - Βικιπαίδεια


https://el.wikipedia.org/wiki/Χρήστης:Dr_Mentis_Konstantinos
10 Ιαν 2013 - Η ΩΡΑΙΟΣΠΗΛΗ ΚΑΙ ΠΥΡΓΟΣΤΟΛΙΣΤΗ ΜΑΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΙΑΤΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ. Η απελευθέρωση του Πρώτου κατοικημένου Επτανησιακού ...



ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ:Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον ...


cultcureval.blogspot.com/2012/08/blog-post_22.html
22 Αυγ 2012 - Το Παυλοπέτρι συνδυάζει όλες τις πρώτες φάσεις και αποχρώσεις του Ελληνικού ... Ετικέτες: Δρ. Μέντης Κων/νος του Σπ. ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ:Η ...



Ελαφόνησος | ΜΝΗΜΕΣ


diasporic.org/mnimes/archives/elafonisos
1 Σεπ 2015 - ... προς το νησί. Δυτικά του λιμανιού και λίγα μέτρα πιο κάτω από τις στήλες της ΔΕΗ, μπορεί. ... Ελαφόνησος. 01/09/2015 ... Δρ Κωνστανίνος Μέντης Συγγραφέας ...




Ελαφόνησος | 520 Greeks


www.520greeks.com/useful/elafonisos/
20 Νοε 2013 - Το σημερινό της όνομα η Ελαφόνησος το οφείλει, σύμφωνα με έρευνα των Δρ. Σταμούλη ... Σύμφωνα και με Βενετσιάνικους χάρτες του 15ου αιώνα, η Ελαφόνησος ... λόγο εκφώνησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Μέντης. Πηγή.



αφιερωμα στις «σμιγοπελαγες παναγιες» του νοτου - ιερισσιωτες


ierissiotes.blogspot.com/2012/09/blog-post_4450.html

16 Σεπ 2012 - “Η Ιροπλόος, Ιοστέφανη και Σμιγοπέλαγη Παναγιά” ... και Σμιγοπέλαγη” και για τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο “ Ιροπλόος, ... Δρ. Μέντης Κων/νος του Σπ.

PEIRATIKO REPORTAZ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ «ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΕΣ ...

peiratikoreportaz.blogspot.com/2012/08/blog-post_7057.html
14 Αυγ 2012 - και Σμιγοπέλαγη” και για τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο “Ιοστέφανη, Ιροπλόος, Σμιγοπέλαγη και Νησοστέφανη”. “Παναγιές του ... Δρ. Μέντης Κων/νος του Σπ.



Dr Mentis Konstantinos - Βικιπαίδεια


https://el.wikipedia.org/wiki/Χρήστης:Dr_Mentis_Konstantinos
10 Ιαν 2013 - Η απελευθέρωση του Πρώτου κατοικημένου Επτανησιακού νησιού - της Ελαφονήσου - στις 6 Ιουλίου του 1850 και η συμβολή της Μάνης στο ιστορικό αυτό ...


https://www.scribd.com/.../ΣΥΛΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ-ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ-ΣΤΙΣ-6-...1 Σεπ 2015 - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΉΣΟΥ. ΣΤΙΣ 6 .... Σαπιέντζα ενώνονταν οριστικά με την Ελλάδα (Δρ Μέντης Κ. 1993: 44-97, ...




Παυλοπέτρι Ελαφονήσου: μια από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις ...


www.istorikathemata.com/2012/08/pavlopetri-elafonissos-.html
24 Αυγ 2012 - Δρ. Αγγελική Σίμωσι, Προϊσταμένη, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και. κ. ... Ιστορικά δημοσιεύματα στον Ελαφονησιώτικο και Βατικιώτικο τύπο; Μέντης Κων/νος, ...








ΑΜΕΡΙΚΗ: Έρευνες και Επιστημονικές Δημοσιεύσεις του Συγγραφέα του Σμιγοπέλαγου, Δρ Μέντη Κ. via

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑ-ΔΗΜ/ΤΑ Κ.Μ.
  1. Peloponnisos Press: ΤΑ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    1. ΓΕΡΜΑΝΙΑ - BERLIN- ATHEN
      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ του Συγγραφέα Δρ Μέντη Κ.currently reading




  1. Τα χίλια τελευταία χρόνια ξενοκρατίας ΕΡΕΥΝΑ-ΔΗΜ/ΤΑ Κ.Μ.


    ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ - Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο via




    ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: Έρευνες του Συγγραφέα Δρ Μέντη Κ. ttp://alexandria323232.blogspot.gr/2013/02/blog-post_6917.html


    Δήμος Ελαφονήσου Ονομασία Ελαφονήσου πηγή: πανηγυρικός 2011 Δρ. Μέντης Κ. Ιστορία Πολιτισμός Ναυτική Ιστορία



    http://www.pelopsnews.gr/news.php?id=3959


    Ο,ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ: Έρευνες και Επιστημονικές Δημοσιεύσεις του Συγγραφέα του Σμιγοπέλαγου, Δρ Μέντη Πολιτισμός στο ..






    Αφιέρωμα στις Σμιγοπέλαγες Παναγιές του Νότου... - afieroma stis smigopelages panagies tou notou... via
  2. ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ: ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ .. Έρευνες και Επιστημονικές Δημοσιεύσεις του Συγγραφέα του Σμιγοπέλαγου, Δρ Μέντη Κ.






ΓΥΘΕΙΟ ΜΑΝΗΣ: ΓΥΘΕΙΟ




Peloponnisos Press:ΤΑ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙΑ , Δρ Μέντη Κ.



ΙΕΡΙΣΣΙΩΤΕΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.. Δρ Μέντη Κ.Η Αρχ...

ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

η 1η Έκθεση Βιβλίου στην Ελαφόνησο



Rhodes Blogs »Έρευνες και Επιστημονικές Δημοσιεύσεις του Συγγραφέα του Σμιγοπέλαγου, Δρ Μέντη Κ. με μια ματιά



Η Ελαφόνησος γιορτάζει την ενσωμάτωση του νησιού στην Ελλάδα

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2012/07/blog-post_5113.html







antinewskilkis: Η αρχαιότερη πόλη . .



PAVLOPETRI: ThassosPress: Επιστημονικές Δημοσιεύσεις του Συγγραφέα , Δρ Μέντη Κ..

η σπάνιας τεχνοτροπίας και έκφρασης Νησοστέφανη Παναγιά ή Παναγιά «Κατωνησιώτισσα»
στην Ελαφόνησο 




  1. ΜΑΤΙΑ GR : Άρθρα - Μελέτες, Έρευνες και Επιστημονικές Δημοσιεύσεις , via


  2. Η   ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ   ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ   ΣΤΙΣ  6   ΙΟΥΛΙΟΥ
    ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ   ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    http://kytheraismos.blogspot.gr/2012/07/blog-post_06.html



    ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ :Έρευνες και Επιστημονικές Δημοσιεύσεις του Δρ Μέντη Κ. via


  3. Η     ΕΚΘΕΣΗ    ΒΙΒΛΙΟΥ   ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ

    http://newsmessinia.blogspot.com/2012/08/blog-post_4628.html



    9 Mar
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ: Δρ Μέντη Κ. Βυθισμένη Πόλη



  1. ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:Έρευνες και Επιστημονικές Δημοσιεύσεις του Συγγραφέα του Σμιγοπέλαγου, Δρ Μέντη Κ.
  2. Η Αρχαιότερη Βυθισμένη - ΒΟΡΕΙΝΗ


  3. ΚΥΘΗΡΑ – ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ – ΒΑΤΙΚΑ - ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
    “Η Ιροπλόος, Ιοστέφανη και Σμιγοπέλαγη Παναγιά”
    Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2012/09/blog-post_3263.html#ixzz2cHCT1GYb

    http://www.gkordis.com/2012/09/blog-post_3263.html



    9 Mar
    ΤΥΠΟΛΟΓΟΣ :Επιστημονικές Δημοσιεύσεις


  4. Meganisi NewsΝέα από το Μεγανήσι. Έρευνες και Επιστημονικές Δημοσιεύσεις του Συγγραφέα του Σμιγοπέλαγου, Δρ Μέντη


  5. ΔΡ ΜΕΝΤΗΣ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ .


  6. Έρευνες και Επιστημονικές Δημοσιεύσεις , Δρ Μέντη Κ.


  7. Κρητίστωρ Ιστορία - Λαογραφία, 
    Επιστημονικές Δημοσιεύσεις του Συγγραφέα Δρ Μέντη Κ.
  8. Τα Ανήλια: Η Αρχαιότερη Βυθισμένη ...



  9. http://elpidanews.blogspot.gr/2012_08_01_archive.html


    o koursaros: ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ... του Δρ Μέντη Κ.



  10. ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ: Έρευνες και Δημοσιεύσεις του Δρ Μέντη Κ. ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ...


  11. ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ Έρευνες του Δρ Μέντη Κ.                                            ΠΑΥΛΟ...

  12. Αφιέρωμα στις Σμιγοπέλαγες Παναγιές του Νότου - κοινωνία - ΤΟ ΒΗΜΑ: Έρευνες και Δημοσιεύσεις του Δρ Μέντη Κ.

  13. Ν. ΕΛΛΑΔΑ Σύντομο ιστορικό της νήσου - Visit ... – Δρ. Μέντης Κων/νος του Σπ. Συγγραφέας,
    22 Feb
    ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη ΒΑΤΙΚΑ NEWS: Από τις Έρευνες και τις Δημοσιεύσεις του Δρ Μέντη Κ.

  14. BBC υποτιτλισμένο «Η πόλη κάτω από τα κύματα: Παυλοπέτρι» ~ Network news gr


  15. Η υδρόλυτη προϊστορική πόλη της Ελαφονήσου




    21 Feb
    PAVLOPETRI: BBC υποτιτλισμένο «Η πόλη κάτω από τα κύματα: Παυλ...


  1. 12: FW: Έρευνες και Δημοσιεύσεις του Δρ Μέντη Κ. Η Αρχαιότερη Βυθισμένη ...


  2. Skopelos news SKOPELOS Σκόπελος Βόρειες Σποράδες : Δημοσιεύσεις του Δρ Μέντη Κ. ΕΜΒΙΩΤΙΚΕΣ ΙΧΝΗΛΑΣ
  3. Έρευνες και Δημοσιεύσεις του Δρ Μέντη Κ.



  4. ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΣΠΑΝΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
    ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ




    19 Feb
    12: FW: Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πολη...
  5. LamiaTimes.gr: ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΡ. ΜΕΝΤΗ Κ. Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο:
  6. ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Πολιτισμικές Αναζητήσεις -online.gr: ..politistiko-magazino.blogspot.com/.../m-3... - .. Η εκπ/κός κα Κωνσταντινάκου.


    ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ «ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΕΣ ΠΑΝΑΓΙΕΣ» ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ - ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΡ. ΜΕΝΤΗ Κ.
  7. Νέα και Ανακοινώσεις των Κυθήρων & Αντικυθήρων: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ «ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΕΣ ΠΑΝΑΓΙΕΣ» ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Σχετικά

Από το Blogger.